burevestnik.bg - Мобилна версия


Проф. Постаджиян: Изключително важно е обучението на младите медици да не е пасивно

Проф. Постаджиян: Изключително важно е обучението на младите медици да не е пасивно

„Трудното постижение е да бъдеш доктор. Това е основното постижение. Да бъдеш добър лекар е нещото, което изисква изключително много отдаване. Пожелавам на колегите си такова желание да продължават да се развиват в областта на медицината, което да е от полза както за тях, така и за техните пациенти“. Това каза проф. Арман Постаджиян, началник на кардиологичното отделение в УМБАЛ „Св. Анна“, в интервю за БНТ по повод Световния ден на здравето.

„Лекарите доставяме услуга. От една страна трябва да сме способни с всички нови достижения да можем да я извършим по най-правилния начин, а от друга, ако не сме успели да убедим пациента той да е част от целия процес, да повярва, че е част от лечението, резултатът дори да бъде „факирски“, ще бъде трудно възприет“, каза той.

В отговор на въпрос кое е най-важно в професията, на което трябва да бъдат научени младите специалисти, проф. Постаджиян каза, че обучението им не трябва да бъде пасивно, а те трябва да имат възможността още от студентските си години да овладеят определени методики. „Не само това – още от началното си образование по медицина трябва да добият усет и към научната част на професията. Когато това е пасивно е едно, а когато си част от процеса е съвсем друго“, каза той и даде за пример младите лекари, които са влезли в клиниките по време на COVID-пандемията.

„Съвсем наскоро беше дипломирането на последния випуск в МУ-София. Голяма част от младите лекари обявиха, че искат да останат и да работят в България. Виждам връзка между тези две неща. Когато от рано си видял как реално се работи, след това логично виждаш перспектива в продължаване на кариерата си тук“, категоричен беше проф. Постаджиян.

По отношение на баланса между професията и личния живот той обясни, че трябва да има разбиране от страна на семейството.


СПОДЕЛИ:

Коментари по темата


   vCRY

Още от Новини