burevestnik.bg - Мобилна версия


Проф. Мавров: НЗОК и БЛС не могат да определят заплатите на персонала

Проф. Мавров: НЗОК и БЛС не могат да определят заплатите на персонала

Липсата на нов Колективен трудов договор доведе до редица казуси по отношение на вече договореното и гарантирано заплащане на медиците. Такъв няма, защото работодателите се противопоставят на предложеното от синдикалните организации увеличение на заплатите и предлагат вместо преговори, да се създаде работна група, която да напише договора. Припомняме, че в сегашния КТД бяха заложени минимални нива на заплатите от 2000 лв. за лекар, 1500 лв. – за медсестра и 910 лв. за санитар. В Националния рамков договор 2023-2025 пък е записано, че лечебните заведения, които не успеят да достигнат тези нива, подлежат на санкции, а гратисният период е до 1 юни 2023 г.   

Служебният министър на здравеопазването д-р Галя Кондева съобщи, че експертите на МЗ смятат, че сегашния договор може да продължи да действа още година и съответно за същия период може да не бъдат променяни минималните заплати в сектора. И. д. управителят на НЗОК проф. Момчил Мавров пък заяви, че Здравната каса не може да наложи санкции на болниците, които не изпълняват условията за минималните възнаграждения, защото липсва действащ КТД. От Zdrave.net попитахме проф. Мавров защо смята така при липса на нов договор и заложени срокове в НРД, както и какви са възможностите за увеличаването на заплатите на лекарите и сестрите в тази ситуация. 

Проф. Мавров, казвате, че КТД вече не важи и затова не могат да бъдат налагани санкции на болниците, които не са достигнали нивата на заплащане на медиците, записани в него. Бихте ли разяснили защо не важи до приемането на нов рамков договор?

Защото КТД вече не е в сила, поради изтичане на срока за който е бил сключен, а времето до април тази година беше пропуснато да се договори и подпише нов КТД. В случая НЗОК е с вързани ръце.

Записаните възнаграждения на лекарите и сестрите в НРД бяха гаранция, че те ще са приоритет на болничните ръководители, обаче се оказва, че това не е така. Защо?

В НРД не са разписвани възнаграждения на лекарите и сестрите. По отношение за заплащането на труда НРД само препраща към КТД. Здравната каса и Лекарският съюз не могат да определят заплатите на персонала в лечебните заведения. Такъв е законът. Аз съм избран от Народното събрание, за да спазвам законите на страната, а не да изпълнявам измамните обещания на отделни политици.

Крайно време е да стане ясно, че работните заплати са предмет на трудовите закони и колективните трудови договори, а не на НРД за закупуване на медицински дейности. Заплатите могат да се регулират само чрез Кодекса на труда и актовете на Министерския съвет и Министъра на труда и социалната политика. Това се отнася за трудовите възнаграждения във всеки един сектор от икономиката, включително и за здравеопазването.

Идеята на някои политици да се използва НРД, за да бъдат гарантирани в определен размер заплатите на медицинските специалисти, предварително беше обречена на провал. И това пролича веднага с неподновяването на колективния договор. Някак си всички се надявахме, че ще има нов КТД, но това не се случи. Никой не осигури гаранции за подписването на КТД до април тази година.

Каква би била гаранцията според Вас да няма лекари и сестри със срамно ниско заплащане?

Само със закон или с акт на Министерския съвет могат дългосрочно да се гарантират конкретни условия или нива на заплащане на труда. Всичко останало е популизъм и прах в очите на хората.

От БЛС заявяват, че вместо изискване за минимална заплата, по-добре е да има изискване за осигуряване на минимален осигурителен доход. Подкрепяте ли тази идея?

Идеята може би има смисъл и целта е да бъдат в по-голяма степен удовлетворени трудовите и осигурителните права на работещите. Но като всяко едно предложение, трябва да се обсъди с всички заинтересовани страни и същевременно да се прецени неговата целесъобразност. Но НЗОК няма отношение в регулирането на работните заплати в сектор здравеопазване.

