burevestnik.bg - Мобилна версия


Д-р Илко Семерджиев:

Премахването на статута на болниците като търговски дружества ще разруши здравеопазването

Премахването на статута на болниците като търговски дружества ще разруши здравеопазването

Част от партиите, които се явяват на парламентарните избори, не са представили никакви здравни опции в програмите си, а друга част въобще не са представили програми, което е много странно – да се явиш на избори без оферта към избирателя.

Това коментира в интервю за БГНЕС във връзка с платформите на политическите сили бившият здравен министър д-р Илко Семерджиев.

„Тези, които са представили, бих могъл да ги разделя на две групи. Едните са такива, които залагат на развитието на системата, на подобряването на нейни сектори, което може да се толерира, но няма никакви по-радикални действия, няма никакви по-решителни действия включително, дори и в областта на развитието на здравеопазването. А другата част са буквално опасни“, смята той.

Като опасна той окачествява програмата на БСП за здравния сектор. „С това „Вън търговците от храма“, което са го превърнали в една кошмарна мантра. Декларират неща, които ако ги свършат, евентуално ако спечелят изборите и получат мандат за управление, буквално ще разрушат системата“, казва д-р Семерджиев.

„Например, БСП казва – ще дерегистрираме лечебните заведения от Търговския закон. Но не казват как и къде. Те дори не знаят какво ще направят.

Лечебните заведения не са регистрирани по Търговския закон. Те са регистрирани по Закона за лечебните заведения, той е специализиран, създаден специално за това. Но, за да може тяхната стопанска дейност да се подчинява на всички стопански закони в страната, включително и на Закона за счетоводството, те трябва да имат в стопанската си част търговска регистрация. Но не са класически търговски дружества, защото те нямат право на сделки“, посочва той.

„Например, една болница, ако я разгледате, първо тя представлява хотел, и този хотел има своите стопански разходи и трябва по някакъв начин те да бъдат включени в стопанския оборот на страната. Но медицинската част се регулира от други закони – Законът за здравето, Законът за лечебните заведения, Законът за здравното осигуряване, Националният рамков договор, индивидуалните договори, трудовите договори на работещите в тези лечебни заведения, медицинските стандарти, правилата за добра медицинска практика, етичните кодекси. Т.е., лечебната дейност е регулирана дейност и в никакъв случай не е регулирана по Търговския закон. Така че това, което предлага БСП е буквално кошмарно, защото ако тръгнат заради стопанската им част да ги дерегистрират от Търговския закон, това означава ликвидационни процедури в продължение на години. Това ще разруши здравеопазването едноактно“, категоричен е д-р Илко Семерджиев.

По думите му, в режим на лечебна дейност може да влезе всякакво юридическо лице, включително и търговско дружество. Въпросът е как е регламентирано заплащането – дали се плаща от НЗОК, или пациентът е принуден да бърка и да заплаща от джоба си.

„В България се плаща от НЗОК. Ако има някакви злоупотреби – вероятно те са факт – те са предмет на друг тип политика – наказателна, а не на дерегистрация на юридически лица“, подчертава той.

„Всяка човешка дейност има своите стопански и финансови измерения и това е абсолютно нормално. Нека ви дам един пример – клиничната пътека, с която се обслужва един заболял от COVID, в България е изключително ниска като цена – малко над 1000 лв. В САЩ нормално болнично лечение, без усложнения, е около 15 000 долара. Тези, които стигат до интубация, се качват над 50 000 долара. Там имаха пациент, който получи 2 млн. долара сметка от лечението си в болница“, разказа д-р Семерджиев и отбеляза, че в България здравеопазването определено не е бизнес.

„И това се дължи на НЗОК, която фиксира и регулира цени, обеми, диагнози, клиничен алгоритъм на поведение чрез клиничните пътеки, и на всичкото отгоре го прави на цена, която е нищожна. Това се доказва най-вече от размера на разхода за здравеопазване в БВП. Ние се справяме годишно с около 650 евро на глава от населението, докато страни като Швейцария, като САЩ отдавна минаха 10 000 долара на глава от населението“, изтъкна още той.


