burevestnik.bg - Мобилна версия


УМБАЛ "Проф. Ст.Киркович" в Стара Загора привлича все повече млади кадри

УМБАЛ

Университетската многопрофилна болница „Проф. д-р Стоян Киркович“ в Стара Загора е едно от малкото лечебни заведения в страната, което е привлекателно място за реализация на млади кадри – лекари и сестри, информира Радио Стара Загора. По думите на директора й проф. Йовчо Йовчев в болницата работят общо 340 медицински специалисти, 65 са до 30-годишна възраст и само 45 са над 55 години, което означава, че средната им възраст е малко над 46 години. За сравнение – близо 63% от сестрите у нас са на възраст над 63 години, по данни на БАПЗГ.

Според проф. Йовчев да се обърне тази тенденция не е било лесно, но ръководството на лечебното заведение е избрало да тръгне към намирането на начини да бъдат привлечени млади кадри – както лекари, така и сестри.

„Всичко започна преди 6 години, в условията на финансова дестабилизация и несигурност, но резултат вече има“, казва днес той.

Несрин Исмаил Шакер завършва Тракийския университет, специалност „Медицинска сестра“, преди 3 години и веднага започва работа по специалността в Клиниката по педиатрия. Казва, че работата й харесва – допада й да има пряк контакт с децата. Признава, че както при всяка работа, и тази я изправя пред трудности като натоварено работно време, стрес, отговорност.

Преди три години, когато постъпва, Несрин и още една нейна колежка са първите млади попълнения в Клиниката по педиатрия от 15 години.

„Първоначално основната ми заплата беше 650 лв., сега е 1500 лв. основно възнаграждение“, споделя и признава, че като всеки млад човек и тя се е замисляла как е навън и колко би получавала за труда си в чужбина. Засега обаче не мисли да емигрира. Мисли обаче, че като се задоми, е възможно да й се наложи, защото ще са й необходими повече средства. Добро заплащане и признание за труда й са двата фактора, които могат да я накарат да остане в страната си.

По думите на главната медицинска сестра Таня Караджова, която е започнала работа в същата клиника и има вече 48 години стаж, през последните три години сред младите кадри медицински сестри, постъпили на работа в болницата, няма напуснали, за да търсят късмета си в чужбина.

Тя също е на мнение, че освен заплащането, възможността за кариерно израстване е важна причина за задържането на младите медицински специалисти в България. Така изглежда ситуацията и през погледа на директора на болницата проф. Йовчев. 

„Това, което направихме допълнително, е, че дадохме възможност на медицинските специалисти също да специализират по определени медицински направления – педиатрична, акушеро-гинекологична, анестезиологична операционна сестра, включително и спешна медицина. В момента имаме около 15 души, които са се възползвали от това и специализират. Ако формата на обучението е платена, болницата поема разходите по него“, обясни той.


СПОДЕЛИ:

Коментари по темата


   Nzum

Още от Новини