burevestnik.bg - Мобилна версия


Всеки ден една жена у нас губи битката с рака на маточната шийка

Всеки ден една жена у нас губи битката с рака на маточната шийка

Всеки ден една жена у нас губи битката с рака на маточната шийка (РМШ). Това стана ясно по време на Академията за здравни журналисти на Коалиция HPV, която се проведе днес.

По данни на НСИ всеки ден се диагностицират 43 жени с РМШ, като заболеваемостта остава два пъти по-висока от средната за Европа.

HPV вирусът е основната причина за развитието на онкологичното заболяване, но 99% от случаите могат да бъдат предотвратени чрез ваксинация.

През 2012 г. МЗ въведе Национална програма за превенция на рака на маточната шийка, но въпреки това днес ваксинационното покритие е едва 3%.

Над 156 държави в света имат работещи ваксинационни програми и съответно високо покритие, което кореспондира с намалените нива на HPV-свързаните заболявания. За 2020 г. по данни на Европейската ракова организация ваксинационното покритие на Норвегия е 90%, на Португалия – 81%, на Испания – 79%.

От  Коалиция HPV припомниха, че ваксината за РМШ не съдържа генетичен материал и води до изграждане на дълготрайна защита срещу най-често срещаните видове на HPV-вируса.

„Профилактика“ трябва да стане водеща дума у нас. Както и „здравеопазване“, а не „болнолечение“, коментира по този повод проф. Радка Аргирова, председател на Българското дружество по медицинска вирусология.


СПОДЕЛИ:

Коментари по темата


   @Qyu

User Avatar Д-р Д.Ленков-АГ 30.05.2023 09:46:08

Уважаеми колеги, борбата с РМШ не се води със семинари, а с масов популационен скрининг,какъвто имаше до 1999г., благодарение на/Бог да го прости проф.Черноземски/.По време на управлението на ПП"ГРОБ"-с минисър Дьесито Атанасова от Дулово и шеф на здравна комисия в парлиамента Д.Дариткова , имаше една програма "Спри и се прегледай"-за 5 млн.лв.Единственото,което тези двете направиха по тази програма са флаери ,фанелки и чадърчета с логото на програмата.Но пък усвоиха тези 5 млн.лв. Сега няма популационнен скрининг и затова РМШ се открива в 3-4 стадий.Бог да пази България от политиците и най-вече от ПП "ГРОБ".

User Avatar Гост 30.05.2023 09:04:14

Не се учудвайте.След като ги лекува с подобен "академизъм" д-р Горчев!

Още от Новини