burevestnik.bg - Мобилна версия


Рехабилитацията в Котел – декапитализирана и изтърбушена, вливат я в СБР – НК

Рехабилитацията в Котел – декапитализирана и изтърбушена, вливат я в СБР – НК

Болницата за рехабилитация в Котел е декапитализирана и „буквално изтърбушена от оборудване и инвентар“. Това обяви здравният министър проф. Христо Хинков във времето за парламентарен контрол.

Въпрос по отношение на лечебното заведение бе зададен от народната представителка от ДПС Хатидже Георгиева и от депутата от „Възраждане“ Климент Шопов.

От думите на министъра стана ясно, че във връзка с нарушенията в лечебното заведение, констатирани след одит на ИАМН, ще бъде образувано административно-наказателно производство.

Проф. Хинков съобщи още, че в края на юни е взето решение за преобразуване на болницата чрез вливане в „Специализирани болници за рехабилитация – Национален комплекс“ ЕАД (СБР – НК).

Припомняме, проблемите на лечебното заведение станаха обществено достояние в края на май, а само дни по-късно тя преустанови работа. Родители се оплакаха, че от болницата отказват прием на децата им, въпреки че свободни места има, и заедно със служители на лечебното заведение изразиха съмнения за умишлено водене на болницата към закриване от страна на ръководството ѝ.

Днес министър Хинков информира, че според годишния финансов отчет на лечебното заведение към края на 2022 г. то е с текуща загуба от 126 хил. лв. и просрочия в размер на 159 хил. лв., а към 31 март 2023 г. текущата загуба възлиза на 101 хил. лв., а просрочията – на 249 хил. лв., като само към персонала задълженията са в размер на 145 хил. лв.

Управителят на болницата в Котел сигнализирал Министерството с доклад за влошеното ѝ финансово състояние на 15 май, без да посочи причини за състоянието, а в края на май д-р Цветан Влахов уведомил МЗ, че предвид липсата на медици лечебното заведение не може да осигури 24-часово изпълнение на лечебната дейност и преустановява приема на пациенти.

Месеци по-рано – още в края на февруари, постъпва молба от управителя за напускане, без мотиви. В резултата на молбата МЗ обяви конкурс за избор на нов управител, като в рамките на процедурата въпреки удължаването ѝ не постъпиха заявления за участие. По-късно, след затварянето на болницата, д-р Цветан Влахов е освободен, а на негово място е назначен Евгени Любенов, който трябвало да започне стабилизиране на дружеството.

„Това не се получи. Последва и подаване на молба от него за неговото предсрочно освобождаване, той е освободен и назначен д-р Григор Костов Манов“, разказа още министърът.

Той припомни също така, че по случая ведомството сезира ИАМН за извършване на проверка и изясняване причините за състоянието на болницата. Проверката изяснила, че през 2023 г. са напуснали общо 20 служители, 12 от тях – заради неплатени заплати. От думите му стана ясно, че през януари 2023 г. са платени 95% от заплатите, за февруари – 70%, а в следващите месеци работещите в лечебното заведение не са получавали възнагражденията си.

Проверката на ИАМН констатира редица нарушения в управлението на болницата в Котел, които ще доведат до образуване на административно-наказателно производство, каза още министърът.

„Уверявам ви, че екипът на МЗ търси законосъобразни възможности за стабилизиране на дружеството и съхраняване на дейността“, допълни той и уточни, че на заседание на 28 юни МЗ е взело решение за преобразуване на болницата чрез вливане в СБР – НК.

„Освен тези мерки, имаме намерение с участие на БЧК да стабилизираме финансово болницата. В момента обаче тя е не само декапитализирана, тя е буквално изтърбушена от оборудване и инвентар, затова ще вземем мерки“, заключи здравният министър.


СПОДЕЛИ:

Коментари по темата


   #gpt

User Avatar Гост 09.07.2023 23:56:48

Нито ще цъфне, нито ще върже. Ще потопят и СБР-НК, да са евтини при разграбването (ПРИВАТИЗИРАНЕТО).

User Avatar Гост 08.07.2023 17:50:24

И като я "влеят" ще цъфне и върже.

Още по темата