burevestnik.bg - Мобилна версия


Moderna очаква комбинираната й иРНК ваксина срещу COVID и грип да излезе на пазара за сезон 2025 г.

Moderna очаква комбинираната й иРНК ваксина срещу COVID и грип да излезе на пазара за сезон 2025 г.

Фармакомпанията Moderna обяви, че нейната комбинирана ваксина за защита срещу COVID и грип генерира по-силен имунен отговор при възрастни от групата 50+ в сравнение с отделно прилаганите ваксини срещу двете инфекции, според резултатите от клинично изпитване в късен етап.

В проучването комбинираната ваксина, създадена на базата на иРНК технология, генерира повече антитела от предлаганите в момента на пазара традиционни противогрипни ваксини и ваксината Spikevax mRNA COVID, посочиха от компанията.

Експертите са категорични, че ваксината, която засега носи наименованието mRNA-1083, предизвиква по-висок имунен отговор срещу два щама А и един щам B на грипния вирус при възрастни хора в сравнение с широко използваните противогрипни ваксини от GSK и Sanofi.

През март Администрацията по храните и лекарствата на САЩ (FDA) препоръча на производителите на лекарства да се насочат към трите щама A/H1N1, A/H3N2 и B/Victoria, когато разработват своите ваксини срещу сезонен грип за 2024 г.

Президентът на Moderna Стивън Ходж заяви, че компанията се надява да пусне на пазара комбинираната ваксина за есенния сезон на респираторните заболявания през 2025 г., в най-лошия случай – през 2026 г.

От Moderna също така са на мнение, че според данните от последното проучване комбинацията е доказано безопасна и добре поносима и че неблагоприятните странични ефекти са подобни на тези на другите ваксини, използвани в изпитването. Най-честите нежелани реакции са болка на мястото на инжектиране, умора, мускулни болки и главоболие.

Moderna съобщи още, че очаква да публикува пълните резултати от проучването в близко време и да ги изнесе на медицинска конференция.


СПОДЕЛИ:

Коментари по темата


   s5@p

Още от Новини