burevestnik.bg - Мобилна версия


Трансплантираната във ВМА 40-годишна жена е била с автоимунно чернодробно заболяване и вирус на хепатит С

Трансплантираната във ВМА 40-годишна жена е била с автоимунно чернодробно заболяване и вирус на хепатит С

Лежащо болна с автоимунно чернодробно заболяване и излекуван вирус на хепатит С е 40-годишната пациентка, на която вчера беше трансплантиран черен дроб, съобщи пред БНТ проф. Ивелин Такоров, ръководител на Първа клиника по коремна хирургия на ВМА, който е ръководил трансплантацията.

„Пациентката е в добра кондиция като за втори следоперативен ден. Разбира се, не можем да очакваме чудеса, но днес и предстои раздвижване, ставане от леглото, захранване с вода. По-важен е бекграунда на реципиентката, който доведе до необходимостта от трансплантация. Тя беше с автоимунно чернодробно заболяване и вирус на хепатит С, напълно излекуван с модерните терапии. Сега подмяната на черния й дроб, който е с негативни вирусни нива, дава възможност за дълъг период на преживяемост. Перспективата пред нея е видна, тя е едва на 40 години“, каза проф. Такоров.

Той уточни, че след дългогодишни рехоспитализации и постоянни посещения при лекар, тази пациентка ще се върне към нормалния живот, а това, което ще се изисква, е нормално проследяване и една таблетка имуносупресор дневно.

Припомняме, че вчера беше реализирана донорска ситуация в УМБАЛ ,,Проф. Д-р Стоян Киркович” АД - гр. Стара Загора, с координатор д-р Георги Арабаджиев. Трима души получиха шанс за втори живот, след като близките на 43-годишен мъж взеха благородното решение да дарят неговите органи.

В УМБАЛ „Александровска“ пък два медицински екипа от Клиниката по урология с ръководители проф. д-р Маринчо Георгиев и проф. д-р Красимир Янев трансплантираха бъбреци на двама мъже на 35 и 39 години. Единият реципиент е на 35 години от Разградска област, на диализно лечение от 2019 г., а другият е на 39 години от София, на диализно лечение от декември 2023 г.


СПОДЕЛИ:

Коментари по темата


   %mRT

User Avatar Ig 27.10.2024 20:28:27

Професор Такоров е топ доктор във всяко отношение.

User Avatar plv 27.10.2024 18:30:25

Браво на доктора!!! Но.... имама една питанка: Какво е бекграунд в медицината, доколкото знам там термините са латински. Лекарите са доста образовани, но и те започнаха с ТЪПИТЕ англосаксонизми, като пишлегарите на улицата и дЖурналистите-драскачи от босфор-тв и другите либерастки медии...

User Avatar ТАНЯ 27.10.2024 00:19:45

Поклон пред всички - дарители, реьипиенти и най-вече лекари! БОГ да е с всички вас!

User Avatar 1 26.10.2024 14:31:43

То ако така ставашееееее...

User Avatar Дора 26.10.2024 01:12:23

Никой не трансплантира сърцето. Има едни мъгляви обяснения и то се праща в чужбина. Ужас!

Още от Новини