burevestnik.bg - Мобилна версия


Спорът за белите е-рецепти продължава

Според БЛС проблемът застрашава ежедневната практика на лекарите, според БФС проблем няма

Спорът за белите е-рецепти продължава

По отношение на дигитализацията на предписанията се сблъскваме с тежък проблем: от една страна неразбиране на лекарите, от друга страна – трудно разбиране на управляващите. Това коментира по време на Х годишна здравна конференция „Иновации и добри практики в здравния сектор“ председателят на УС на БЛС д-р Иван Маджаров.

По думите му начинът, по който се опитва да се наложи дигитализацията на рецептите на лекарите, по-скоро би опорочил процеса и би го превърнал в нещо неприятно. „А то трябва да е приятно, трябва да е лесно и трябва да е удобно за всеки. Бих се обърнал към тези, които вземат решенията – нека го направим удобно, а не застрашаващо ежедневната практика на лекаря, за да го направим и възможно за в бъдеще за всички медикаменти“, коментира той.

Всяко добро нещо трябва да бъде направено след анализ и когато се съобщава за проблем, трябва да се опитаме да се вслушаме, каза още председателят на БЛС и посочи, че ако се даде малко време за разбирането на проблема, той може и да бъде решен много бързо. В противен случай по думите му е възможно цялото общество да се настрои срещу спазването на предписанията на лекарите.

По темата се включи и председателят на Българския фармацевтичен съюз Димитър Маринов, който пък припомни, че белите е-рецепти са стартирали преди повече от две години. За този период много малко лекари, които не са общопрактикуващи, си инсталираха приложението, констатира Маринов и декларира, че за фармацевтите няма технически проблем. „Има въпрос на желание – искам или не искам да правя нещата съобразно нормативната уредба. Мисля, че пет пъти е отлагано това и ако още един път се отложи, едва ли някой ще повярва, че някога ще имаме е-рецепта“, коментира още той и отново заяви, че с е-рецептите няма никакъв проблем.

В отговор д-р Маджаров отбеляза: „Наличието на технология не означава, че тя трябва да бъде задължителна. Прогресът се налага сам по себе си, когато е удобен, а не когато някой е решил да го направи задължителен. Когато измислиха мобилния апарат, никой не забрани стационарния. Никъде по света нова технология не се е превръщала в задължителна, когато е възникнала“.


СПОДЕЛИ:

Коментари по темата


   Z%Sr

User Avatar Гост 15.11.2023 10:08:29

Дайте ПРАВО НА ИЗБОР за лекари и пациенти! Както при гласуване има и двете опции - с хартия или машинно - така да бъде и с рецептите! Електронните вестници се развиват бързо, но нали на никой не му минава през ума да ЗАБРАНИ хартиените вестници?

User Avatar Фармацевти 09.11.2023 13:12:58

Маринов, вън от БФС, лъжец лицемерен!! Гетов, оставка от министерския пост и повече никой да не го допуска до такива постове!! Вреден е за всички!

User Avatar Фармацевт 09.11.2023 13:10:34

Аз съм фармацевт и искам да кажа, че проблеми има безброй. Имаме налични търсените лекарства, но заради някви буквализми и некадърно направена система, заради някакви си кодчета, аз не мога да отпусна лекарствата на пациента, трябва да звъня на лекари, да се разправям и да понасям негативи! Зашеметяващо тъпо е да ни задължават да работим със система, която просто не функционира и спъва всеки етап от изписването до лечението!

User Avatar Лекар 08.11.2023 09:40:57

Лекарите разбират много добре. Моля, не прехвърляйте вина върху тях, защото те са преди всичко лечители, а не IT-та и всякакви други ... . Може би не могат да разберат скритият смисъл как това може да ги заличи.

User Avatar Гост 08.11.2023 10:35:18

Много добре разбираме всичко. Примерно сега изписвайки антибиотик, пиша веднъж на електронна рецепта, а после на втора, хартиена рецепта, кремова форма на антибиотик, кортикостероид и емолиент. Това ми отнема ДВОЙНО време повече, защо трябва да е така??

User Avatar Гост 08.11.2023 06:07:10

ХАРТИЕНА РЕЦЕПТА изписана от ЛЕКАР има ВСИЧКИ АТРИБУТИ ПО ЗАКОН!!! ПОДПИС, ПЕЧАТ НА ЛЕКАРЯ, УИН КОД, ДАТА, ИМЕНА НА ПАЦИЕНТА, AДРЕС НА ПАЦИЕНТА, ЕГН!!! КАКВО ОЩЕ ПОВЕЧЕ ИСКАТ ЧИНОВНИЦИТЕ ТУК??? Пръстов отпечатък на ЛЕКАРЯ и ПАЦИЕНТА ЛИ??? Ще се гаврят и е..бав,,ат с хората!!! И НЕ, НЕ Е ИЗИСКВАНЕ НА ЕС ТОВА - В ЕВРОПА САМО ЕДНА ДЪРЖАВА ИМА САМО ЕЛЕКТРОННИ РЕЦЕПТИ - ЛЮКСЕМБУРГ!!! Навсякъде другаде има и ХАРТИЕНИ РЕЦЕПТИ, абсолютно ЗАКОННИ И ВАЛИДНИ!!!!

User Avatar Потърпевш 07.11.2023 15:00:04

Този от БФС не разбра ли, че проблемът е в самия софтуер, а не в инсталирането му. Колко пъти да му се каже, списъкът на лекарствата и кодовете им не са верни и актуални! На какъв език да му се обясни?! Като го гледам, едва ли владее чужди!

Още от Новини