burevestnik.bg - Мобилна версия


Проф. Кантарджиев: Грипът си отива, спадът е във всички възрастови групи

Важно е да има разяснения за полезността на ваксините още от предишната пролет и лятото, категоричен е той

Проф. Кантарджиев: Грипът си отива, спадът е във всички възрастови групи

Грипът за този сезон си отива, случаите намаляват при всички възрастови групи. Това каза пред БНТ проф. Тодор Кантарджиев, съветник по здравните въпроси на Столична община.

Той обясни, че досега случаите са намалявали общо за страната, но са се увеличавали при децата, а сега и в тази възраст има спад. Вторият факт, който потвърждава тази тенденция, е голямото разнообразие на грипни изолати, изследвани в националната лаборатория на НЦЗПБ, обърна внимание специалистът и уточни, че след грипната вълна А се появяват и щамове B, което говори, че идва краят на инфекцията.

„В момента има респираторни вируси, които обаче не са тежки като грипа, той намалява и нещата се успокояват“, каза проф. Кантарджиев.

Той се спря и на темата за ваксинирането срещу грип, към което по думите му интересът се увеличава, успешно се изпълнява и програмата на МЗ за ваксиниране на възрастните хора. Проф. Кантарджиев обаче подчерта, че е важно да има разяснения за полезността на ваксините много по-рано.

„Още лятото или предишната пролет трябва да се подсетят личните лекари и през есента трябват правилни послания“, обясни той.

В същото време специалистът подчерта, че е против задължителното ваксиниране срещу грип на децата.

„Когато се ваксинираш, вероятността хората да се срещнат с лекар е два пъти по-малка, а не че няма да се разболеят изобщо. Досега антиваксърите при родителите бяха 1%, а сега има едно увеличение“, констатира той.

Навлизайки в темата за ваксините срещу коронавируса, проф. Кантарджиев заяви, че изцяло подкрепя Министерството на здравеопазването в заявеното намерение да бъде прекратен договорът за доставка на COVID ваксини на Pfizer/BioNTech.

„Наясно сме защо хората се демотивираха от ваксинацията. Хората и психологически свикнаха с коронавируса и той е по-прилепчив, но вече не причинява такова тежко заболяване“, каза специалистът.


СПОДЕЛИ:

Коментари по темата


   QZwU

Още от Новини