burevestnik.bg - Мобилна версия


Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?

Със затихването на епидемията от COVID една друга ключова за здравния сектор тема отново бе поставена на вниманието на законотворците, а именно – евентуалното премахване на търговския статут на лечебните заведения. „Горещият картоф“ за системата отново бе претоплен чрез действията на лидера на новосформираната коалиция „Изправи се! Мутри вън“ Мая Манолова и очаквано се превърна в обект на ожесточени дебати по време на краткия живот на парламентарната здравна комисия в 45-ия парламент. Въпреки че до същински законови промени на статута на болниците не се стигна, Манолова внесе за разглеждане поправки в Закона за лечебните заведения, свързани с изменения в конкурсите за болничните ръководства. Те бяха одобрени на първо четене, а в мотивите към тях Манолова посочваше, че промените са първа крачка към отмяна на търговския статут на лечебните заведения. Подобна идея залегна и в програмата на „Има такъв народ“, които със сигурност ще са фактор и в новия парламент.

На практика идеята за превръщането на лечебните заведения в структури с нестопанска цел се изважда периодично през годините, а основните й привърженици – обикновено левите формации, защитават тезата, че трябва да се премахне пазарно-търговският принцип в здравеопазването и държавата да има решаваща роля в управлението на болничния сектор. Аргумент, посочван например от БПС по темата, е, че по този начин водеща е комерсиализацията и съответно финансовият резултат, което повлиява и на грижата за пациентите.

Според редица експерти обаче подобна радикална промяна не само няма да разреши същностните проблеми в здравеопазването, но и ще тласне и без това нуждаещия се от реформа сектор години назад.

Д-р Семерджиев: Това е опит за връщане на модела „Семашко“

„Подобни идеи са опит са опит за връщане на системата “Семашко“ обратно, тоест реанимация на социалистическия модел на Съветския съюз и разрушаване на здравноосигурителния модел“, коментира за Zdrave.net бившият вицепремиер и здравен министър д-р Илко Семерджиев. „Няма такъв модел, в който медицината и здравето да бъдат превърнати в стока, а лекарите и лечебните заведения – в търговци“, категоричен бе той.

Д-р Семерджиев обясни, че лечебните заведения са регистрирани по Закона за лечебните заведения и единствено стопанският им оборот подлежи на регламентите на Търговския закон. Той допълни, че медицинската им дейност е обект на редица други закони като Закона за здравето, Закона за лечебните заведения, Закона за съсловните организации на лекарите и на лекарите по дентална медицина, както и Националния рамков договор и индивидуалните договори на болниците с НЗОК, медицинските стандарти и правилата за добра медицинска практика, кодексите за етика и други.

 „Хора, които твърдят, че медицинската дейност се регулира от Търговския закон, са дълбоко ненаясно с темата и просто предлагат един начин за връщане на модела „Семашко“, тоест отнемане на правна, финансова и медицинска самостоятелност на лечебните заведения с цел те отново да се превърнат във ведомствени лечебни заведения, каквито бяха по време на комунизма“, допълни д-р Семерджиев. За пример той даде психиатриите, които са ведомствени към Министерството на здравеопазването и чието състояние по думите му е окаяно.

Запитан дали подобна промяна ще промени грижите за пациентите, „изваждайки“ търговията от системата, д-р Семерджиев подчерта, че в медицината няма никаква търговия. „Стопанската част се договаря на високо ниво чрез Националния рамков договор между юридически лица, а не между физически. Лекарят стои до болния и лекува, а не юридическото лице“, посочи той. „Здравноосигурителният модел изисква равностойно партньорство между финансиращия орган и оказващите услугата. Ако се върнем към модела „Семашко“ отново, министерство ще стане ведомствен административен началник на всички лечебни заведения“, изтъкна той. Д-р Семерджиев отбеляза, че всички лечебни заведения заедно с тези в извънболничната помощ са над 13 000 и те би следвало да бъдат подложени на ликвидационна процедура и съответно на срив в лечебната дейност, ако се стигне до промяна на статута им. Той прогнозира, че в момента, в който те бъдат обявени за ликвидация, всички кредитори ще предявят взиманията си към тях и по този начин те ще бъдат приватизирани през дългови схеми. „Тоест, бившите комунисти предлагат нерегламентирана и задкулисна приватизация“, изтъкна д-р Семерджиев, като посочи, че това ще се случи преимуществено чрез големите фармацевтични компании.

