burevestnik.bg - Мобилна версия


Румъния стартира пилотен проект "Интелигентни болници"

Неговата цел е да катализира процеса на дигитализация на целия здравен сектор

Румъния стартира пилотен проект

Болницата „Джордж Емил Паладе“ в Търгу Муреш ще бъде първата "Интелигентна болница" в Румъния, според решение, одобрено от правителството, съобщават румънските медии.

Това е пилотен проект, който ще послужи като катализатор за дигиталната трансформация на целия румънски медицински сектор с неговите структури от всички нива на системата. В проекта се включват няколко основни и много важни стъпки като въвеждане на електронно досие на пациента, достъп до телемедицински грижи и широко използване на изкуствен интелект за анализ на медицински данни и подкрепа на клинични решения.

Проектът „Smart Hospital“ се осъществява от министерствата на здравеопазването и на цифровизацията на северната ни съседка и след болницата в Тургу Муреш ще бъдат присъединени и другите обществени болници.

„Тези интелигентни болници ще модернизират медицинската инфраструктура, подобрявайки качеството и ефективността на услугите и намалявайки административните разходи чрез цифровизация и автоматизация. Те също така ще улеснят достъпа до телемедицински грижи за хората от селските и отдалечените райони, като ще дадат възможност семейните лекари да бъдат във връзка със специалисти от областните болници и институции.

В същото време тези болници ще се превърнат в центрове за научни изследвания и иновации, използващи Big Data и усъвършенствани алгоритми за стимулиране на развитие на медицината“, се казва в официално изявление на правителството.


СПОДЕЛИ:

Коментари по темата


   TH24

Още от Новини