burevestnik.bg - Мобилна версия


Създават Национален хъб за лечение на рака по време на СОНМ-МОРЕ 2024

Доц. Ангел Йорданов получи приза "Венец на дързостта“ за принос в българската клинична онкология

Създават Национален хъб за лечение на рака по време на СОНМ-МОРЕ 2024

„Най-сполучливият синоним на думата мрежа е сплетение. Сплетение от мисли, дарби, добродетели, дори и оголени нерви като слънчевото сплетение. Съвместната онкологична национална мрежа (СОНМ) е слънчевото сплетение на българската онкология, чиято мисия е да различава красивото от грозното, истинното от лъжовното, дарбата от бездарието.“ Това каза инициаторът на създаването на СОНМ и пръв неин председател доц. д-р Димитър Калев по време на откриването на Национална онкологична конференция СОНМ-МОРЕ 2024 в Златни пясъци днес.

Доц. Желязко Арабаджиев, член на Борда на Мисията за лечение на рак към Европейската комисия, каза, че акцентът на конференцията тази година е върху изкуствения интелект и новите технологии предоставя платформа за обмен на най-новите научни знания и технологични постижения. „Фокусът тази година е върху холангиокарцинома. Той е класифициран като рядко заболяване, а редките онкологични заболявания са от специално значение за ЕК“, каза доц. Арабаджиев. Той допълни, че по време на конференцията ще бъде създаден и Българския национален хъб „Мисия за лечение на рака“.

По време на откриването беше връчена 12-тата ежегодна национална награда „Венец на дързостта“ за принос в българската клинична онкология на онкогинекологът от УМБАЛ „Георги Странски“-Плевен доц. д-р Ангел Йорданов.

Доц. Йорданов от 2015 г. е асистент, а от 2020 г. е главен асистент в Катедра „Акушерски грижи“, факултет „Здравни Грижи“ към МУ-Плевен. През 2017 г. защитава дисертационен труд на тема: Сентинелна лимфна биопсия при пациенти с ендометриален карцином. Автор на монографията „Лимфна дисекция при ендометриален карцином – място, обем и значение“, Плевен, 2022.

Придобива специализации по урогинекология – Дрезден, Германия; по вагинални подходи в урогинекологичната практика – Санкт Петербург, Русия; по гинекологичен рак и лапароскопски подходи – Страсбург, Франция; лапароскопска интензивна сутурация – Льовен, Белгия; управление на мултидисциплинарен екип за кацином на маточна шийка – Ротердам, Холандия, и др.

Съавтор на проекта „Предприемач в науката 2021“ на Фондация „Карол“ – първа българска виртуална биобанка за туморни тъкани. Ръководител на научна група „Електронна брахитерапия“, Медицински университет – Плевен. Участва в различни научни проекти в клиничната онкология: Endometrial Cancer Individualized Scoring System (ECISS); МeМoМи: Механизми на модулиране на имунния отговор в тумора и неговата микросреда за дефиниране на прогностични групи и оптимизиране на лечебния алгоритъм при пациенти с карцином на маточна шийка; Endometrial Cancer International Database (EC-ID) Project и др.

Член на Европейско дружество по лъчетерапия и онкология (ESTRO), Европейско дружество по гинекологична онкология (ESGO), Българска асоциация по онкогинекология и Българско дружество по акушерство и гинекология.

Доц. Йорданов беше номиниран заедно със специалиста по образна диагностика доц. д-р Светла Динева НКБ и патологът проф. д-р Юлиан Ананиев от Тракийски университет - Стара Загора. „За мен е чест да съм номиниран заедно с тези колеги и щях да се радвам да „загубя“ от тях“, каза доц. Йорданов.

Конференцията продължава до 20 октомври.


СПОДЕЛИ:

Коментари по темата


   knTP

User Avatar BG 18.10.2024 07:54:36

И кога точно Юлиян Ананиев е работил медицина, че нещо не се сещам. Само в Тракийския в Стара Загора може да си професор по нещо, което никога не си работил.

User Avatar ФАКТ 17.10.2024 23:24:48

Калев не пада по долу. Краде на поразия,затова го изгониха от МУ Варна всички приходи от предишни конференции си ги превеждаше на собствената си сметка

User Avatar Гост 17.10.2024 20:24:34

тоя плевенски тъпанар Ангел Йорданов осакати майка ми , като и махна матката заедно с яйчниците, излъгвайки ни, че е рак, а после в епикризата патоанатомът е описал доброкачествен полип.И 8000 лв му дадохме в пликче, да осигури екип от сестри да я гледат след операцията. Сега водим дело срещу него, нямам много надежди в съда, че ще си върнем парите, ама поне си мислех,че лекарите го знаете какъв нагъл и корумпиран е ! А гледам даже награди му давате .......

User Avatar Гост 17.10.2024 17:39:57

Пъб за лечение на болни в стадий IV, голямо постижение за естествения интелект на напредналата ни страна

Още от Новини