burevestnik.bg - Мобилна версия


Сунгарска: Трябва да има наказание за викане на линейка без нужда

Нарастват случаите на агресия над наши екипи, благодарни сме на органите на реда, че ни помагат, каза тя

Сунгарска: Трябва да има наказание за викане на линейка без нужда

Навсякъде по света има наказания за викане на линейка без реална нужда, но у нас не е така, не се знае кой трябва да налага санкции и каква да бъде процедурата. Така говорителката на столичната Спешна помощ Катя Сунгарска коментира пред bTV последния случай от клип, разпространен в социалните мрежи, в който жена бе заснета да танцува кючек върху предния капак на линейка, повикана да окаже помощ на онкоболен в село Градец.

„Това с кючека щеше да е смешно, ако не беше жалко. На мен ми се сви душата, когато вашата репортерка каза, че тази жена е заминала с цялото си семейство на гурбет в чужбина. Тази жена и нейната фамилия са лицето на България по света“, каза Сунгарска след шокиращите кадри на неприличния танц.

Говорителката на столичната Спешна помощ разказа, че особено в кварталите, екипите постоянно се сблъскват с агресивно отношение.

„Всички в централата на Спешна помощ изтръпват, защото знаят, че ако повикването е от квартал, линейката ще бъде блокирана за часове вътре. От всички къщи започват да прииждат болни хора, за да ги прегледат безплатно на място. Ако екипът откаже, следват агресия и заплахи“, каза тя.

Катя Сунгарска цитира примери от ежедневието, които са повече от смущаващи – откраднати гуми от линейка докато трае прегледът вътре в къщата, нападение над реанимационен екип, който е отказал да изкъпе и почисти майката на жена, затънала в телесни течности и да я откара в болница.

В последния случай екипът е позвънил в централата, за да бъде извикана полиция, тогава жената започнала да крещи, че спешните медици я бият.

„Лекарят се прибра одран и насинен“, завърши Сунгарска.

Тя изрази благодарност на органите на реда, че винаги се отзовават и помагат на персонала на линейките, но бе категорична, че не това е начинът да се осигури нормална работа на „Спешна помощ“.

„Всеки път, когато ходим на такива адреси, се говори с хората, но те са с нагласата, че някой винаги им е длъжен за нещо“, казва говорителката на столичния ЦСМП.

Това, по думите й, е причината за задълбочаващия кадрови дефицит в спешната помощ.

„Работата е тежка, натоварването е жестоко, амортизирането настъпва за 2-3 години“, каза Катя Сунгарска.


СПОДЕЛИ:

Коментари по темата


   nXHZ

User Avatar BG 13.09.2023 19:57:28

Трябва да върнат комунизма и синьо-жълтите милиционерски волги ! Само като ги видеха и тия човекоподобни като тая мангасарка от Градец се скриваха в миша дупка ! Ние просто не сме дорасло общество за свободен режим, яка сопа трябва, ЯКА !

User Avatar Гост 13.09.2023 14:29:08

Изглежда хората свикнаха да се подиграват с лекарите, може би защото са мизерно платени. А са мизерно платени, щото са мишоци. Те и преди бяха зле платени, но имаше милиция и бой за ромеите. Сега една обща лекарска стачка или оставка и след ден само заплатите им ще са тройни. Обаче БЛС е казионен пионка, начело са хрантутници тъпи.

User Avatar В Белене 13.09.2023 14:09:38

Стига с тоя свят!Нали света ни докара до това положение.Да се връща режима на социализма,милицията яко бой и тази кранта на другия ден в Сливен в затвора.Защо по време на соца нямаше тази свободия?

User Avatar аз 13.09.2023 14:49:41

Да се върнат и заплатките по 150 лв. Не че сега са много добри.

User Avatar Лекар 13.09.2023 13:59:49

Така е .

Още от Новини