burevestnik.bg - Мобилна версия


Строежът на Националната детска болница ще започне в началото на 2024 г.

Строежът на Националната детска болница ще започне в началото на 2024 г.

Очаква се до края на 2023 г. да има завършен архитектурен проект на Националната детска болница, строежът ѝ да започне в началото на следващата година и да продължи около две години и половина. Това стана ясно по време на днешната инспекция на терена, определен за строителство на лечебното заведение, от страна на служебния министър-председател Гълъб Донев, здравния министър д-р Асен Меджидиев и регионалния министър Иван Шишков.

„Българските деца заслужават да имат високотехнологична многопрофилна национална детска болница, в която да се предлагат най-съвременните методи за лечение“. Това заяви пред журналисти служебният премиер Гълъб Донев.

„Това, което направихме и съм горд не само аз, а и цялото служебно правителство е, че само в рамките на три месеца служебното правителство имаше решение с избора на терен за строителство на Националната детска болница. Това решение, зад което застава цялото правителство, е с конструктивното съдействие на МЗ, МРРБ и на Столична община“, коментира Донев.

Той подчерта, че теренът е на много добро място, в близост до парк и в близост до минерален извор, което по думите му благоприятства развитието и на рехабилитационен център на болницата. „Така че, радвам се, че служебното правителство и да обяви този обект като обект с национално значение поставя вече реалната реализация на този проект“, посочи премиерът.

Гълъб Донев съобщи още, че както Европейската инвестиционна банка, така и израелски експерти са поели ангажимента да окажат безвъзмездна експертна помощ по оценката за строителството на Националната детска болница.

От своя страна служебният здравен министър д-р Меджидиев заяви: „Надявам се началото на следващия месец да разчистим терена и до края на годината да се успее да имаме завършен архитектурен проект и следващата година да започне строежът“.

Той посочи, че предстои пътуване до Израел за среща с експертите там и посещение на две от най-големите им детски болници. Предстои също така посещение във Великобритания, откъдето д-р Меджидиев съобщи, че е получил лична покана по тяхна инициатива и където също ще се прави консултация във връзка с анализа на дейностите по изграждането на болницата.

Министър Шишков пък изброи накратко предстоящите дейности по разчистването на терена и подчерта: „Теренът е достатъчно просторен и подходящ за болница. В момента се проектира и изграждането на околовръстен път, така че ще има по-добър достъп до квартала. Може би ще може да се организира директен превоз до метрото. Има в близост минерална вода, газ, ток, т.е. това е абсолютно организирана територия“.

Той потвърди, че се очаква строежът на лечебното заведение да започне в началото на 2024 г. и допълни, че строителството на подобен тип болница би трябвало да отнеме около 2-2,5 години.


СПОДЕЛИ:

Коментари по темата


   8nvj

Още от Новини