Той допълни, че откакто стопанската дейност е регистрирана по Търговския закон, частните инвестиции в лечебни заведения надхвърлят общата сума от пет милиарда лева. В същото време МЗ, което е принципал на ведомствените болници, инвестира между 10-15 милиона лева годишно. „Тези хора дават ли си сметка, че искат да сринат здравеопазването, връщайки го във вида преди 1997 година, когато общият бюджет за сектора беше 468 милион лева“, попита още той, посочвайки че в момента само средствата от НЗОК за сектора възлизат на над 5.3 милиарда лева. Според д-р Семерджиев, ако болниците бъдат дерегистрирани от Търговския закон, това, което НЗОК плаща, ще отива в МЗ и съответно ведомството ще разпределя субсидии към лечебните заведения.  

„Търговският статут на болниците не е никакъв проблем за системата на здравеопазването. Проблемът се крие в незнанието на хората, които лансират подобни идеи, а други имат носталгия към Съветския съюз и „Семашко“. Те искат лекарите отново да са назначаеми здравни работници, служители, които да работят на щатна таблица без никакво значение за количеството и качеството на положения от тях труд“, коментира още д-р Семерджиев.

Аркади Шарков: Командното субсидиране на болниците ще срине конкуренцията 

„Подобен тип идеи, независимо от коя политическа сила са предложени, са винаги в ущърб на системата и работещите в нея, а също и на пациентите като потребители“, коментира пред Zdrave.net и здравният икономист Аркади Шарков. Според него основната цел е държавата и общините да имат по-лесен начин за субсидиране на закъсалите лечебните заведения, защото към момента подобен тип практики нарушават еднаквите условия на конкуренция за дружествата в ЕС. „Естествено, който търси – намира. Винаги има начин едно лечебно заведение с публична собственост да бъде „подсилено“, чрез увеличение на уставния му капитал, което е и често срещана практика, но доказано не е довела до подобряване на качеството“, посочи той.

„Идеята за командно субсидиране на лечебните заведения ще доведе до нарушаване на конкурентното начало, а от там и на качеството на дейностите, които болницата предлага“, смята Шарков. Той отбеляза, че конкуренцията е в основата на доброто лечение и на добрия резултат. „Приходите на лечебните заведения зависят в 90% от приходите от клинични пътеки, иначе казано – ако пациентът решава къде да се лекува, на база на обективни и субективни фактори. Много от тях са свързани с качеството на лечение, доверието в медицинските специалисти, както и инфраструктурата, която даденото лечебно заведение предлага“, обясни Шарков.

По негово мнение промяната в статута на болниците не само няма да реши проблемите в сектора, но и ще ги задълбочи, като увеличи неравенството между лечебните заведения за болнична помощ, които са с публична собственост, и частните такива. „Вместо да се мисли за оптимизация в броя на фалиращите лечебни заведения, се връщаме към времената на системата „Семашко“, която е доказала своята неефективност, а именно – еднакво ниски заплати за работещите, съпътствани с еднакво лошо качество за пациентите“, каза той. Шарков изтъкна, че болничният ресурс е предостатъчен, но липсва човешкият такъв. Ако политиците искат да подпомогнат здравната сфера и работещите в нея, е добре да се замислят за стимули към бъдещите кадри, отбеляза икономистът.

Д-р Елиза Георгиева: Това са популистки идеи на хора без познания

„Като собственик на частна болница и член на Управителния съвет на Националното сдружение на частните болници съм категорично против тези популистки промени в Закона за лечебните заведения“, коментира пред медията ни и д-р Елиза Георгиева от НСЧБ. Тя подчерта, че чрез инвестициите в частния сектор се дава сериозен тласък на медицината у нас и много лекари са предпочели да останат да практикуват тук. „Ние се конкурираме за пациента и той печели от тази наша конкуренция. Това е благородна конкуренция“, изтъкна д-р Георгиева. Според нея зад идеята за промяна на търговския статут на болниците прозират изцяло популистки идеи, лансирани от хора, които не се запознати с дълбочина с темата и принципите на работа като цяло в сектора. „Ако тези хора направят малко по-детайлни анализи и проучвания в държавните болници и във всичките тромави бордове на директори, за обществените поръчки за апаратура, много истини биха излезли наяве. Едва тогава е добре да решават дали е добре да се премахне статутът на търговско дружество на болниците, защото ние като собственици на частни болници не завършваме годината на загуба. Ние удовлетворяваме желанията и на пациентите, и на колегите, които са ни се доверили и работят при нас“, заяви тя. Д-р Георгиева допълни, че е публична тайна, че държавните болници са с милиони дългове, което говори красноречиво и за тяхното стопанисване.

