burevestnik.bg - Мобилна версия


Санкции за отчетени неизвършени дейности наложи НЗОК по сигнали на потребители на еЗдраве

Санкции за отчетени неизвършени дейности наложи НЗОК по сигнали на потребители на еЗдраве

В ЦУ на НЗОК са постъпили жалби и сигнали от здравноосигурени, които, след като са се запознали с електронното си здравно досие, са открили в него неверни данни, свързани с отчетена, но неизвършена медицинска дейност от изпълнители на медицинска и дентална помощ. По сигналите са извършени проверки, като са наложени следните санкции: „финансова неустойка“, „частично прекратяване на договора“ и възстановяване на неоснователно получени суми. Това съобщават от пресцентъра на НЗОК.

От там посочват, че от старта на услугата за достъп на пациентите до електронното им досие чрез мобилното приложение еЗдраве, която заработи преди два месеца, до настоящия момент в национален мащаб в РЗОК и в офисите на РЗИ са извършени общо 25 077 сдвоявания. От тях през септември са направени 5658 сдвоявания, а до момента през октомври – 1658, отчитат от фонда.

„Както е известно, всички потребители на приложението имат възможност да активират получаването на известия, като по този начин своевременно са информирани за нови записи в електронното им пациентско досие - издадена рецепта, направление, готов резултат от лабораторно изследване, прегледи и др. Това е ефективна форма на контрол на лечебните заведения и аптеките, договорни партньори на НЗОК, в процеса на здравното обслужване и неговото заплащане“, отбелязват от Здравната каса и призовават всички здравноосигурени да продължават активно да проверяват информацията в пациентските си досиета, тъй като само чрез тяхното съдействие в тази посока институцията ще може да подобри контрола върху изразходването на обществения ресурс, да предпази здравната система от злоупотреби и източване на публични средства.

От НЗОК припомнят и за старта на новата версия на еЗдраве, за която Zdrave.net вече съобщи. Тя  дава възможност на потребителите, които имат инсталиран облачен електронен подпис на мобилното си устройство, да регистрират мобилното приложение, без да се налага сканиране на QR код от десктоп устройство. Потребителите могат да видят подробни инструкции какво трябва да направят след като изберат „Регистрация с облачен електронен подпис“ от началния екран на приложението.
Новата версия осигурява достъп на родителите до данните от личните картони на техните деца. Освен това, родителите могат и да редактират информиранията от личните картони на децата си.
Версия 3.3.2 надгражда еЗдраве и като добавя изпращане на нотификации за събития, които са част от модул „Дългосрочна грижа“. В тях ще се съдържат детайли за събитието, което следва да бъде изпълнено от потребителите и техните деца.

„НЗОК се обръща с апел към всички здравноосигурени при откриване на нередности да сигнализират за това, за да бъдат извършвани проверки по подадените сигнали.

НЗОК ежемесечно ще информира здравноосигурените лица за тенденциите в този процес, статистиката и постигнатите резултати“, посочват още от там.


СПОДЕЛИ:

Коментари по темата


   WKsH

Още от Новини