burevestnik.bg - Мобилна версия


На първо четене

Здравната комисия одобри финансирането на приоритетни болници

Здравната комисия одобри финансирането на приоритетни болници

Депутатите от Комисията по здравеопазване в парламента приеха снощи на първо четене допълненията в Закона за здравното осигуряване (ЗЗО), с които се дава възможност да бъдат финансирани приоритетни болници.

Припомняме, с проекта също така се регламентира определяне на цени за дейностите по отпускане на лекарства от страна на аптеките, както и методика за финансиране на аптеки, които работят в отдалечени и труднодостъпни места или пък са единствени за дадена община.

С друго от предложенията си вносителите от „Продължаваме промяната“ и ГЕРБ залагат в НРД изисквания относно заплатите на медиците, които следва да бъдат не по-малко благоприятни от предвидените в колективните трудови договори в сектора, както и методика, с която да се финансира осигуряването на персонал в лечебни заведения, намиращи се на отдалечени и труднодостъпни места.

Целта на всички промени е подобряване с различни способи възнагражденията на медиците в сектора. Доц. Пандов, който е един от вносителите на законопроекта, подчерта, че към момента не се осигуряват достойни възнаграждения на медицинските специалисти и да де за пример данните на НСИ към септември, според които средната работна заплата в сферата на хуманното здравеопазване изостава спрямо други регулирани сфери, които са сходни.

Законопроектът получи принципното одобрение на МЗ с известни забележки. Забележки имаха и от МТСП, откъдето отбелязаха, че изискването за заплати, не по-малко благоприятни от тези в КТД, няма да може да бъде спазено, в случай, че дадена година колективен трудов договор не се подпише. Забележки към текстовете имаше и от страна на НЗОК, откъдето отбелязаха, че няма яснота какво означава „приоритетни“ лечебни заведения и как се определят. Преди дни пък БСК пък се изказа изцяло негативно по текста, обвързващ НРД и заплащането, заложено в КТД.

Въпреки това обаче проектът бе одобрен от народните представители на първо четене.


СПОДЕЛИ:

Коментари по темата


   XR2c

User Avatar Лекар 15.01.2023 13:15:54

Този проект още веднъж потвърждава, че тези в НС не знаят какво правят! Нарушава се принципа на равнопоставеност. Призивът е да дадем на нашите! Тези хора не познават ЗЗО. Какво слушате този глупак Пандов. Какво разбира той от болници? Той само знае да изпълнява нарежданията на Сербезова. Да си гледа хапчетата и да не обърква още повече финансирането на болниците!

Още от Новини