burevestnik.bg - Мобилна версия


Доклад сочи:

Самотата е последната епидемия в общественото здраве в САЩ

Това тежко чувство става все по-разпространено и удря особено силно младите хора на възраст от 15 до 24 години

Самотата е последната епидемия в общественото здраве в САЩ

Все по-широко разпространената самота в САЩ крие рискове за здравето на хората, които са толкова смъртоносни, колкото и пушенето на дузина цигари дневно. Това е основният извод в доклада за общественото здраве в страната, изготвен от генералния хирург на САЩ д-р Вивек Мърти, предаде Асошиейтед прес. 

„Това е последната епидемия в общественото здраве в САЩ“, обявява в него д-р Мърти, цитиран от агенцията. Според него близо половината от възрастните в САЩ признават, че са изпитвали самота.

„Сега знаем, че самотата е често срещано чувство, което изпитват много хора. Това е нещо подобно на глада или жаждата. Това е усещане, което тялото ни изпраща, когато нещо, от което се нуждаем за оцеляване, липсва“, сподели д-р Мърти в интервю за Асошиейтед прес.

„Милиони хора в Америка се борят в сенките и това не е правилно. Ето защо издадох този доклад, за да повдигна завесата за вътрешния конфликт, който твърде много хора изпитват и за борбата, която водят“, допълни той.

Докладът му, който съдържа 81 страници, има за цел да повиши осведомеността относно самотата, но няма да стане причина за отпускането на федерално финансиране или програми, посветени на борбата с проблема, коментират експерти.

Изследванията показват, че американците, които през последните десетилетия са станали по-малко ангажирани с молитвени домове, обществени организации и дори членове на собственото си семейство, непрекъснато съобщават за увеличаване на чувството за самота. Броят на единичните домакинства също се е удвоил през последните 60 години.

Кризата обаче се задълбочи рязко по време на COVID пандемията, която затвори училищата, а огромен брой работни места останаха празни, което принуди милиони американци да се изолират у дома, далеч от роднини или приятели.

Хората премахнаха групите си приятели по време на пандемията от коронавирус и намалиха времето, прекарано с тези приятели, се посочва в доклада на генералния хирург. Американците прекарваха около 20 минути на ден лично с приятели през 2020 г., което е спад от 60 минути на ден почти две десетилетия по-рано.

Епидемията от самота удря особено силно младите хора на възраст от 15 до 24 години. В тази възрастовата група се отчита 70% спад във времето, прекарано с приятели през същия период.

Самотата увеличава риска от преждевременна смърт с близо 30%, като докладът разкрива, че хората с лоши социални отношения също са изложени на по-голям риск от инсулт и сърдечни заболявания. Изолацията също така повишава вероятността човек да изпита депресия, тревожност и деменция, според изследването.

Генералният хирург призовава работни места, училища, технологични компании, обществени организации, родители и други хора да направят промени, които ще засилят свързаността на страната. Той съветва хората да се присъединяват към обществени групи и да оставят телефоните си, когато се срещат с приятели. Съветва също така работодателите да обмислят внимателно своите политики за дистанционна работа, а здравните системи да осигурят обучение на лекарите да разпознават здравните рискове от самотата.

Технологиите бързо изостриха проблема със самотата, като едно проучване, цитирано в доклада, е установило, че хората, които използват социални медии за два часа или повече на ден, са повече от два пъти по-склонни да съобщават, че се чувстват социално изолирани, отколкото тези, които са използвали такива приложения за по-малко от 30 минути на ден.

Д-р Мърти е категоричен, че социалните медии са причина за нарастването на самотата.

„Наистина няма заместител на личното общуване“, посочва още д-р Мърти.

„Тъй като се пренасочихме към използването на технологии все повече и повече за нашата комуникация, загубихме голяма част от това лично общуване. Как да проектираме технология, която укрепва нашите взаимоотношения, вместо да ги отслабва?“, отправя той въпрос към обществото.


СПОДЕЛИ:

Коментари по темата


   28Ud

Още от Новини