СПОДЕЛИ:

Коментари по темата


   cqsB

User Avatar Иван Иванов 17.09.2021 11:22:37

Този е олицетворение на човешкото падение! Да се чуди човек, как Ив. Костов се е съгласил на това извращение болниците да станат "ТЪРГОВСКИ ДРУЖЕСТВА"?!" Премахването на статута им като търговски дружества ще разруши здравеопазването"...ТВЪРДЕНИЕ НА ИЗВРАТЕН БОЛЕН МОЗЪК!ТОЗИ Е ЗА РАЗСТРЕЛ,НИ ПОВЕЧЕ, НИ ПО–МАЛКО! Да се чуди човек, как са пристанали на акъла му!...

User Avatar ОМЕРЗЕН 24.03.2021 11:26:18

АБЕ ИЛКО, НАЛИ ТИ БЕШЕ В ОСНОВАТА БОЛНИЦИТЕ ДА ПРИДОБИЯТ СТАТУТ НА ТЪРГОВСКИ ДРУЖЕСТВА ........ЗА ДА СЕ ИЗТОЧВА ЗДРАВНАТА КАСА , ДА ТРЪГНАТ ПРЕДСТАВИТЕЛИТЕ НА ФАРМАЦЕВТИЧНИТЕ АКУЛИ С КУФАРЧЕТАТА ПО БОЛНИЦИТЕ И ТАКА ПОЕТАПНО ПО -ГОЛЯМАТА ЧАСТ ОТ БОЛНИЦИТЕ, ДНЕС ДА СА В ФИНАСОВ КОЛАБС?! ТИ СИ ЗА ПАНДЕЛАТА БЕ , ИЗМИКЯР НЕДЕН!

User Avatar Elf 25.03.2021 10:30:14

V kolabs sa zashtoto s bolnicite se iztochvat pari za partiite i za doktorite ostava malko.Ja pitaite sobstvenicite deto gi privatiziraha ,,kak e ,,

User Avatar Elf 25.03.2021 10:30:08

V kolabs sa zashtoto s bolnicite se iztochvat pari za partiite i za doktorite ostava malko.Ja pitaite sobstvenicite deto gi privatiziraha ,,kak e ,,

User Avatar Гост 23.03.2021 23:40:54

Не знам защо още работи тази гадна система,създадена да смачка пациента и лекаря.Далаверата е за доставчици ,шефове и частните кардиологии.Най-добре е да се закрие и създаде друга.Може да е по-добра,но все пак ще има от какво да се оплакваме.А Илко промени пет закона и имаше желание,жалко че не се получи.Времето показа че не работи този вариант,трябва по-бързо да се смени.

User Avatar Лекар 22.03.2021 01:40:13

След като е толкова мизерно финансирането от здравната каса защо има толкова желаещи за договори с нея частни болници? Явно положението не е такова както се опитва да го представи зъболекарят.

User Avatar Гост 19.03.2021 12:16:56

Леле, тук е пълно с комунисти-педерасти!

User Avatar Залпът на Аврора 19.03.2021 12:50:35

Комунисти се присънват само на бившите членове на БКП, които бяха толкова некадърни, че Тодор Живков ги назначаваше единствено за шофьори в милицията или портиери на МВР болниците.

User Avatar Гост 19.03.2021 16:48:59

Работил съм и по времето на Т.Живков.И тогава бяхте недоволни неблагодарнци.

User Avatar Гост 19.03.2021 09:11:38

Част от платформите на политическите партии са буквално опасни за модела на Илко Семерджиев. Това творение на зъболекарят-политик съсипа българското здравеопазване, обезкости го откъм кадри, което доведе не само до огромна задлъжнялост на публичните лечебни заведения, но и до ограничаване достъпа на гражданите до медицинска помощ. Повече от 20 години системата се гърчи в модела на Илко.

User Avatar Гост 19.03.2021 05:27:27

Илко-кандилко остави след себе си продънена каца, Сачева за министър на ГЕРБ и Фотошоп модел, скандален кандидат-зам.шеф на ИАЛ, Стефан Сираков - полуграмотно рекетьорско ченге, уронен собствен престиж в дирижирания “скандал” с Асена Стоименова и много “мисли и размишления” без особено практическо значение. Човешка и професионална ерозия в заника на дните си

User Avatar Гост 18.03.2021 22:35:03

Семерджиев, какво се правиш на луд? Нима у нас, при тази икономика, е възможно да заделяме по 10 000 $ на човек за здравеопазване?

