burevestnik.bg - Мобилна версия


Първи курс по онкорехабилитация се проведе в МУ – Варна

Първи курс по онкорехабилитация се проведе в МУ – Варна

Първи курс по онкологична рехабилитация, организиран от Катедрата по кинезитерапия, се проведе в Университетския център по източна медицина на Медицински университет – Варна в периода 21- 24 октомври, съобщават от висшето учебно заведение. Ръководител на курса е проф. Гергана Ненова, а практически обучител – доц. Станислава Богомилова.

В рамките на обучението курсистите се запознаха с етиологията, патогенезата и клиничните симптоми на най-често срещаните онкологични заболявания. Практическите занятия предоставиха възможност за придобиване на умения за провеждане на онкорехабилитация  при пациенти с лимфедем на горен крайник.

В последния ден на курса участниците имаха възможност да работят с реални пациенти и да споделят видимите ползи от процедурата, както и удовлетвореността на пациентите от подобрения им начин на живот. Преминалите през обучението участници предстои да се включат в курса „Онкорехабилитация – долен крайник“, за да завършат пълното си обучение.

Чрез тази инициатива Катедрата по кинезитерапия се включи в кампанията на Световната здравна организация за борба с рака на гърдата (WHO Global Breast Cancer Initiative), която се провежда през октомври. Тя обхваща три основни направления: промоция на здравето и ранно откриване, навременна диагноза, цялостен подход към заболяването. Рехабилитацията е задължителен етап от комплексното лечение на карцинома на гърдата.


СПОДЕЛИ:

Коментари по темата


   Pszt

Още от Новини