burevestnik.bg - Мобилна версия


30% ръст на клиничните пътеки на годишна база препоръчват от ЕКИП

Общият ръст на цените изпреварва с 10% увеличението на цените в здравеопазването

30% ръст на клиничните пътеки на годишна база препоръчват от ЕКИП

През 2023 г. инфлацията в здравеопазването отчетливо изпреварва общият ръст на цените. Това показва икономическият анализ на Експертния клуб за икономика и политика (ЕКИП) на тема „Инфлация и цени в здравеопазването – Постигане на справедливо заплащане за извършени медицински дейности”.

Въпреки това все още няма достатъчна индексация на цените в здравеопазването спрямо общите цени в икономиката, като изоставането е с 10,6 процентни пункта. От COVID-19 пандемията насам общият ръст на цените изпреварва значително увеличението на цените в здравеопазването. Общият ръст на цените за периода е 30,8% сравнено с тези в здравеопазването, които са се повишили с 20,2%.

Инфлацията е най-ясно видима при подиндекса за лекарствените продукти с 9,8% спрямо 4,4% за лекарските услуги.

В изследването е направена съпоставка между българската и британската здравни системи в частта цени на клиничните пътеки. В цената на клиничните пътеки във Великобритания са заложени възраст, съпътстващи заболявания и разстояние от лечебното заведение. За базова година за съпоставка е заложена средната цена на британските клинични пътеки през 2019, като цените са съпоставени с последните договорени в Анекс към Националния рамков договор 2023-2025 г. Добавен е коефициент на съотношение между българските клинични пътеки и техния британски еквивалент, както и мултипликатор, който да вземе предвид инфлационните процеси. 

Анализаторите отчитат големи диспропорции по отношение на цените на пътеките, в сравнение с британските им еквиваленти. При изчисление на средноаритметична стойност, без да се взимат предвид тежестите, разликата в цените е 106%, или по-ясно казано — два пъти по-ниски цени от реалните за нуждите на българската здравна система.

Средноаритметичната разлика в левово изражение е 2483 лв., обхващаща всички клинични пътеки, кумулативно това представлява разлика от 849 102 лв. спрямо настоящите цени. При плавен среден общ ръст на цените в абсолютно изражение с 20% на годишна база, резултатът за разходната част на бюджета на НЗОК на ежегодна база при равни други условия се равнява на 218 млн. лв. годишно за болнична помощ до достигане на „справедлива“ цена на клиничните пътеки през 2027 г. Съотнесено — ръст на цените с 25% на годишна база се равнява на 272 млн. лв. на годишна база.

От ЕКИП препоръчват плавен среден общ ръст на цените на клиничните пътеки в абсолютно изражение с 30% на годишна база. При равни други условия това би се отразило финансово върху бюджета на НЗОК в размерите на 327 млн. лв. на годишна база до достигане на „справедлива цена“ през 2027 г.

На базата на анализа от ЕКИП препоръчват още политики за повишаване събираемостта на здравни вноски от неосигурените лица, тъй като загубите за бюджета през 2024 г. вследствие на несъбрани здравни вноски ще достигнат приблизително 323 млн. лв. Тази сума се равнява номинално на „справедливото“ увеличение на цените на клиничните пътеки с 30%.

Повишаването на събираемостта на здравни вноски може да стане чрез програми от страна на Министерството на труда и социалната политика, които да обхванат трайно безработните, както и маргинализираните групи от населението, смятат от ЕКИП. По примери от други европейски държави – сътрудничеството с работодателски и синдикални организации, особено в сектори с висок процент на неосигурени служители, може да улесни връщането на част от „сивите“ служители в сферата на здравноосигурените лица.

Допълнителен начин на финансиране е чрез заделяне от акцизи. Заделянето на едва 10% от постъпленията от акцизи от тютюн, алкохол и горива за 2023 г. би допринесло допълнително 615 млн. лв., които да бъдат разпределени пропорционално в бюджета на НЗОК, казват от ЕКИП.

Анализа можете да видите тук.


СПОДЕЛИ:

Коментари по темата


   qGN6

User Avatar surg 26.02.2024 10:53:24

1. средно претеглено цените по въображаеми КП в западна европа са 18 пъти по големи от теи у нас.....има маса публикации, а и вижте бюджетитие на Австрия и БГ напрмер..... 2. цените трябва да се вдигат, се едно с колко, няма да е достатъчъно, но трябва...пари има 3. кога държавата ще почне да плаща редовно и то честни цени на вноски на държвани служители като генерали, президенти, прокурори , деца под 18 и пенсионери, едните имат големи заплати а плащат на минимална, а другите харчат малко а или неплащат или плащат малко в общия курбан....

User Avatar Хомеопатична икономика 22.02.2024 21:41:44

Яка стъкмистика. Почти като истински икономически анализ са го докарали комсомолците от Екип на повикване. Сравнили плащането по клинични пътеки в България и UK, душици. Я дайте списъка с кралските пътеки, молим, че май само вие сте виждали такова животно

User Avatar Доктор от Албиона 21.02.2024 02:17:54

Чета и не вярвам на очите си! Едно време, докато бях още на територията, тарикатчета като Семерджиев докараха клинични пътеки от Австралия! Сега, хоп пак Великобритания и британската общност за сравнение! Алоо! В Австралия от време оно системата на здравеопазване е подобна на американската! На Албионо е абсолютно комунистически тип здравеопазване в NHS, като преди 10 Ноември, не преди 9ти ! Оти NHS като комунистическа здравна система е създадена през 1947ма година! Та ситъе тия тарикатчета от БЛС-то, НЗОЛ-ато и тем подобни защитават интересите само на олигарсите в несравнимата с нищо здравна система на територията като Тиковчета, сърчица и мозъчета и тем подобни! Горките пациенти - живи да ги оплачеш! Затова ще бегат с 200 къде Босфора, дето клиниките са им измамно лъскави а гаранцията в повечето случаи и Франция! Сите режете здраво клона на който седите, ама хак да ви е коги един ден новите варвари от Азия съвсем закрият територията като държава!

User Avatar Гост 17.02.2024 00:40:03

Тези неграмотници не са включили педиатрията в списъка. Големи експерти, няма що.

User Avatar tinka 16.02.2024 15:47:56

Защо никой не говори за цената на АНЕСТЕЗИОЛОГИЧНАТА услуга в РБ! Защото ЕКИП нама данни това да се заплаща нито по каса, нито от МЗ! Цяла специалност е в кошчето за боклук, комунистически тунеядци!

User Avatar Гост 16.02.2024 13:51:22

Красиво, но непроверимо. Няма източници от къде са данните за цените във Верикобритания, т.е. няма начин да се провери. Няма базирани на доказателствата данни

Още от Новини