burevestnik.bg - Мобилна версия


Данните от проучването на IQVIA доказват

Средствата за здравеопазване не са разходи, а инвестиция

Нужни са точни данни за здравнонеосигурените лица и да се преустанови практиката с привилегированите хора, зоват експерти

Средствата за здравеопазване не са разходи, а инвестиция

Разходите за здравеопазване постоянно нарастват, но все още сме на най-ниските нива  ЕС. От гледна точка на икономическата логика няма как да имаш постоянно застаряващо население и изключителен натиск за търсене на тази услуга, а от друга страна все по-намаляващ брой на лекарите и сестрите. Това заяви икономистът Кузман Илиев по повод проучването „Икономическия принос на лечебните заведения в България“, осъществено от  IQVIA по инициатива на БЛС.

По думите на Илиев демографската криза, в която е България се отразява и на застаряването на лекарското съсловие. Данните показват, че в България 50% от лекарите са над 55-годишна възраст, докато средно в ЕС те са не повече от 35%.

„Смятам, че е необходима промяна в модела на финансиране. Когато имаш монопол, неефективността е неизбежна. Една внимателна демонополизация на Здравната каса, по-голям фокус върху ефективното разходване на средства и конкуренция, за да се следят разходите в системата, биха могли да повлияят позитивно на системата“, каза той.

Главният икономист на ИПИ Лъчезар Богданов подчерта, че застаряващото население означава и по-малко хора, които работят. „Изниква въпросът откъде да дойдат парите. Това ни навежда на мисълта, че проблемът не е само със здравеопазването: ако имаме по-ефективна икономика, по-производителен бизнес, по-продуктивна работна сила, ще има и по-високи доходи и по-голяма данъчна база, върху която да взимаме осигуровки, било то 6%, 10%. Въпросът е основата", каза той.

Според адвоката по медицинско право Величка Костадинова има демографски и икономически дефицити, но дефицитите в законодателството са по отношение на качеството на медицинската помощ. Тя отбеляза липсата на Медицински стандарти по много специалности, както и на правила на добра медицинска практика. По думите на адв. Костадинова има проблем и с нормативната уредба по отношение на лечението в чужбина, тъй като тя е толкова усложнена, че много пациенти не могат да стигнат до него.

Пряко влияние върху икономическия принос на лечебните заведения с отрицателен знак имат делата за лекарски грешки при неблагоприятни събития, които всяка година се увеличават лавинообразно, каза още адв. Костадинова. Тя уточни, че средното обезщетението е между 150 000 и 200 000 лв., а отделно лихвата върху тази сума е много голяма, тъй като делата средно продължават 6-7 години. „Законът за здравето изрично предвижда, че медицинските специалисти трябва да бъдат застраховани за професионална отговорност. Това е много важен текст, защото в случай, че лечебното заведение е осъдено да заплати това обезщетение, застрахователят би трябвало да понесе тежестта. За съжаление голяма част от застрахователните компании отказват да правят тази застраховка. Това е сериозен проблем, който тепърва ще има сериозни икономически последствия“, каза тя.

Съветникът на здравния министър доц. Антон Тонев заяви, че и в Европа има недостиг на лекари и медицински сестри. „Хората, които работят социална професия, са сключили договор с обществото. Последният такъв договор е сключен след Втората световна война. Тогава лекарите и сестрите са приели да работят при такива условия основно заради пораженията от войната. 70 години по-късно обаче с промяната на икономическата система се появяват и новите условия на общуване. Време е за нов договор с обществото“, категоричен беше той.

Той припомни, че финансирането на здравеопазването не е само през преки, но и през косвени данъци. „Пушещите и пиещите хора доплащат допълнително през акцизи. Проблемът е, че тези акцизи не се ползват за здраве“, каза доц. Тонев.

Зам.-председателят на БЛС д-р Николай Брънзалов каза, че данните са доказали, че средствата за здравеопазване не са разходи, а инвестиция в здравето на българите. Той обаче повдигна въпроса за липсата на данни колко са точно здравно неосигурените хора в България. „Защо една голяма част от българското общество са освободени със закон от плащане на здрави и социални осигуровки? Това трябва да се промени и е чисто политическо решение“, каза той.

„Нещата ще се променят, когато решенията започнат да се взимат от професионалисти, а не от популисти. Когато е казано, че здравната вноска е 8%, тя трябва да 8%, а не да има друг процент за привилегировани хора“, заяви и председателят на Националното сдружение на общопрактикуващите лекари доц. Любомир Киров.

Политиките в здравния сектор се определят в много малка степен от хората, които са преки участници в системата. Това каза председателят на ББА адв. Свилена Димитрова. Според нея Националната здравна стратегия трябва да бъде изградена в синхрон с данните от проучването и съсловните организации да намерят мястото си при изграждането на политики.

„Видяхме реални икономически данни, които могат да служат за анализ и да се дават препоръки на политиците. Няма нещо, което да се случва извън политиката. Макрорамката за 2022 е публични разходи за здравеопазване от 5,6% от БВП, през 2023 г. те са били 4,8 от БВП, а през 2024 – 4,9%. Трябва да се стремим към публични разходи от 5,6%, защото в противен случай системата ще си вземе това, което и е нужно. Ако публичните разходи са 4,9%, ще има 45% доплащане от пациентите“, заяви бившият здравен министър д-р Илко Семерджиев.