От Годишния отчет за дейността на Здравната каса става ясно, че специалностите, които отчитат най-малко приходи по клинични пътеки, са „Клинична имунология“, „Ендокринна хирургия“, „Анестезиология и интензивно лечение“. Какъв е начинът те да започнат да носят повече приходи на болниците и съответно лекарите и сестрите, работещи там, да получават по-добри възнаграждения?

Начинът е разписването на по-високи цени. А по-високите цени зависят от ресурса, който се отделя за здравноосигурителни плащания. Това е. Това се отнася за всички специалности, а не само за изброените. Принципът е един и същ. Другият фактор, влияещ върху прихода, е търсенето и потреблението на съответните здравни услуги. Приходите са производни на изпълняваните обеми от съответните здравни дейности и цената, на която същите се заплащат от касата, от пациента или застрахователя.

От отчета става ясно също, че има близо 50 прекратени практики на лични лекари, а в същото време почти 600 са се регистрирали в СИМП за 2023 г. На какво според Вас се дължи това?

Предстои криза за лични лекари и НЗОК вече работи в насока тази криза да не се допусне. Близо две десетилетия се наблюдава огромен отлив на специалисти по обща медицина. Имам предвид реално практикуващи лични лекари. И причината може да е само една – условията на работа. Щеше ли да има такъв недостиг на практики за първична помощ, ако този труд се харесваше на младите лекари? Не, разбира се! Личните лекари в един момент ще се превърнат в изчезващ вид и тази тенденция трябва да се пресече, защото не е нормално един лекар да обслужва и да отговаря за здравето на 2-3 хиляди души. Решението и тук е в създаването на достатъчно добри условия за заплащане на лекарския труд. Макар и индивидуални практики, техните амбулатории се подпомагат и трябва да издържат и друг персонал. Ето примера, който дадохте с ръста на заетите в специализираните практики. Работещите там са се увеличили с 630 души за една година. Една от причините за това е подобряване на възможностите за приходи от изпълнение на амбулаторни процедури, които преди това можеха да се изпълняват само в условията на болничната помощ. През 2024 г., доколкото ни позволява Законът за бюджета, направихме така, че да увеличим цените и плащанията към личните лекари. Капитационното заплащане увеличихме с 20%. Договорихме финансиране на медицински персонал в практиките в отдалечени и трудно достъпни райони, или там където са единствени изпълнители на съответната дейност по общините. Увеличихме и цените на профилактичните прегледи. Но има още какво да се желае.


СПОДЕЛИ:

Коментари по темата


   H@L8

User Avatar Ф20 19.06.2024 10:52:33

Хахаха, работата по съсипването на НЗОК си тече, да! Няма напрежение за болните мераци на Търговска лига и паразитните й болници, които взривяват бюджета. Катастрофата предстои и всички ще плащат сметката

User Avatar F20 19.06.2024 08:33:18

Изглежда има умения да ръководи, защото работата си тече, няма напрежение в системата .а това все пак е за уважение!

User Avatar До хм 17.06.2024 10:21:34

момчиле, преди да пишеш хубави неща за самия себе си, помисли дали всички около теб са малоумни и не знаят що за стока си!

User Avatar хм 16.06.2024 19:17:28

Момчил Мавров е грамотен юрист и икономист и е от малкото хора, които имат реален и достатъчно широк поглед върху всички детайли от дейността на НЗОК и всички елементи на т.н. здравеопазване. Има изключително висок морал и е човек, койно спазва закона. В допълнение знае и как се създават закони. Надявам се да се съгласи в даден етап да бъде и министър на здравеопазването, защото ще може да повлияе върху промяната на ключови закони и наредби за да се подобри тази система.

User Avatar F20 15.06.2024 13:34:31

Професор по право е ... това все пак не е за подценяване! Има ценз доста по добър от много негови предшественици! Но ... реномето му нещо се вмирисва...назначи счетоводителка, която от много години е в състояние на несъвместимост за заемане на държавен служител по чл.7. Инспектората няма ли да се самосезира!

User Avatar Петров 15.06.2024 00:45:08

Ама какъв професор е това лайно?

User Avatar Мафия 13.06.2024 12:28:34

Брадатата калинка на ГЕРБ, Мавров вече проваля бюджета на касата. Да се отвори резерва още през септември е прецедент, чиято цел е да саботира солидарния модел. Това е директна услуга на ТЛ, БКП, ДПС и свързаните с тях мафиотски структури, които искат да нароят много корпоративни частни здравни каси..

