burevestnik.bg - Мобилна версия


УМБАЛ „Св. Марина“ и МУ – Варна се включиха в кампанията „Да! За живот!“ (Видео)

УМБАЛ „Св. Марина“ и МУ – Варна се включиха в кампанията „Да! За живот!“ (Видео)

УМБАЛ „Св. Марина“ – Варна и Медицински университет – Варна се включиха в Националната кампания в подкрепа на донорството и трансплантацията „Да! За живот!", организирана от Изпълнителна агенция „Медицински надзор“, съобщават от висшето училище.

Целта на кампанията е да се повиши осведомеността за значението на донорството на органи за спасяване и подобряване на живота на крайно нуждаещи се пациенти, за които трансплантацията е единствен шанс за живот.

Един човек, изпаднал в мозъчна смърт, може да спаси до 8 човешки живота чрез органно донорство и да подобри живота на до 100 души чрез донорство на тъкани, припомнят още от болницата.

УМБАЛ „Св. Марина“ - Варна се утвърди като водещ център в България по реализирани донорски ситуации. В момента по данни на Изпълнителна агенция „Медицински надзор“ 823 души чакат за трансплантация. В Европейския съюз от 28 държави членки страната ни заема 28 място по брой трансплантирани хора на милион население.

Заради недостатъчния брой на донорите и честия отказ на близките да дарят органите на починалия, Министерството на здравеопазването стартира на 5 ноември 2019 г. Националната кампания за подкрепа на донорството и трансплантацията под мотото „Да! За живот!“.


СПОДЕЛИ:

Коментари по темата


   J*@K

Още от Новини