burevestnik.bg - Мобилна версия


Статистиката сочи: В Русенска област има цели общини без аптеки

Дисбалансът между много аптеки в областния град и липсата им на други места трябва да бъде преодолян, смятат от областната управа

Статистиката сочи: В Русенска област има цели общини без аптеки

С 28 повече от необходимия минимум са аптеките в област Русе, повечето от тях са в областния град, но има цели общини, които не могат да разчитат на лекарствено обслужване. Това съобщиха от Областната администрация във връзка с изготвянето на областната аптечна карта. Общият брой аптеки в региона е 96, като те най-малко трябва да бъдат 68, допълват оттам.

В някои населени места разкритите аптеки не са достатъчни според изискванията на Министерството на здравеопазването. Така се оказва, че в 4 общини – Борово, Две могили, Сливо поле и Иваново, аптеки не достигат или дори липсват.

В Иваново например няма нито една аптека, а според стандартите на база броя на населението минимумът е три аптеки. На територията на тази община работят само три дрогерии, които имат право да продават хранителни добавки и ограничен брой медикаменти без лекарско предписание.

Според областния управител Анатоли Станев този дисбаланс трябва да бъде коригиран, като търговският интерес също трябва да се отстоява, без обаче да бъде поставян на първо място, когато става дума за здравето на хората.

„Държавата трябва да се ангажира с конкретни мерки, които да мотивират собствениците на аптеки да разкриват такива обекти и в по-малките населени места“, категоричен е Анатоли Станев.

В Борово ситуацията е подобна, но все пак в общината има една аптека, въпреки че е необходима поне още една.

В Две могили хората могат да разчитат на две аптеки при минимален изискуем брой три. В Сливо поле не е по-различно – работят две аптеки, а са нужни още две.

Във Ветово и Ценово аптеките са толкова, колкото е минималният праг – съответно четири и две. В Беленско аптеките са пет при минимална бройка от четири.

Очаквано, най-много аптеки има в община Русе – 80 при необходим минимум от 47.

Колкото до фармацевтите в региона, те са 242-ма.

От тях 145 са магистър-фармацевтите, което означава, че 41 фармацевти не достигат, за да бъде изпълнен националният стандарт. Помощник-фармацевтите са с 10 повече, отколкото е минимумът – 97.

Статистиката сочи, че близо 72% от аптеките в областта, или общо 69 имат договор с Националната здравно осигурителна каса (НЗОК) за предоставяне на безплатни лекарства или лекарства с намаление.

Те обаче са концентрирани в четири от общо седемте общини в региона – Бяла, Ветово, Русе и Ценово. 28 пък са аптеките, които предоставят лекарства с наркотични вещества, а седем са тези, които приготвят и лекарства по рецептура.

Областната аптечна карта е съобразена с данните за демографската структура и потреблението на лекарствени продукти за домашно лечение от населението на територията на региона. В следващите дни тя ще бъде изпратена в Министерството на здравеопазването като необходим документ, въз основа на който, заедно с останалите областни карти, ще бъде изработена националната аптечна карта, информират още от русенската областна администрация.


СПОДЕЛИ:

Коментари по темата


   z34n

Още от Новини