burevestnik.bg - Мобилна версия


Румъния разширява програмата си за разполагане на автоматични дефибрилатори

Освен в столицата Букурещ спасителните устройства се инсталират и в редица други големи градове на страната

Румъния разширява програмата си за разполагане на автоматични дефибрилатори

Букурещкият метрополитен вече разполага с 13 автоматични дефибрилатора, инсталирани на най-оживените метростанции в румънската столица, информират медии в северната ни съседка.

Тази важна стъпка е реализирана в рамките на националния проект „Точка за първа помощ“ иницииран през 2023 г. от Службата за извънредни ситуации в партньорство с редица компании, телекомуникационни оператори, организации и фондации.

Проектът има за цел да даде възможност на гражданите да оказват първа помощ в случай на сърдечен арест чрез оборудването на най-натоварените обществени пространства в страната с автоматични дефибрилатори, които могат да помогнат при извършване на сърдечен масаж до пристигането на екипите за спешна медицинска помощ.

В Община Букурещ и окръг Илфов вече са монтирани над 100 дефибрилатора на оживени места и често посещавани обществени пространства, сред които Букурещкия национален театър, сградите на Националното радио и Националната телевизия, Румънската национална опера, всички хипермаркети от веригата Лидл.

Проектът вече навлиза в разширена фаза, като автоматични дефибрилатори се инсталират и извън столицата – първите пет дефибрилатора вече са в окръг Муреш, като се очаква до края на годината да бъдат инсталирани още в Тимишоара, Яш, Галац, Сибиу и Брашов.

Всички локации са включени в Националния проект „Точка за първа помощ. Бъди спасител!“ и са оборудвани освен с автоматичен дефибрилатор, и с апаратура за измерване на основните жизнени функции. При симптоми на спиране на сърдечната дейност и дишането, апаратурата автоматично подава сигнал и изпраща SMS с точните координати на местоположението на инцидента.

Този тип усъвършенствано медицинско оборудване може да се използва с минимална подготовка, което е изключително важно.

Мениджърите на метростанциите, служителите в хипермаркетите от веригата на Lidl Румъния, както и държавните служители вече са обучени да използват тази апаратура за оказване на първа помощ при сърдечен арест.


СПОДЕЛИ:

Коментари по темата


   4N@u

Още от Новини