burevestnik.bg - Мобилна версия


Проф. Мавров: Разходите за рецепти рязко се увеличиха от март насам

На днешното си заседание Надзорът на НЗОК разпредели парите за специализирани изследвания

Проф. Мавров: Разходите за рецепти рязко се увеличиха от март насам

Освен че има възможност рецептите за лекарства по Здравна каса да се изпълняват частично, е осигурена и възможност една рецепта да бъде изпълнена в рамките на три дни в аптека по избор на пациента. Това означава, че ако търговецът на дребно не разполага с всички медикаменти по рецептурното предписание, може да ги набави в рамките на тези три дни и да получи 100% от сумата за обработване на рецептата. Това каза пред журналисти и. д. управителят на НЗОК проф. Момчил Мавров в отговор на въпрос относно предложените от МЗ промени в Наредба 4.

„Аптеките са поели ангажимент да поддържат съответни асортименти от лекарства, които се заплащат частично или напълно от бюджета на НЗОК. За лекарства, които се заплащат 100% от Касата, аптеките би трябвало да има готовност да изпълнят цялата рецепта. Когато аптеката няма такава възможност, за нас е важно да осигурим възможност на пациента да изпълни навреме цялата рецепта, за да разчита на по-пълна и навреме започнала терапия. В тези случаи, заплащането на аптеките от страна на Касата ще бъде разпределяно пропорционално към аптеките, изпълнили рецептата, като обикновено те са две“, добави проф. Мавров.  

В отговор на недоволството на фармацевтичните колегии от промените проф. Мавров заяви, че всяка година бюджетът, определен за аптеките, се увеличава и той не вижда логика аптеките да откажат да работят с Касата.

„Сега те получават по 5 лв. на изпълнена рецепта и 6 лв. за протокол за медикаменти, заплащани 100% от НЗОК. Припомням, че до 31 юли 2023 г. цената беше една и съща за двата вида предписание – 4 лв. Оказа се, че твърде много медикаменти се изписват на отделни рецепти и това се случи в периода от средата на март, когато се увеличи реимбурсирането на медикаментите за сърдечносъдови заболявания. Ако продължаваме да работим по този начин, целият ресурс, който получават като възнаграждение търговците на дребно, ще бъде изчерпан към средата на юли и в началото на август няма да имаме средства, с които да им заплащаме тези дейности. Затова и не виждам техния интерес да се откажат от тези договори“, каза проф. Мавров.

Той подчерта, че лекарствата за сърдечносъдови болести обичайно са на стойност до 20 лв., а тези, които се заплащат на реимбурсната им стойност – до 5 лв. Т.е. възнаграждението, което ще получава аптеката за обработване на рецептата, често е по-голямо от цената на медикамента.

По думите му нормативните промени за лекарствата са направени в интерес на пациента – за комплексна терапия, добавяне на нови медикаменти към нея и др. Той допълни, че в Касата не са получили аргументи от БФС срещу нормативната промяна в Наредба 4. „Министерството на здравеопазването се съгласи с нашето предложение. Разбирам, че раздробяването на рецептите е в интерес на фармацевтите, но трябва да видим и какъв е интересът на пациентите и на лекарите, както и общественият интерес. Промените в Наредба 4 са направени в интерес на пациента – за реализиране на по-пълна терапия, включително и възможност да се добавят нови медикаменти към тази терапия. Всички тези промени са обсъдени много внимателно с БЛС в рамките на две дълги работни срещи. Ние бяхме поканили и БФС на тези срещи, като промените преди това им бяха представени в писмен вид. За съжаление, не получихме от тях други предложения. МЗ също се съгласи с нашите предложения и ги представи в Наредбата“, каза проф. Мавров.

И. д. управителят на НЗОК заяви още, че бюджетът за аптеките е по-голям сега, отколкото е бил през 2023 г.

Директорът на дирекция „Бюджет и финансови параметри“ в НЗОК Ганка Аврамова уточни, че през 2023 г. средствата за отпускане на лекарства за домашно лечение в аптеките са били 34,3 млн. лв., в които влизат и 2 млн. лв. за аптеките в труднодостъпни райони. „Изпълнението към 31 декември 2023 г. е 30,7 млн. лв. За 2024 г. по този параграф са отпуснати 45, 220 млн. лв., от които 9 млн. лв. са за аптеки в труднодостъпните места. Първите месеци, които сме отчели по този параграф, показват средномесечен разход от 3,284 млн. лв., а след влизането в сила на 100% реимбурсиране на лекарства за сърдечносъдови заболявания са със средномесечен разход от 7,6 млн. лв.“, каза тя.  

Проф. Мавров допълни, че за периода на увеличението на разходите пациентите са се увеличили с по-малко от 5%.

