burevestnik.bg - Мобилна версия


Шарков: Допълнителни доставки на лекарства са осигурени за трите зимни месеца

България е поискала помощ от ЕК за регулиране на процесите в лекарствоснабдяването

Шарков: Допълнителни доставки на лекарства са осигурени за трите зимни месеца

„Допълнителни доставки ще има през януари, февруари и март не само на антибиотици, но и на други лекарства“. Това заяви пред Nova News здравният икономист Аркади Шарков, съветник на министъра на здравеопазването. Той увери, че Здравното министерство прави всички възможно да осигури необходимите количества, които ще позволят да преживеем спокойно тези три студени месеца със завишена заболеваемост.

Министерство на здравеопазването е поискало информация за липсващите лекарства от Асоциацията на фармацевтичните производители, респективно от притежателите на разрешенията за употреба, предстои среща в Специализирания съвет по лекарствоснабдяване, за да станат ясни наличностите и възможностите за замяна на едни продукти с техните налични у нас аналози, като за постигането на добра информираност на лекарите ще може да се използва и платформата на БЛС, стана ясно от думите на Аркади Шарков.

„Водят се разговори за предоговаряне на доставки. България готви писмо към ЕК, с което настоява за взаимопомощ в този процес, става въпрос за лекарства по принцип“, допълни той.

Аркади Шарков бе категоричен, че приоритет за здравното министерство ще бъде осигуряването на медикаменти за българските деца.

По думите му не трябва да има съмнение, че у нас има производствени мощности за антибиотици, които могат да бъдат задействани и при необходимост да започнат да осигуряват количества, както това се е случило по време на COVID пандемията.

България разполага с възможност за производство на антибиотици, при нужда те ще бъдат задействани, посочи още икономистът.

Аркади Шарков информира, че мобилното приложение за лекарства вече е в процес на надграждане, предстои въвеждането на нови функционалности, които ще позволят проверката за наличности. Това обаче е средносрочна перспектива, а за да се стигне до това ниво, е нужно синхронизирането на няколко системи, което ще отнеме повече време, обясни той.


СПОДЕЛИ:

Коментари по темата


   TBv2

User Avatar Гост 08.01.2023 07:52:46

Специалист по всичко!

User Avatar Пълен 08.01.2023 02:45:29

отврат

User Avatar Какъв е 06.01.2023 23:22:32

този?

Още от Новини