User Avatar Гост 19.03.2021 16:47:37

Тогава ще се лекувате според парите,които заделяте.А вие ламтите да се лекувате все едно заделяте по 10 000 долара.

User Avatar Гост 19.03.2021 22:25:45

Така де, обикновеният човек умира на стълбите пред входа на болницата, а националното съкровище Митьо Очите го лекуват във ВМА.

User Avatar https://www.flagman.bg/article/236195 20.03.2021 09:41:14

Да, да, ама не! Лечението на затворници-мутри като Митьо "Очите" е на гърба на данъкоплатците. През 2016 г., когато беше прострелян с 5 куршума в заведение "4 YOU" в "Слънчев бряг" при разправия с хората на Божидар Кузманов-Божо Кравата и негов гард пък беше убит, "Очите" първо бе приет в бургаската болница, където престоя близо 20 дни, а после го преместиха в "Софиямед". В болницата му е направена успешна ендоскопска операция на уретера, като проходимостта му е била възстановена чрез поставянето на силиконова протеза. Операцията е извършена на 30 юни, 2016 г. Бил е подложен и на допълнителна терапия за възстановяване от огнестрелните рани. Той претърпял и много други лечебни и диагностични процедури. А сега Съдът прати Митьо Очите да се лекува от ковид при Мутафчийски/ВМА. Той е бил диагностициран с ковид на 27 февруари. Сметката се плаща от тези обикновените, които внасят здравноосигурителните вноски и за които няма, и няма да има привилегии да бъдат така луксозно лекувани и обгрижвани от здравна ни система, каквито за тази мутра. Както и при соца за така нареченият "равен" достъп до обществените системи "някои са равни, но има и ПО-РАВНИ".

User Avatar Гост 20.03.2021 08:11:32

Ами платил си е-лекуват го.Никъде по света богати и бедни не се лекуват еднакво.И в любимата ви Русия също.

User Avatar Срам 18.03.2021 22:31:21

Не е за вярване какви импотентни хлебарки пълзят в този форум. Отвратително малодушие и глупост съчитани в едно.

User Avatar Гост 18.03.2021 19:46:19

"Ако има някакви злоупотреби" рече батко ви Илко. Само ти не си разбрал май, че наистина има, но не злоупотреби, а грабеж. Грабеж, преживяван от българските градчета по време на кърджалиите. Лошото е, че няма в момента ръководство нито в НЗОК, нито в МЗ, нито в ИАМН. Да не говорим за полиция и прокуратура.

User Avatar Гост 18.03.2021 21:03:57

НЗОК е създадена да се наливат пари от "будалите", които съвестно си плащат здравните вноски в каца без дъно. Крадат тези, които управляват здравната система. Системата е така проектирана, че да създава предпоставки за възникване на корупционни практики на различни нива. Финансирането става по клинични пътеки, в които се остойностява лечението, апаратурата, лекарствата, плюс преразпределение на немедицинските разходи - административни, капиталови, ремонтни, счетоводни, режийни и т.н., но не и труда на лекарите и сестрите. Остойностява се количеството, но не и качеството на медицинската дейност. Все едно строеж на къща в разграден двор без реално остойностен проект, включващ качеството на изпълнението. При така ЗАЛОЖЕНО недофинансиране какво друго да се очаква освен корупция. Корупцията може да бъде “малка” и “голяма”, в зависимост от мащаба и мястото, което заемат в социалната и икономическа йерархия корумпираните субекти. Изпълнителите (лекари) и потребителите (пациенти) на медицински услуги създават чрез своите „договорни“ взаимоотношения т.нар. “малка” корупция. На практика взаимоотношенията при “малката” корупция в системата на здравеопазването не влияят значително върху икономиката, но имат съществено отрицателно психологично въздействие, отразявайки се негативно на взаимоотношенията лекар-пациент. Защо здравните вноски не са осигуровки, а данък?! Защото всяка ефективна здравна система дава възможност, като си платиш здравната вноска, да имаш достъп до здравеопазване и/или до определен здравен пакет услуги и да не мислиш за пари. А в България сме "осигурени" да бъдем рекордьори по доплащане на здравни услуги. Като са узаконени привилегиите на отделни групи да не заплащат, а да се лекуват "солидарно" на гърба на работещите болни, бедните, безработните, които чинно си плащат задължителните здравни вноски. Нямам впредвид етиката да бъдат освободени от здравни вноски реално социално слабите, инвалидите, децата и т.н., а паразитите, администраторите мутри и милионерите на държавни и политически постове и техните дечица - също милионери. Тук трябва да се споменат и "заслугите" на НАП, които периодично отписват милиарди несъбираеми данъци и осигуровки. Защо трябваше да се залага НОИ/НАП да събира здравните осигуровки и то не безплатно, а срещу такса при такава порочна практика?! Да не забравяме небеизвестните трансфери от финансовия министър на резервите на НЗОК за балансиране на бюджетните дефицити, т.е. чиста кражба от здравноосигурените лица, което вече са практики към "голямата" корупция, за които не е виновен първоначалния замисъл на проекта. Заложената в здравноосигурителния проект „голяма“ корупция основно е за групи от хора, които участват в договаряне на различни по обем, вид и стойност медицински дейности и медикаменти, чрез което се нанасят съществени негативни последици поради обстоятелството, че в резултат на такива действия се отклоняват значителни по обем парични потоци. „Голямата“ корупция най-често се свързва с наличието на корупционни практики предимно на централно ниво в системата на здравеопазването. Възможност за реализиране на корупционни практики се наблюдава предимно при реализиране на болничната медицинска помощ, където обхватът на дейности е по-широк в сравнение с доболничната. При предоставяне на болничната медицинска помощ е характерно наличието на непропорционалност при формиране цените на клиничните пътеки в болниците и тяхната реална стойност в доболничната дейност, като по този начин многократно се оскъпяват медицински дейности. И най-лошото е, че не се намери политическа воля за морални и справедливи реформи на този здравноосигурителен модел повече от двадесет години.

