burevestnik.bg - Мобилна версия


Проф. Христова: Времето застудя, няма опасност "бактерията човекоядец" да се появи отново

Проф. Христова: Времето застудя, няма опасност

Времето застудява и повече случаи на Vibrio vulnificus - „бактерия човекоядец“, няма да има. Това заяви пред bTV проф. Ива Христова, директор на Националния център по заразни и паразитни болести, по повод случая със заразена жена в Бургас, при която са се наложили 10 операции за отстраняване на некротична тъкан по краката. Тя обясни, че по принцип бактерията се среща рядко, но все пак имаме случаи на заразени.

„По-скоро заболяването е рядко, но не е единственото за нашата страна. Преди този случай със заразената 61-годишна жена имаше други три случая и това е всичко за тази година“, обясни Христова и подчерта, че според прогнозите няма да се срещне у нас повече при настъпващия студен сезон.

Специалистката поясни, че бактерията е вид вибрион, от типа на този, който причинява холера, но има много разновидности.

„Голяма част от тях причиняват гастроентерити. При тази бактерия заразяването може да стане през устата с някои морски храни, най-често стриди, или през рана – когато кожата ни е наранена и сме в морски води, но на местата, където се вливат реки, защото там солеността е по-ниска. Другото важно условие е водата да е по-топла“, поясни проф. Ива Христова. Тя цитира и експертни прогнози, според които рискът от появата на Vibrio vulnificus e значително по-висок в страните, където морската вода е с по-висока температура – Индия и Китай.

„Заболяването се развива доста бързо, защото причинителят е много агресивен. При заразяването първо се инфектира раната и за часове бактериите навлизат в кръвта, правят системно заболяване и като следствие от това се образуват и тромби, които се разнасят по кръвен път. Това запушва кръвоносните съдове, прави некроза и затова при жената са се наложили толкова много операции, за да се спасят всички засегнати органи“, каза проф. Христова.

В допълнение тя посочи, че заболяването не се предава от човек на човек и се лекува с комбинация от антибиотици, но най-същественото е много бързо да се започне лечението.

„Това е заболяване, което е характерно за август-септември и със застудяването намалява. Според оценка на риска за целия черноморски регион България е в жълтата зона – тоест има по-малък риск“, категорична бе специалистката.

Проф. Христова посочи, че микробиологичната диагноза на заболяването не е трудна, а у нас има достатъчно добре подготвени микробиолози, които могат да направят и диференциална диагноза, т.е. да определят точно вида на вибриона.

По отношение на заразяването с храна специалистката обясни, че най-същественото е хранителните продукти да се съхраняват при ниска температура, в хладилник, и да се обработват добре термично.

Проф. Христова засегна и темата за циркулиращите респираторни вируси в момента, като обясни, че SARS-CoV-2 e доминиращ и 60%-70% от случаите на респираторна инфекция се дължат на него. Все още нямаме регистриран случай на грипни вируси, вероятно те ще се появят през ноември, но сега е моментът за ваксиниране, особено на възрастните хора, допълни тя.    


СПОДЕЛИ:

Коментари по темата


   QjTP

Още от Новини