burevestnik.bg - Мобилна версия


Проф. Сербезова: Електронните рецепти ще обхванат и лекарствата, които не са по НЗОК

Проф. Сербезова: Електронните рецепти ще обхванат и лекарствата, които не са по НЗОК

„До момента е изградена базовата функционалност на Националната здравно-информационна система, осигурена е и интеграционна среда за тестване на модулите, направена е необходимата номенклатура за пуснатите в експлоатация модули. Основните регистри, които са интегрирани – ЕСГРАОН, НОИ, регистъра на БЛС, на БФС, позитивния лекарствен списък. Част от визията за електронно здравеопазване са раковия регистър, както и регистрите на редица други заболявания.“ Това каза министърът на здравеопазването проф. Асена Сербезова по време на днешния блиц контрол в парламентарната здравна комисия.

Тя уточни, че вече е направено електронното направление за медико-диагностична дейност, за изследвания за COVID, електронен преглед, който позволява в реално време да се изпращат данните към НЗИС.

„В момента се изготвя нормативната регулация на НЗИС, тъй като е изключително важно отделните субекти да подават данни към нея. Работната група подготвя проект на наредба. Готви се промяна и в Наредба 4, като идеята е електронните рецепти трябва да станат задължителни и за „белите“ рецепти, за медикаменти, които не са реимбурсирани от НЗОК. Разработват се и мобилни приложения за рецепти“, каза министърът.

„Визията ни е да бъде интегрирана и Здравната карта, която ще включва и медицинските специалисти по региони, включително и медицинските сестри. За електронното здравно досие и електронния здравен запис са разработени 8 раздела, като техния брой ще се увеличи с модули „хоспитализации“, допълни още проф. Сербезова.

По думите й до края на 2022 г. НЗИС ще бъде разработена и внедрена в пълната си функционалност.


СПОДЕЛИ:

Коментари по темата


   y7DR

User Avatar Гост 15.03.2022 10:58:15

Хасана е на изхвъргачката вече. Разследва я и ДАНС. Нейната приключи.

User Avatar Гост 11.03.2022 13:39:08

Пълна тъпотия на някакви лелки ,които не са обмислили нищо. Като как на домашно посещение ще изпиша електронно терапията а ? Да си нося лаптопа + безжичен WiFi, нали тъпаци ? И знаете ли колко това ще струва на пациента а ? 40-50-60- лв защото и кретените от НЗОК не заплащат посещение на лекаря при пациента, а само посещение на пациента в кабинета на лекаря (а на ОПЛ нищо) . Двете неща са много различни. А ако не желае никой да плаща ще ме Фане за скроталната формация и ще требва да ходи в Спешна Помощ. А там пък кой ще му изпише електронно терапията може само да се смеем дълго и на висок глас..

User Avatar Лекарка 11.03.2022 10:46:17

И като се види, какво? Все нещо трябва да се изписва, няма да ги изписваш ти я!

User Avatar гост 11.03.2022 10:13:24

Елеектронната рецепта ще даде и възможност на точен анализ кой лекар какви лекарства е изписвал - и много лесно ще се види кой лекар на коя фирма/фирми е фен . Хи Хи Хи Затова е целия рев и късане на дрехи от докторята

User Avatar БЛС-Въоръжено Крило 11.03.2022 13:51:28

Аз може да съм фен на Mеrcedes бе галфон и никакви изводи не можеш да си направиш за това . Аз може и да съм фен на герамaнски фармацевтични производители и също никакви изводи не може да направиш, защото не може да оспориш качеството на това , което изписвам. Нито профани като теб да мен накарат нещо друго да изписвам . Терапията на лекаря е личен експертен избор и ти шАфьорчето нямаш нито образователен ценз , нито експертно мнение и може само да си потребител на това КАКВОТО АЗ ИЗПИША като терапия. Ако не - върви при някоя баба да ти бае и се лекувай с това ,което от здравната бакалия ти дадат. Здравеопазването ще ви стане още по-скъпо тоест реалистично адекватно и още по трудно достъпно с това решение на някакви чантаджии. И оше нешщо искам всички здравни бакали по аптеките да бъдат яко глобявани ,ако нямат налична електронна рецепта и са отпуснали антибиотик просто така . Те май ще плачат от цялата тази работа. УИН на лекаря назначил медикамента -> медикамент със сериен номер и РЕАЛНИ наличности със складова разписка ->ЕГН на пациента на който е назначена терапията---> УИН на аптекаря отпуснал медикамента. Хайде да видим сега кой ще писка -определено здравната бакалия продаващи медикаменти без рецепти ахахаха. Все повече пациенти ще трябва да отидат при лекар за да получат лекарствата ,които са взимали преди без рецепта. Дори и със смешна потребителска така ,това означава все пак повече приходи за лекарите ахахахха

User Avatar Лекарка 11.03.2022 08:00:36

Абе всичко сте решили, остана и белите рецепти да вземете на лекаря, аман от електронни воайори и нищожества, които да следят!

User Avatar Гост 10.03.2022 23:40:33

Електронна бяла рецепта ще означава спъване на работата и опашки пред кабинетите. Не да се цвъква "новата" идея, отхвърлена аргументирано преди време, а да се даде гласност на мотивите, да се отвори широка дискусия - това е правилният подход.

User Avatar Гост 11.03.2022 13:58:46

Да ,трябва да има избор и да функционират и двете възможности. Никъде в момента в ЕС не е отрязана възможността терапията да се изписва и на хартия. Само в корумпирана БЪГлария IT фирми и техните политически помагачи ще излеят маса пари на данъкоплатеца за куци софтуерно складово-счетоводни програмки въпреки явните неудобства и за лекари и пациенти. И без реална полза за здравната система

Още от Новини