burevestnik.bg - Мобилна версия


Спират тока на Белодробната болница във Варна на 8 декември

Спират тока на Белодробната болница във Варна на 8 декември

Токът на Белодробната болница във Варна ще бъде спрян за два часа на 8 декември. Според първоначалния график това е трябвало да се случи днес за два часа, но впоследствие той е променен от Енерго-Про и първото спиране на електричеството в лечебното заведение ще е след два дни.

Припомняме, преди месец от Енерго-Про изпратиха поредно писмо до Тубдиспансера с предупреждение, че заради задълженията му към дружеството електричеството ще бъде спряно по график през декември. Белодробната болница във Варна има дългове за над 700 000 лв., като към електроразпределителната компанията дългът ѝ възлиза на 80 000 лв.

От думите на д-р Мина Русева от лечебното заведение стана ясно, че болницата не може да плати дълга си и само може да регистрира какви ще са загубите при спирането на тока.

„Това е болница само за туберкулоза и ние не можем по друг начин да генерираме живи пари. От някое медицинско, от някой преглед – те стигат за консумативи и за други неща. Получаваме субсидия за лечението на болните – 90 лв. на леглоден, също и за някаква амбулаторна дейност. Това обаче в никакъв случай не стига доникъде. Не можем да направим план за електроенергията и да имаме собствен генератор, защото ние едва намираме пари за бензин, за филми рентгенови и т.н.“, коментира тя пред БНТ.

„Дори и за два часа ако спре токът – спира работата на микробиологичната лаборатория, която обслужва цялата област. Но пробите се отглеждат до 52-ия ден в термосреда, те трябва да бъдат съхранени на топло. Значи просто заминават – те трябва да се унищожат, защото представляват опасен отпадък. Няма да можем да извършваме никаква диагностична и проследяваща дейност без рентген и микробиология. Цялата ни дейност е на компютри, през които изпращаме данни до София и т.н. Няма да има аптека, няма туберкулостатици, няма лечение и кой да го предписва, защото и за два часа да спрат тока, ние трябва да напуснем“, изреди д-р Русева.

Тя съобщи още, че болните от стационара ще бъдат пуснати, тъй като са на по-специален хранителен режим и не могат да стоят без ток. „Не могат да се издават болнични листи на пациентите от стационара, не могат да се обработват болничните листи на тежкоболни колеги тук, не могат да се извършват лабораторни изследвания и не могат да се изпращат в МЗ непрекъснато изискуемите данни. Работата с НПО приключва, няма да се прави манту и БЦЖ, не могат да се осиновяват деца, защото за това трябва туберкулозен регистър, хората също започват да напускат“, каза още тя.

Решението на проблема пък трябвало да намери някой отвън -  или държавата, или общината, стана ясно от думите ѝ.


СПОДЕЛИ:

Коментари по темата


   hPtB

User Avatar Лекар 11.12.2022 16:26:30

Това наистина ли е болница или старчески дом за отдавна пенсионирани медици? Закривай

Още от Новини