burevestnik.bg - Мобилна версия


УС на БЛС представи отчета за мандата 2021-2024

УС на БЛС представи отчета за мандата 2021-2024

Отчет за извършената дейност в мандат 2021-2024 представи Управителния съвет на БЛС. Докладът е публикуван на сайта на съсловната организация, но ще бъде представен и на предстоящия 77-и редовен отчетно-изборен събор на Лекарски съюз, който ще се проведе на 28 септември в Пловдив.

В отчета си ръководството на съсловната организация припомня тежкия конфликт с ръководството на НЗОК и вероятността преговорите за НРД да се провалят в края на 2021 г. „След нелека борба, в крайна сметка исканията на БЛС бяха изпълнени. Средствата, които бяха гласувани от Народното събрание в Бюджета на НЗОК за 2021 г. по отделните направления бяха изплатени на всеки участник без да се позволи прехвърлянето им в следващата година. Проблемите с ръководството на НЗОК обаче продължиха и в началото на 2022 година, когато в БЛС бяха получени серия от сигнали от болници от цялата страна за намаляване на размера на определените им месечни стойности. БЛС настоя категорично Надзорният съвет и НЗОК да преразгледат спешно правилата за определянето им (гласувани на 16.12. 2021)“, пише в доклада.

От ръководството подчертават, че по време на преговорите за бюджета на НЗОК за 2022 г. през февруари 2022 БЛС е поставил ясно своите искания и реагира остро на предложението за 2,2 млн. хоспитализации. „Съсловната организация ясно заяви, че увеличението на цените за болнична помощ трябва да е минимум 25%. Договорено беше: 30% средно увеличение на цените на дейностите в ПИМП и СИМП, които влязоха в сила със задна дата от 01.01.2022 г. В ПИМП ръстът на цените беше средно 30%. Съществено беше увеличението, както на профилактични прегледи, така и за диспансерно наблюдение на хронично болни пациенти. Повишени бяха и цените за капитационни плащания при ОПЛ. 31% средно беше постигнатото повишение на цените на дейностите СИМП, включващи първични и вторични прегледи, медицинска експертиза, профилактични прегледи, диспансерно наблюдение на хронично болни пациенти, прегледи по майчино и детско здравеопазване. В МДД - увеличаване на обемите на изследванията. По отношение на Болнична помощ Български лекарски съюз постигна поставената цел от средно увеличение на цените за дейности в размер на 25%. Новите цени влязоха в сила от 01.05.2022 г. На 24-ти август 2022 година беше подписан вторият за годината Анекс към НРД 2020- 2022 за медицински дейности. Лечебните заведения получиха правото да сключат договор с Касата за брой интензивни легла, с каквито са работили по време на COVID вълните. Увеличиха се цените на КП за лечение в интензивно отделение на пациенти с COVID-19, както цените на детските кардиохирургични пътеки. Общопрактикуващите лекари получиха правото на заплащане за ваксиниране срещу COVID на здравноосигурени извън пациентската им листа. С Анекса влязоха и промените в Наредба 8 за профилактичните прегледи и диспансеризацията“, казват от съсловната организация.

В отчета се припомня и напрежението между лекарите и Здравната каса от октомври 2022 г., след което се наложи намесата на МЗ, за да бъде подписан Анекс към НРД 2020- 2022 г. Цените на всички дейности за болнична помощ получиха увеличение от 8%, а за МДД 18% със задна дата от 1 септември, което се запази и през 2023 г. В Анекса беше разписано още, че след приемането на нов бюджет и след като бъдат договорени новите цени за ПИМП и СИМП, то те задължително ще влязат в сила със задна дата от 01.01.2023 г. БЛС и НЗОК подписаха и Методиката, предложена от Съсловната организация за разпределението на неусвоените средства от бюджетите за медицински дейности (ПИМП, МДД, БМП) за 2022 г. Припомня се искането за оставките на управителя на НЗОК - проф. Петко Салчев и на председателя на Надзорния съвет на Касата – д-р Александър Златанов. „Заради опитите за бламиране, имитиране и саботиране на преговорния процес, както и закононарушения от страна на НЗОК бяха информирани по време на срещи парламентарните групи на ПП, ГЕРБ-СДС, ДБ и Български възход. Парламентарната здравна комисия изслуша д-р Иван Маджаров на извънредно заседание, на което беше поканено ръководството на НЗОК, присъстваха и останалите съсловни организации. Въпреки подписаната Методика и Анекс БЛС не отстъпи от искането си за оставките на проф. Салчев и д-р Златанов и реагира остро на изпратеното предложение на НЗОК за НРД 2023 - 2025 – като го определи като опит за унижение на лекарите без аргументи“, пишат от БЛС и подчертават, че аргументите на организацията са взети под внимание и безпрецедентно подкрепени всички парламентарни групи, за да се стигне до предсрочното прекратяване на  мандата на проф. Петко Салчев. От БЛС заявяват още, че работата с новото ръководство на НЗОК се е върнала към нормалността, издадени са редица съвместни указания и е започнала работата по НРД 2023-2025г., финализиран на 1 септември 2023 г.