Тема за бъдещите депутати

Дали идеите за промяна на статута на лечебните заведения ще станат факт, ще решат законотворците в бъдещия 46-ти парламент. Въпреки че подобни предложения са залегнали в политическите програми на част  от възможните бъдещи политически сили, консенсус около тях е малко вероятен. В случай, че той се реализира, това би означавало със сигурност прекрояване на здравната система, унищожаване на здравноосигурителния модел и връщане към модел на управление на болничния сектор със съмнителен резултат. Без отговор остава и въпросът дали това е най-важната тема, на която трябва да се посветят народните представители след година на изключително сериозно изпитание за сектора, извадила на показ не и един и два същностни проблема за сектора, които очакват своето решение.


СПОДЕЛИ:

Коментари по темата


   @rmX

User Avatar SUSAN BENSON 06.04.2023 01:37:23

Здравейте, имате ли нужда от надеждна и надеждна компания, за да получите заем за финансиране на вашия проект, имате ли нужда от бизнес заем, личен заем или ипотечен заем? не търсете повече от Sunshine Financial Group Inc. Ние предлагаме всички видове кредитни услуги, обезпечени и необезпечени заеми, дългосрочни и краткосрочни заеми и много други за субсидиран лихвен процент от 3% годишно. За повече информация, пишете ни по имейл: (sunshinefinancialgroupinc @gmail.com) или ми изпратете съобщение директно в WhatsApp чрез: +447360502110 и получете отговор веднага Знам, че получаването на законен заем винаги е било огромен проблем. За хора, които имат финансов проблем и се нуждаят от решение за него, много хора смятат, че е толкова трудно да получат заем за собствен капитал от техните местни банки или други финансови институции поради високата лихва ставка, недостатъчно обезпечение, съотношение дълг/доход, нисък кредитен рейтинг и др. Не се притеснявайте повече, защото Ние сме специализирани в предоставянето на структурирани финансови решения на физически лица и компании по най-ефективния и бърз начин. Край на времето за чакане или стресиращите банкови посещения. Нашата услуга е достъпна 24/7 - можете да получите заем и да завършите транзакциите си, когато и където имате нужда. Ние предоставяме 24-часови кредитни услуги от световна класа. За запитвания/въпроси? - Изпратете имейл до sunshinefinancialgroupinc@ gmail.com или ни изпратете съобщение на WhatsApp: +447360502110 | & Получете отговор веднага.

User Avatar Илиян 22.12.2022 20:23:29

Никоя промяна не може да започне без лекар специалист който да си знае работата. И даси познава Занаята! Така, че това е първата крачка към всяка промяна! На мен ми е омръзнало 30 години да гледам колко са тъпи тези хайвани! Ти му приказваш! Той не вдява!

User Avatar Илиян 22.12.2022 20:15:19

"свършена работа"! Ето къде е ключа от бараката! Лекарите трябва най-после да седнат и да си изучът Занаята! Не може със средновековни средства да се оценява всичко! 30 години, тъпанара не е чул, с какво се изследват проблемите на един зрителен орган!

User Avatar Парадокс 31.10.2022 16:39:00

В коя държава на света болниците са търговски дружества без право на печалба,на които не се връща ДДС? На едни лекари се заплаща за записан брой пациенти,на другите за работно време и на никой за свършена работа? Правилата на ,,разбирач" Семерджиев! Да се смееш ли,да плачеш ли?

User Avatar Dimitrov 23.08.2022 13:38:23

Услуги за селскостопански и индустриални инвестиции Нашата финансова институция има за цел да подпомага финансово фермерите, като им предоставя финансиране. офертите са налични от 10 000 евро до сума от 5 000 000 евро с възможност за връщане с лихвен процент от 2,5% годишно за период на изплащане до 30 години. За контакт: infos@ pacific-offshorebank. com

User Avatar Запомнете 04.06.2022 18:15:56

Болниците ще останат търговски дружества. Не защото шефовете на болниците трябва да крадат, а защото доставчиците / в т. ч. фармацевтични/ трябва да продължат кражбата. Хайде разберете го най- после.

User Avatar Лекар 17.01.2022 11:25:03

Относно по долу написаното от “ Иван Иванов “ от Фармамафията !!! Д-р Семерджиев е визионер и борец срещу Фармамафията . И вашата задача е да го очерните

User Avatar минаващ 31.03.2022 17:37:16

Явно ти си зъбаря Серсемаджиев... Зъбар си, не лекар!!! Ама... и за това не ставаш вече. Иначе, има отлични стоматолози или по-модерно казано - специалисти по дентална медицина. Поне си мълчи, че много си прозрачен, фуражка!