User Avatar Sp 12.06.2024 18:40:24

То такива успяват в днешно време! Събра подходяща дружинка около него и сега ще му гледаме сейра...дано поне е послушен, че и него БЛС то ще го изгони !

User Avatar ГЕРБ мафия 05.06.2024 22:01:35

Лицето на мафията, без никакви умения да ръководи НЗОК коментира списание му тези от фарма и болничната мафия.. Срам за МЗ

User Avatar Gost 04.06.2024 07:28:01

Да питат по въпроса корифея на икономическата мисъл другарката Начена. Всички простотии в последните години в здравеопазването тя ги създаде.

User Avatar стар доктор 01.06.2024 16:45:56

Нещо за ТЕЛК-овете да казват?

User Avatar Егея Димитрова 01.06.2024 16:22:30

Излиза че отговорностите за взаимно договаряне нарочно са разпръснати в различни институции с непонятни съкрщения, за да НЯМА чуваемост! Обърквацията е пак за народа, защото ние за "елитите" сме досадни искащи!

User Avatar стар доктор 01.06.2024 16:47:45

Чуваемост има, но слушаемост нема!

User Avatar Daniela 01.06.2024 12:18:39

Всички до тук, много разбират от здравеопазване, а защо не кажат решението за този проблем.

User Avatar Daniela 01.06.2024 12:17:14

Всички до тук, много разбират от здравеопазване, а защо не кажат решението за този проблем.

User Avatar Проста доктор 01.06.2024 11:25:29

Този идиот приравнява здравеопазване с икономика ! Т.е., вкарваш пари - изкарваш пари. От другата страна излиза продукт, който няма цена, драги - това е здравето. И не лекарите трябва да се надигнат, а пациентите, защото управляващите ви таксуване като добитък във ферма! Печалба трябвало да има - печалба има ако продаваш краставици, а не ако лекуваш хора! Пак обвинявайте лекарите - когато замине на запад и последния млад лекар и престарее и последния възрастен лекар, тогава ще лъсне скрития, но системно провеждан геноцид спрямо нацията ни!!!

User Avatar Дост 31.05.2024 19:51:58

На Запад пациентите не плащат кеш... вноски са по_високи и изнудване няма!!!

User Avatar Запознат 31.05.2024 17:55:05

Този е мошеник от класа.

User Avatar Гост 31.05.2024 12:19:35

Тази брадата Бокова "калинка" разбира от здравеопазване, колкото свиня от кладенчова вода. Поставена е да изпълни поръчки, иначе е пълен лаик, макар и да пише пред името му "професор". В днешна време тази титла вече не значи абсолютно нищо.

User Avatar Пациент 31.05.2024 12:12:27

То понеже сега пациентите не ви плащаме! Плащаме си и през данъци, и през осигуровки и кеш и пак сме принудени да търпим троснати и неучтиви хора по болници и поликлиники, които само гледат как да си вземат парите, а не как да ти помогнат. Тотална дехуманизация на професията с малки изключения! И явно сте предоволни щом не протестирате пред правителството, НЗОК и съсловната си организация за условията, които са ви "натресли".

User Avatar Гост 31.05.2024 12:29:20

През данъците не си плащаш нищо на Лекарите, Олигофрен! Плащаш ма ,утрите да ви крадат милиардите с чували, от Хемус и КТБ!

User Avatar Пациент 31.05.2024 14:04:06

През данъци се финансира трансфера по бюджета на НЗОК в размер на 3 млрд. лв. и др.

User Avatar аз 31.05.2024 18:03:05

Голямото плащане тепърва идва със страшна сила и никой не може да го спре, драги. Ще свикнеш.

User Avatar Гост 31.05.2024 10:50:13

Ами като не могат да платят те заплатите, ще ги платят контрагентите (пациентите)! Никой не работи за без пари! И без това трудът на Лекарят е заплатен 7 до 10 ПЪТИ ПО_МАЛКО, отколкото в "омразния" ви Запад! Разбрахте ли бе, шибани кагебистки лакеи и мутри, проклети?

Още от Новини