burevestnik.bg - Мобилна версия


Франция: Хакерска атака парализира работата на болница близо до Париж

Зачестяват кибератаките срещу болници и здравни системи, отчитат френските власти

Франция: Хакерска атака парализира работата на болница близо до Париж

Болницата във Версай, близо до Париж, е била принудена да отмени операции и да предприеме премествания на някои пациенти, след като беше засегната от кибератака през уикенда, съобщиха френски медии, позовавайки се на официално съобщение на френското здравно министерство.

Шестима пациенти са били прехвърлени в други отделения през почивните дни – трима от тях от Отделението за интензивно лечение и три бебета от Отделението за новородени, съобщи здравният министър Франсоа Брон, който посети лечебното заведение. Той изрази опасения, че премествания може да се наложат и за други пациенти.

Регионалната здравна агенция (ARS) публикува изявление, в което се посочва, че болницата е отменила операциите, но прави всичко възможно, за да продължи да оказва здравни услуги и да провежда необходимите консултации.

Болничното ръководство e наредило да бъде извикан допълнителен персонал в Отделението за интензивно лечение, защото се оказало, че са необходими повече хора, които да отчитат данните от екраните на апаратурата, тъй като тя вече не работела като част от мрежата, стана ясно от изявление на министъра пред медиите.

„Кибератаката е довела до пълна реорганизация на болницата“, посочи Франсоа Брон.

Парижката прокуратура започна предварително разследване за хакване на чувствителни данни и опит за изнудване, след като болницата подаде официална жалба.

От няколко месеца болници и здравни системи във Франция са обект на хакерски атаки, припомнят френските медии.

Според Франсоа Брон същата болница вече е отблъсквала кибератаки през последните месеци.

През август болницата Corbeil-Essonnes в покрайнините на Париж също беше атакувана и отне няколко седмици, за да се върне към нормалното функциониране. Тогава атаката беше последвана от искане за 10 милиона долара, впоследствие намалено до един или два милиона долара. Хакерите поставиха краен срок до 23 септември на болницата да плати откупа, след което публикуваха поверителни данни за пациенти и персонал в тъмната мрежа.


СПОДЕЛИ:

Коментари по темата


   4qcm

User Avatar аз 06.12.2022 10:34:43

Даа, руските изверги и на болници посягат!

Още от Новини