User Avatar Гост 20.01.2022 14:38:19

Семерджиев имаш късмет с келавата прокуратура и тройкаджиите прокурори, В други нормал и дър ави щеше да бъдеш разследван за фаюшивата ти ЗОС, както там биха разследвали всеки фалшив фонд пенсионен, здравен или банка

User Avatar Гост 11.11.2021 21:54:42

Троянова има спешна необходимост от имунитет! Това е основния цирков номер в момента. Ръководената от нея клиника в ИСУЛ е пред закриване поради липса на пациенти, най-вече отделението по лъчелечение. Но това не е причина да се назначат пенсионери на работа на възраст 77 - 80 г, верни ва черваната партия, които да разработват нови методи.

User Avatar silvana 04.10.2021 15:01:46

Нови/стари муцуни нахлуват в новия парламент, които ще изчистят темата! Какво очаквате от псевдопрофесори като Михайлов и Троянова, които ще са лицето на БСП- здравеопазването!!! Спомнете си как си управляваха болниците! Троянова я изхвърлиха от СБАЛО точно нейните си, комунистите, а сега я предлагат за депутат! Виждате ли до къде са се докарали?! Не могат да извадят един читав човек. А Михайлов за цял мандат като народен представител какво направи? Не го чухме една смислена приказка да каже. Само общо бръщолевене!

User Avatar Иван Иванов 17.09.2021 11:29:38

ВЪРНЕТЕ СЕ В НОРМАЛНОСТТА И ПРЕМАХНЕТЕ ТОВА ИЗВРАЩЕНИЕ! СПРЕТЕ СЕ С ТОВА МАФИОТСКО–ПЕЧАЛБАРСКО МИСЛЕНЕ! ЧОВЕШКОТО ЗДРАВЕ НЕ Е И НЕ МОЖЕ ДА БЪДЕ СТОКА! А бащата на това безумие–Семерджиев, е за затвор!...

User Avatar един 25.11.2021 06:44:59

Какво печалбарство бе , на фона на 400-800 евро на месец здравни осигуровки в цял ЕС , в България над 4 милиона не плащащи нищо за здравно осигуряване и накрая болниците и лекарите били печалбари ,комунизма свърши ,ако си мисли някой комунист ,че в болниците ще му останат специалисти ,за да им подхвърлят някакви минимални заплати ,много се лъжат , да си направят държавни болници без специалисти ,да отидат там да лекуват МАя , Нинова , Мимито Виткова и червените чукундури псевдо професори , останалите ще си бием камшика на запад , места има навсякъде и няма да ви работим безплатно ,както правихме години наред .

User Avatar surg 19.10.2021 12:48:47

интересно за какво обучават в магистърският курс за здравен мениджмънт тогава, за какво дават диплома и за какво дърпат хиляди такса.....та, за стоката говорим...

User Avatar Частна перачница 07.08.2021 08:50:51

Нищо не трябва а се променя. Не трябва да се сменят и ръководствата в НЗОК, РЗОК, РЗИ, ИАМН, защото с тях си хортуваме прекрасно.

User Avatar Гост 03.08.2021 09:52:11

Другарки и другари комунисти на амбразурата пльоснали се да браните семашковизма, независимо как ще наречете здравните заведения- болници, търговски дружества, свещоливници или манастири ще трябва да забравите безплатното здравеопазване от комунистически тип и ще трябва да го финансирате – с авансови здравни вноски , кеш ,чекове , кредитни и дебитни карти.Престанете с клишетата как докторът не бил търговец, а мислете как да си запазите лекарите докато това става все още с пари , защото след това и да имате пари процесът ще е необратим. За да не бъде лекарят също част от пазарната икономика, ще трябва вие да му осигурявате също безплатно стоките и услугите които предоставяте , ако въобще нещо произвеждате за това общество. Иначе не става. Аз лично нямам нищо напротив да отида я автомобилен автосалон , да си харесам автомобил и да ми го изкарат отвън казвайки' Айде мерси и чао'. Същото в мола, супера, бензиностанцията, морето, туристическото бюро, водопроводчика,строителя и т.н. Харесва ли ви? А-ааа не ви харесва? Ами плащайте си квалифицирания труд както правят в цивилизования свят и не се опитвайте да избегнете заплащане на един честен труд с соцманипулации от типа 'Търговец ли е лекарят или не’...

