burevestnik.bg - Мобилна версия


Стачката на сестрите изправи Великобритания пред трус на здравната система

Кралският колеж на сестрите RCN призова да се търсят по-дългосрочни решения на проблема със заплащането и недостига на кадри

Стачката на сестрите изправи Великобритания пред трус на здравната система

„Изправени сме пред критична точка. Координираното напускане на медицинските сестри и работещите в линейките може да доведе до най-лошия досега трус за NHS“. Това заяви главният изпълнителен директор на NHS Providers сър Джулиан Хартли, цитиран от The Guardian, по повод започналата днес стачка на медицинските сестри във Великобритания, която според предварителната информация ще продължи и утре и ще съвпадне със стачка на персонала, зает в „Спешна помощ“.

По данни на NHS заради стачката са отменени 88 000 прегледа, а опасността това число да нарасне в пъти е съвсем реална.

„Изправени сме пред много реален риск грижите за още десетки хиляди пациенти да бъдат прекъснати през следващите дни от този двоен удар от стачки, особено след като те идват веднага след уикенда, когато знаем, че търсенето на медицинска помощ и грижи има тенденция да се увеличава”, каза още сър Джулиан Хартли.

Той увери, че ръководителите на NHS ще направят всичко възможно, за да осигурят безопасни грижи и да сведат до минимум неудобствата за пациентите, и призова обществеността да помисли внимателно, преди да потърси достъп до медицински услуги.

„Жизненоважно е в случай на спешност хората да продължат да звънят на спешния телефон 999“, каза той. „Но като се има предвид сериозното прекъсване, което очакваме, ние молим обществеността да използва услугите разумно и да помисли дали други здравни проблеми могат да бъдат по-подходящо решени чрез уебсайта на NHS 111, фармацевтите в общността или техния личен лекар“, допълни директорът на NHS.

Кралският колеж за медицински сестри (RCN), който организира двудневните стачни действия, заяви, че днес  

днес е призовал два пъти повече свои членове,

отколкото по време на предишните стачки през декември и януари.

Екипите на линейките и операторите на повиквания ще се върнат на работа във вторник, но след това трябва да спрат работа в петък.

Мария Колфийлд, министър на психичното здраве и стратегията за здравето на жените – самата тя медицинска сестра и член на RCN, каза, че заплащането ще бъде включено в дневния ред за всякакви бъдещи разговори, но единствено в разчетите за следващата година.

Тя заяви пред Sky News: „Бяхме доста ясни, че няма да разглеждаме възнаграждението за текущата година. Това беше договорено през април от синдикатите и правителството и прието изцяло. Наистина искаме да се съсредоточим върху предстоящите възнаграждения“.

Пат Кълън, генерален секретар на RCN, обясни, че е писала на британския премиер Риши Сунак и го е призовала да „намери изход от тази задънена улица“. Тя е заявила, че е безсмислено да се отделя повече финансиране за NHS без подходяща задоволеност с персонал.

„Рекордните пари, които отиват в здравеопазването, със сигурност не водят да решаване на кризата със сестринската работна сила“,

каза Пат Кълън в телевизионно интервю.

Тя е категорична, че премиерът ще разреши проблемите в рамките на здравната служба само ако разреши проблемите в сестринството.

„Това е фалшива икономика – да се влагат пари в краткосрочни проекти и краткосрочни мерки, вместо действително да разглеждаме стратегически един по-дългосрочен план за здравните услуги“, заключи генералният секретар на RCN.


СПОДЕЛИ:

Коментари по темата


   6yAP

User Avatar Гост 07.02.2023 08:31:59

А тук оФцете си трайкат. Случайно някой ватник да не им каже ,че са алчни за пари. Робството тук е завинаги и до гроба.

User Avatar Гост 07.02.2023 00:25:14

Трябва и нашите да стачкуват! А вашият сайт защо млъкна по въпроса със съдебното преследване на български медицински сестри от един само забравил се дерибей директор?

User Avatar Гост 06.02.2023 18:29:35

Е, нали здравната им система беше "бетон"?! Нашият модел е на път, нали е смесица от много, и накрая едно голямо нищо!

Още от Новини