Той беше категоричен, че съсловните организации следва да изискват от политиците да акцентират своите послания. „Ключовият момент е какво правим сега. Ако не акцентираме сега проблемите, следващите 4 години ще са изгубени за нас. Има и тежки дисбаланси в разходите за здравеопазване. Виждаме в последните години ръст на разходите за медикаменти, което намалява разходите за чиста медицина. Фармацевтичната система е супер пазарна, а медицинската – супер регулирана. Всичко в здравеопазването трябва да бъде ориентирано към човека“, каза д-р Семерджиев.


СПОДЕЛИ:

Коментари по темата


   8LQe

User Avatar Д-р Д.Ленков-АГ 03.04.2024 09:20:02

Кучетата си лаят ,а кервана си върви.Това е ситуациянта у нас ,по отношение на здравеопазването.Поне от 2009г, ние българските лекари говорим ,че е необходимо условие да се увеличат парите за здравеопазване/от 4,8% от БВП на поне 6% от БВП,както е в Румъния/.Но не политиците не са съгласни.Дупетатите не допускат този въпрос до Парламента.И после защо ни е лошо здравеопазването ,защо младите специалисти отиват в цивилизованите страни.И затова пак виновни ще бъдем ние -българските лекари.Аз лично съм песимист и вече не вярвам ,че и след 20-30г нещата в сектор здравеопазване ще се подобрят.НАРОДЕ................

User Avatar Гост 03.04.2024 09:17:59

Да напомним на аудиторията ,ме фалшивите десни партии, популистите и комунистите в гнусната партийна клас продължават да не искат да се актуализира жалката потребителска такса ,която от 2009 г не е актуализирана благодарение пак на един фалшив десен политик онова педалче Дянков, което прехвърли тази такса на благоволението на правителствата и Министерски Съвет ,който и да е той и от която и да е управляваща партия .Тоест подаръци за плебса от десни уж партии. Само с това си действие може да си сметнете загубите за тези години ,които са ниво стотици хиляди левове за всяка медицинска практика дори от жалкия размер на тази такса .Както виждате всички са в единен комунистически строй в това да се прави помен с чужда пита. На какво основание се възлагат пак комсомолски поръчения за безплатен бригадирски труд на лекаря ?!?!??! 35 години след фалшивия преход, всъщност бетониране на комунистическите отношения в една държава уж в ЕС ?!?? Срам за това тъпо племе и гнусните им партии ! Лекарското съсловие продължава да е жертва на комунягите и няма край на административния произвол в тази дупка. А сгромолясването на тази фалшива ЗОС от другарите Семерджиев и Костов просто предстои. Нито един млад лекар в България! Ето това постигнахте другарки и другари фалшиви десни.

User Avatar Гост 03.04.2024 12:05:27

Сгромолясал ти се е интелекта, ако въобще някога си го имал, невежа!

User Avatar До 03.04.2024 16:36:57 04.04.2024 09:32:20

,,Системата не работи с пациенти, невежа,,.,,.Статистиката на НСИ,,...…...Da ti go nafakam na faktite ot falshivata statistika cherven fashist.Na maika ti,na dashteria ti,na vnuchkata ti,na kucheto i na muhite u vas.Peshterska izmet dolna.

User Avatar Гостe 04.04.2024 14:28:11 05.04.2024 08:40:53

Isterichen mi izglejdash…..Moje bi si pedi,moje bi agent ?Vse edno. PALACHI NA BALGARITE STANACHTE RABOTEIKI V TAZI SISTEMA !!!!!!

User Avatar Гост 04.04.2024 14:28:11

Ебач на мухи - добро самопризнание правиш, мухъл. Но ти е много, еволюцията ти не съответства на муха - червей си ти или амеба.

User Avatar Elf 03.04.2024 12:20:23

Tazi sistema izbiva pacienti i e vredna.Samo psihopat ne go razbira. I saznatelen palach na balgari. A personalnite napadki sa Argument na komunetata vinagi kogato vi zadrastiat na tiasno s fakti i logika.Tipichno po leninski .

User Avatar До Elf 03.04.2024 16:36:57

Системата не работи с пациенти, невежа. Статистиката на НСИ показва, че смъртността при деца до 1 г. например, е намаляла от 601 през 2011 г. на 274 през 2022 г. Това показва колко си слаб с фактите и силен в злобата, недобросъвестността и непрофесионализма. Иди сега и се гръмни, комунист глупав.

User Avatar Elf 03.04.2024 09:25:13

Лекарското съсловие ?Kade vidia ,,lekari,,v Balgaria?....Ako biaha lekari...ama ne sa.

User Avatar Гост 03.04.2024 09:08:43

Слушайте само Гетов и Денков! Точка!

User Avatar Съвет 02.04.2024 23:40:10

Слушайте доц. Тонев тоз капут е безстрашен

Още от Новини