User Avatar Доктор, по света и у нас 18.03.2021 19:20:17

Зъболекарю, я ни кажи в коя друга държава по света, болниците са търговски дружества?? НИКЪДЕ, ЗАЩОТО ТОВА Е НОН СЕНС, недоучил нещастник! ТАКЪВ БАТАК КАТО СЪТВОРЕНИЯ ОТ ВАШАТА КЛИКА НЯМА НИКЪДЕ ДРУГАДЕ!! КЪДЕ ПО СВЕТА И КОЙ ЛЕКУВА ПО КЛИНИЧНИ ПЪТЕКИ- Н И К ОЙ!!! СКРИЙ СЕ ЧЕ СИ ЗА ЗАТВОРА...

User Avatar До боклука графоман 18.03.2021 19:34:39

Белгия, Дания, Португалия, САЩ, Франция, Австралия, ОК и пр. Невежеството ти е очевидно генетично заложено, боклук от света и у нас.

User Avatar На боклука неук 18.03.2021 21:58:18

Пълна лъжа! Невежеството и долната манипулация е теб -половината! Аз съм бил там Глухо, и не лъжа нагло хората и колегите. Ако искаш да ти пусна записа от славчо христов и компания, в която най-вероятно присъстваше и ти Илчо, че да си спомним как и защо СЪЗДАДОХТЕ НЗОК... СЕМЕРДЖИ ЕФЕНДИ!

User Avatar Гост 18.03.2021 15:03:31

Този е пълен лъжец. Колко ти платиха ГЕРБАДЖИИТЕ. Ами да твоята Деница Сачева е твое подобие. Без НЗОК много по добре. Тази каса само за заплати мислят нейните служители. ПРОСТАК.

User Avatar Гост 18.03.2021 19:03:34

То и без лични лекари е още по-добре !

User Avatar Гост 18.03.2021 16:36:12

Пореден трол - ходи при Ким Чен Ун да те ръководи. Семерджиев беше започнал нещо добро, което се осра от кретените след него. Бългерия баце

User Avatar Гост 18.03.2021 16:16:18

По- полека , дрОгарю! Някои от нас си спомнят мизерните болници и поликлиники от деветдесетте, нередовните заплати по щатна таблица от бюджета и други красоти за които не искам да си спомням камо ли да връщам обратно.

User Avatar Гост 06.06.2021 20:17:01

В цял свят лични лекари които обслужват осигурени лица получават заплата от осигурителните каси и размера зависи от качество,брой прегледи и броя пациенти които преглеждат и лекуват при твърд работен график и т. Н . Такова животно лекар търговец няма. Време е радикална промяна на здравеопазването у нас.

Още от Новини