По отношение на лекарствата за неврологични и респираторни болести, за които имаше предложение също да бъде увеличено нивото реимбурсиране, проф. Мавров заяви, че преди да се вземе това решение, трябва да има сигурност, че изпълнението на бюджета върви съгласно прогнозите.

На днешното си заседание Надзорният съвет утвърди 1 850 000 бр. направления за консултация и съвместно лечение за 3-то тримесечие на 2024 г,. (равни на утвърдените за 1-во тримесечие на 2024 г.). От тях 593 568 бр. са за консултации по повод профилактика и диспансерно наблюдение на ЗОЛ, определени съобразно регистрите и изискванията на Наредба № 8 за профилактичните прегледи и диспансеризацията (или с 68 797 бр. повече от определените за 1-во тримесечие на 2024 г.) и 1 256 432 бр. за остри случаи. За високоспециализираните медицински дейности за остри случаи и диспансерно наблюдение са утвърдени 306 849 бр., при запазване броя на утвърдените за 2-ро тримесечие.

Утвърдена е и обща стойност за МДД за назначаване от изпълнителите на ПИМП и СИМП за 3-то тримесечие на 2024 г. в размер на 83 047 238 лв., което е с 8 047 хил. лв. повече от 1-во тримесечие на 2024 г. и повече от първоначално утвърдените през 2- ро тримесечие на 2024 г., (за 2-ро тримесечие бяха допълнително разпределени 1 422 хил. лв. за назначаване на МДД).

От тях 30 747 151 лв. са за изследвания за профилактика и диспансерно наблюдение, като само за профилактика на лица над 18 години са заложени 15 433 781 лв., във връзка с промените в Наредба № 8., а 41 716 850 лв. са за остри случаи разпределени в съотношение 50 на 50 за изпълнители на ПИМП и СИМП, като заложените средства са равни на стойността от предходното 2-ро тримесечие на 2024 г. 10 176 137 лв. са за 24 486 бр. ЯМР при договорена цена от 415,59 лв., които да бъдат разпределяни на изпълнителите на СИМП, пропорционално на назначените такива изследвания през предходното тримесечие.

Общо 407 100 лв. са за допълнителна стойност за РЗОК за 100 бр. „Ядрено-магнитен резонанс под обща анестезия при деца” и 600 бр. „Компютърна аксиална или спирална томография под обща анестезия при деца“ за разпределение при мотивирано заявена необходимост от изпълнители на СИМП.

При извършване през тримесечието на дейността си по договорите, съгласно НРД, изпълнителите на ПИМП и СИМП могат да назначават брой специализирани изследвания, които да надхвърлят с 10% от определените на изпълнителите, като те не са длъжни да компенсират надвишението, както и да надхвърлят с 15% от определените им брой изследвания общо.

Изпълнителите на ПИМП и СИМП имат възможности неусвоените изследвания през 1-во и 2-ро тримесечие да бъдат използвани в следващото тримесечие на 2024 г.


СПОДЕЛИ:

Коментари по темата


   K4@J

User Avatar Запознат 11.07.2024 18:50:21

Мавров е пълен провал.. Далавера на всяка крачка, като се почне от латино танцьорката, жена му, чрез която краде от болницата д Пловдив и до нзок.. Срам за Костадинка и тиквата

User Avatar Гост 29.06.2024 14:55:02

ДАНС няма ли да се самосезира за всички далавери на този екземпляр? Безкрупулна корупция се шири в НЗОК

User Avatar History chanel 29.06.2024 16:59:07

Да се сезира Парламента в лицето на Коцалинка Ангелова, която го тропоса в касата. А преди това и оня от Президентството, който го довлече преди това в МЗ.

User Avatar Гост 29.06.2024 00:35:21

Този наистина прилича на покровителя си Дон Тиква, капо ди тутти капи.

User Avatar Гост 28.06.2024 19:46:26

Арно момче, дон Вито

User Avatar Честито! 28.06.2024 19:08:53

Мафията вече си има и здравна каса

User Avatar Гост 28.06.2024 17:04:04

Не ви ве срам кретените от НЗОК - на фармацевтите плащате 5лв ,а на лекарите един дебел - често няма и потребителска такса от пациента телкаджия. Ще видим кое ше ви излезе по-евтино - сигурно това да нямате лекари работещи с НЗОК, а след това (0) НУЛА рецепти,защото няма кой да ги изписва и след това и за фармацевтите една студена вода ,защото вече няма да има рецепти чрез НЗОК за които да им се плаша. Изключително гнусна държава с гнусна партийна касичка НЗОК ,която галфоните от партийната класа си я пазят една единствена без конкуренция и ограбвана от политическата класа отвътре. Но всички ще си платите затова с умрялото здравеопазвае без лекари утре.

User Avatar gost 28.06.2024 16:16:05

Крадлив селянин.

Още от Новини от заседанията на НС на НЗОК