burevestnik.bg - Мобилна версия


След продължителни протести

Южна Корея: Увеличават заплащането на лекарите, ангажирани с лечение на тежки заболявания

Мярката се предприема, за да се облекчи натиска върху системата, предизвикан от напускането на млади лекари

Южна Корея: Увеличават заплащането на лекарите, ангажирани с лечение на тежки заболявания

Южна Корея ще насочи 10 трилиона вона (7,59 млрд. долара) от здравноосигурителните си фондове за три години, за да повиши заплащането на лекарите, които са ангажирани с лечение на тежки заболявания, предаде Ройтерс, позовавайки се на информация от здравното министерство на страната.

Мярката цели да облекчи натоварването на здравната система на азиатската страна, предизвикано от напускането на млади лекари.

Смята се, че този ход ще има стимулиращ ефект върху големите многопрофилни болници, които ще се съсредоточат повече върху лечението на тежки, спешни или редки заболявания. Той е част от усилията за постепенно намаляване на зависимостта от стажант-лекарите, които трябва да се съсредоточат върху обучението, съобщи министерството на брифинг.

Хиляди стажант-лекари, в това число стажанти и резидентни лекари напуснаха работа през февруари, за да протестират срещу плановете за увеличаване на броя на студентите по медицина с 2000 годишно, за да се посрещне очакваният от правителството сериозен недостиг на лекари, припомня Ройтерс.

Болниците, които разчитаха на стажант-лекари в много клинични специалности, бяха принудени да връщат пациенти в спешните отделения или да намалят работното време, а останалите на работа медици бяха изправени пред предизвикателството да се справят с много по-голямо натоварване.

Оттогава правителството направи поредица от опити да намали натиска върху здравната система поради напускането на младите лекари, включително мобилизирането на военни лекари, които да помагат в спешните отделения на болниците.

Здравните власти по това време отправиха апел към гражданите да се въздържат от посещения на спешни отделения, ако не изпитват остра нужда и нямат тежки симптоми.

Здравното министерство обяви, че големите многопрофилни болници, предоставящи специализирани грижи, ще получат 50% увеличение на сумите за управление на интензивни отделения, както и за предоставяне на хирургични интервенции за тежки заболявания като рак. След тази мярка се очаква 70% от лечението в тези болници да бъде насочено към тежки заболявания, а не 50%, както е сега, посочват още от ведомството.


СПОДЕЛИ:

Коментари по темата


   Ydbn

User Avatar Gost 28.09.2024 13:42:25

Deto kazali madri hora, razpraviata vinagi e za pari... Vse ne stigat,zashto tai..

Още от Новини