burevestnik.bg - Мобилна версия


Допълнителни 1000 лв. за разкриване на денонощна аптека поиска БФС

По-лекият режим за продажба на лекарства без рецепта крие рискове, предупреждават фармацевтите

Допълнителни 1000 лв. за разкриване на денонощна аптека поиска БФС

Осигуряване на допълнителни 1000 лв. от бюджета за всяка аптека, която стане денонощна за времето на пандемията - това предлагат в своя позиция от Българския фармацевтичен съюз в отговор на идеята на Българския лекарски съюз за приемане на нормативни промени за поощряване на разкриването на повече денонощни аптеки в страната. Според фармацевтите тази подкрепа ще е по аналогия на допълнителното заплащане за личните лекари, които им бяха обещани като стимул, за да преглеждат пациентите си с COVID-19.

„В случай че говорим за дългосрочно решение, осигуряването на денонощни аптеки би могло да се гарантира от бюджета на НЗОК, което най-накрая би легитимирало ролята на аптеките като здравни заведения, каквито са всъщност по закон, а по-важно – и по мисия, както стана ясно в условията на пандемията от COVID-19“, заявяват от съсловната организация.

Що се отнася до предложението да се промени начинът на отпускането на лекарствени продукти без лекарско предписание (т. нар. ОТС-лекарства), от там са на мнение, че в тази ситуация не е необходимо да се либерализира още повече фармацевтичният пазар, като се предлагат лекарства в супермаркетите и бензиностанциите. Според тях тази мярка няма да спомогне за осигуряване на правилна фармацевтична грижа.

Те предупреждават, че в тези обекти пациентите няма да имат достъп до фармацевтична консултация, а безконтролната употреба на лекарства без лекарско предписание може да бъде опасна за тяхното здраве. Като мотив те изтъкват, че регулаторите са категорични, че ОТС-лекарствата трябва да се отпускат с подходящите съвети за дозирането им, лекарствени взаимодействия и противопоказания и имат потенциала да вредят при нерационалната им употреба. За тази опасност многократно предупреди и министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов, припомнят от БФС.

В позицията си те изразяват съгласие с мнението на ръководството на БЛС, че е от изключителна важност цялата здравна система да работи заедно и всички усилия и ресурси да бъдат насочени към преодоляване на кризата. В тази връзка от БФС напомнят и за възможността лекарите да предписват лекарства по международното им непатентно наименование, т. нар. генерично предписване, като отбелязват, че тази мярка е широко възприета в ЕС практика, улесняваща пациентите и фармацевтите в осигуряването на необходимите лекарства.

„Точно сега е подходящият момент и за въвеждане на генерична замяна при някои лекарства“, категорични са от Фармацевтичния съюз. Те поясняват, че при генеричната замяна фармацевтите заменят със съгласието на пациента един предписан продукт с друг лекарствен продукт със същото лекарствено вещество, същите като предписаната лекарствена форма и количество в дозова единица. Генеричното заместване е обичайна практика в другите държави, то води до спестяване на значителни публични ресурси, а в условията на пандемията ще помогне да се ограничат максимално контактите на пациентите с повторни посещения при медицински специалисти или аптека за намиране на предписаната търговска марка, аргументират се от БФС.

В заключение те посочват, че като мярка за справяне с епидемията в някои държави са разширени правомощията на фармацевтите по отношение на поставяне на ваксини, предписване на определени лекарства и др. „В модерната медицина в центъра на здравеопазването стоят не медицинските специалисти, а пациентите. Всички медицински специалисти следва да работят в пълноправно сътрудничество, още по-единни, ориентирани към една единствена цел – успешно справяне с пандемията от COVID-19“, категорични са от Съюза.


СПОДЕЛИ:

Коментари по темата


   4enT

User Avatar пафнутий 17.11.2020 10:10:08

Генерично предписване и генерична субституция сега и веднага! Това е спасението! Браво на БФС! Само че алчните докторя ще са против , ще спрат екскурзиите и подаръчетата - особено джипките!

User Avatar Лекар 18.11.2020 00:11:04

Не, просто ще се насочат към аптекарите.

User Avatar Един 16.11.2020 20:22:09

Логично е

Още от Новини