Като безспорно постижение по време на мандата на ръководството на Съюза е отбелязан Дома на лекаря. „Малко преди 122-рата годишнина от основаването на Лекарския съюз БЛС приключи сделката по придобиването на новата сграда. В началото на месец февруари 2023 г. централния офис на БЛС се премести ул. „Доспат“2. На 26 април с тържествен водосвет беше официално открита новата сграда на Български лекарски съюз. Така след дълги проучвания и не малко положени усилия БЛС и неговите над 33 000 лекари вече имат собствен дом“, пише в доклада.

Друга важна тема, която беше поставена във фокуса на ръководството на БЛС, беше темата за възнагражденията на лекарите и остойностяването на труда им.

„През 2022 г. Български лекарски съюз представи модел за мотивационно възнаграждение на лекарския персонал в болничната помощ. Моделът беше разработен от Съвета по икономически и публични политики, който е изследователска и консултантска мрежа към Института по икономика и политики с автори са: д-р Йосиф Йосифов, д.м., Кузман Илиев, д-р Владимир Сиркаров, Никола Филипов и Михаил Кръстев. Моделът беше предоставен на МЗ за по-нататъшни действия. За съжаление, до края на мандата, МЗ не предприе действие да доразвие и приложи моделът. Български лекарски съюз поръча и първото у нас и в Европа проучване за Икономическия принос на лечебните заведения в България, поръчано от БЛС и осъществено от IQVIA. Проучването имаше за цел да покаже макроикономическия отпечатък на българските лекари и медицински специалисти, лечебни заведения от извънболничната и болнична помощ чрез измерване на приноса им към националната икономика. То недвусмислено показа, че здравният сектор е сред топ 5 на работодателите в България. Дейностите на лекарските практики, болниците и други лечебни заведения подпомагат и създаването на около 460 000 работни места в други сектори на българската икономика. Като работодатели, лечебните заведения изплащат в заплати близо 2,8 млрд. лв. на над 106 хиляди работещи в здравната система. Лечебните заведения плащат около 80 млн. лв. корпоративни данъци и приблизително 890 млн. лв. осигурителни вноски. Освен това разходите за услуги, предоставяни от лекарски практики, болници и други лечебни заведения увеличават общия доход на домакинствата в икономиката с около 3.8 млрд. лв.“, казват от съсловната организация.

В отчета се припомня и кампанията за ограничаване на агресията срещу медиците #ПребориГнева и „Героите в бяло“.

Припомняме, че председател на БЛС в мандат 2021-2024 д-р Иван Маджаров, зам.-председатели д-р Николай Брънзалов и проф. д-р Христо Шивачев, а главен секретар д-р Валентин Пеев. В състава на УС на БЛС като негови членове са д-р Ваня Добрева, д-р Николай Колев, д-р Гергана Николова, д-р Валери Веселинов, д-р Росен Айков, доц. Стоян Сопотенски, д-р Йордан Гечев, д-р Иво Парунов, д-р Жанина Калинкова, проф. д-р Милена Станева, проф. д-р Огнян Хаджийски. Начело на Контролната комисия е доц. д-р Методи Кунчев, а Централната комисия по професионална етика се оглавява от проф. д-р Мая Аргирова.

Целия отчет на БЛС вижте тук.


СПОДЕЛИ:

Коментари по темата


   aCEQ

User Avatar от бранша 11.09.2024 09:14:35

Ей,тия от Дупница,много властолюбиви бе!

User Avatar Гост 10.09.2024 14:39:32

Казионен съюз, оглавен от хищници, алчни за лесни пари. Нищо не могат и съответно нищо и не правят. Освен отчети де, ама и две думи на кръст не могат да свържат иначе. Трябва да се разпусне в този му вид. Трябва да са избрани честно измежду професионалисти, доказали се като лекари. Такива обаче не искат да слугуват на властимащите.

User Avatar гост 10.09.2024 14:17:11

малко злобно отмъстително човече с големи амбиции-що е то?--ГНОМЧЕТО МЕДЖИДИЕВ.Нека да ни е чесит новия председател на БЛС !!

User Avatar един 10.09.2024 10:30:25

Ако,нема паре от чл.внос никой няма да остане в уставен съвет и други!

User Avatar Гост 10.09.2024 08:50:31

БЛС се е превърнал в средство за лично ооблагодетелстване на лидерите си и за ттрамплин към политическата власт на някои от тях.

User Avatar член 10.09.2024 08:48:02

Какво,направихте за хартиените рецепти?Питам,за един приятел!

User Avatar Гост 10.09.2024 08:43:45

Самият факт, че на повърхността на съсловната организация изплуват не някои от водещите лекари и специалисти, говори сам за себе си за значението и приноса на БЛС.

User Avatar Гост 09.09.2024 19:54:32

И тъпака Меджидиев се стяга да оглави съсловието????????????????????????????]

User Avatar Гост 09.09.2024 18:52:50

Това е някакъв ПР и финансов отчет, в каквото се е превърнало за съжаление и нашето съсловие. Не съм сигурна, че всички колеги го възприемат по този начин, но не бива да се чудим защо обществото гледа на нас по начина, по който гледа

User Avatar Питащ 09.09.2024 17:10:13

А освен за пари, с нещо друго да се похвалите? Нещо за ценности в тази професия, за професионална чест и стандарти, за морал и етика?

User Avatar Гост 09.09.2024 19:13:45

Парите единствено осигуряват ценности, професионалната чест и стандарти морала и етиката.

Още от Новини