User Avatar минаващ 31.03.2022 17:44:47

Я, по-кротко! Я, не злоупотребявай с понятия като КОМУНИЗЪМ и СЕМАШКО! Всички знаем как лъжете до припадък с тези клинични пътеки. Като отида в супермаркета и искам да си купя кило ябълки, ми дават кило ябълки и толкоз. Я ми кажи ти на мен, по колко пътеки "въртиш" един болен?! Или ти не ги правиш тези работи. Кой ти дава право да източваш НЗОК?!? Или не, това не е истина.. Наглеци! Изкарвайте си парите законно!!!

User Avatar gost 23.07.2021 11:10:27

TRJBVA B-CITE NE TRJBVA DA SA TARGOVSKI DRUGESTVA

User Avatar Гост 03.08.2021 09:46:59

Ти трябва да си плащаш кеш за всичко в здравеопазването шък нека болниците са държавни да си ги чукате в простите комунистически тикви

User Avatar минаващ 31.03.2022 17:51:21

А ти, тиква, колко плати тогава, когато следваше? Сложна тиква си, ама когато трябва да се бръкнеш в джоба, май змия има там? Купуваш ли си редовно нови учебници по медицина, колко езика знаеш, за колко медицински списания си абониран?! Четеш ли поне по 3 часа на ден? Хайде, няма нужда да се перкаш чак толкова!

User Avatar аз 28.06.2021 10:02:27

Системата Семашко е най-малко лошата.

User Avatar Гост 03.08.2021 09:49:00

Естествено за вас крадците на лекарски труд . За лекарите е системно ежедневно ограбване. И за това млади лекари ше видите на куково лято. Имате още 5-6 години до рухването на педала Семашко. След това за лечение в Турция.

User Avatar Гост 10.06.2021 13:54:51

ТОЗИ -ПЛУЖЕК - СЕМЕРДЖИЕВ Е В ОСТОВАТА НА ПОГРОМА В БОЛНИЦИТЕ - ТОЙ ГИ НАПРАВИ ТЪРГОВСКИ ДРУЖЕСТВА И ТАКА ГИ ПРИРАВНИ .....НА ПРЕДПРИЯТИЯ, КОИТО ТРЯБВА ДА СЕ РЪКОВОДЯТ ЕДИНСТВЕНО ОТ ПЕЧАЛБАТА ! ЗАТОВА СЕГА ПОВЕЧЕТО ОТ ДЪРЖАВНИТЕ И ВСИЧКИ ОБЩИСКИ БОЛНИЦИ СА ВЪВ ФИНАНСОВ КОЛАБС...............СЛЕДВА ПОЗНАТА СТЪПКА ПРИВАТИЗАЦИЯТА ИМ, КОЯТО ВЕЧЕ СЕ ПОДГОТВЯ ОТ НЕГОВОТО ПРОТЕЖЕ СЕГАШНИЯ СЕЛСКИ ДУПНИШКИ БЕГ -МИНИСТЪРО - СТОЙЧО КАЦАРОВ ! .....НЕНАЯДОХТЕ СЕ БЕ ГНОМИ НИЕДНИ! ВИЕ СТЕ СРАМ ЗА ЧЕСТНОТО ЛЕКАРСКО СЪСЛОВИЕ....КОЕТО ВСЕ ОЩЕ ГО ИМА!

User Avatar БТ 07.06.2021 15:07:59

Проблемът не е в статута, а в начина на регулация ! Липсата на ясен метод за ОСТОЙНОСТЯВАНЕ НА МЕДИЦИНСКАТА услуга , неефективна КАДРОВА ПОЛИТИКА, неефективно използване на средствата за капитални инвестиции!

User Avatar Лекар 30.05.2021 03:11:04

Фармамафията мечтае за системата Семашко!!! Тогава всички лекари ще получават по 1500 лв и мед сестрите по 1300 лв. Болниците ще са пълни с не уж и лекарства и пациентите ще лежат по 5-6 човека в стая!!! Честитоооо!!!

User Avatar минаващ 31.03.2022 17:48:01

Че то сега не е ли така? В държавните болници, където са истинските лекари и се изтрепват от умора, лекуват тежко болните пациенти - по 5-6 в стая. Иначе, в частното - естествено не е така. Семашко, ли? На повечето от вас и 1000 лева са ви много. Неквалифицирани лакомници за пари.

User Avatar Surg 20.05.2021 08:54:50

у нас е характерно тотално не познаване и не разбиране на правото и регулациите и още повече на механизмите и моделите на здравеопазването. Отделно се предпочита тоталната лъжа за да се ползва ситуацията от шепа хора. И така...1. болниците са регистрирани като ЕООД защото маса закони у нас го налагат , между другото и затова плащат у ДДС....и защото не са фондации например 2. в цял свят болшинството болници са именно ООД, да има и и нон профит частни организации които се издържат по най различни начини но не са част от националната здравна система ( у н ас няма условия за такива) ...3. не е вярно че държавните болници( тези с 50% и + участие) са абсолютно независими, те са ПРЯКА отговорност и подчинение на министъра, иначе защо той им назначава УС и директора, общинските са ПРЯКА отвореност на общинският съвет съответно, кое им пречи да налагат някаква политика - краткият отговор е корупцията.....4. вълшебно премахване на ООД няма да промени само по себе си корупцията, прекият най голям ефект е загуба на интерес на персонала от повече работа при не променена заплата , спомнете си какво беше у нас до 1990, забавянето на оборота най общо казано също води до разход и неефективност - тогава някои болни се държаха по 30-45 дена в болница, днес 48 часа. 5. към сегашната система най големият порок е включването на лекарите в кражбата като те са именно инструмента за това, но не участват в разпределението на печалбата, тя се управлява от Директора, и всички го знаят това, ако на лекарите се дадат добри и сигурни заплати никой не може да ги вкара в схемите, никой не може ги накара да правят от една КП 3, което е основен метод на източване у нас, това ще даде моментално поне 800 мил. икономия незабавно, но от друга страна намалелите приходи нема да дадат шанс на 80 % от болниците....т.е следва да се увеличи б/джета при по добър контрол....и най сетне частните болници да са вън от НЗОК....

User Avatar Гост 07.08.2021 08:46:35

Много точно! Смазване на корупцията и кражбите, увеличаване на парите за здраве и стриктното им контролиране.

User Avatar аз 14.05.2021 09:14:21

Семашко е не много лоша система,но по-добра за сега не е измислена

User Avatar Гост 13.05.2021 14:13:35

Заължително трябва да се промени статута на Лечебните заведения. Смяната на модела ще сложи край на безкрайните видове граждански договори за "нашите хора" раздаването на хонорари по принципа: на наш калпак. По този начин именно се източват огромните финасови средства от НЗОК. В момента по 1000 лева получавт и много, които не са виждали пациент с COVID-19!!!

User Avatar surg 20.05.2021 08:57:00

запознай се какво е граждански договор и кой с кой го сключва и тогава словоблудствай

User Avatar Гост 13.05.2021 14:30:56

Това няма нищо общо със статута.

User Avatar anonimen 13.05.2021 13:15:58

Grandioznata razlika v zaplatite na rabotechtite v zdraveopazvaneto na Bulgaria lekari e ot 750 do 60000 lv. i tova e produkt na sistemata ,kojato sami ya sazdadohme ,da recem solidarno i po nache mu i spravedlivo po star obicay , logika nepodavachta se na obesnjenie na zdravija evropeyski razum...Tova e kristalno jasno...

User Avatar хаха 13.05.2021 13:46:40

Това сте си договорили в НРД. Рекламации при арменския поп.

User Avatar Гост 13.05.2021 05:56:58

Аз чета само Аркади

User Avatar лекар 13.05.2021 13:47:46

Ама ти можеш ли да четеш?

User Avatar Lekar-provokator 12.05.2021 20:33:36

Нищо не трябва да се променя, защото няма как иначе да крадем здраво!

User Avatar Гост 12.05.2021 20:52:29

Глупак!!!

User Avatar Гост 12.05.2021 22:52:05

Ако всички са такива умници като теб, до 5 години и бангладешците ще ни задминат.

User Avatar агент-провокатор 12.05.2021 17:06:40

„Ние се конкурираме за пациента и той печели от тази наша конкуренция. Това е благородна конкуренция“ - това как става точно???

User Avatar Doktor 12.05.2021 16:28:29

Фармамафията финансира Мая и Корнела !!!

User Avatar Лекар 12.05.2021 16:25:53

Фармамафията в действие!!! Искат да набутват болниците със скъпи лекарства и загубите в накрая на годината да ги поемат държавата и общините!!! Това им е замисъла!

User Avatar Гост 12.05.2021 15:47:30

Не трябва да се променя търговския статут на болниците и въобще на лечебните заведения.

Още по темата