burevestnik.bg - Мобилна версия


Проф. Хинков: Искам сам да си избера екипа в МЗ, а не да правя "чистка"

Проф. Хинков: Искам сам да си избера екипа в МЗ, а не да правя

Не съм казвал, че искам да мога да разчиствам министерството, а имах предвид дали ще мога да си назнача заместник-министри. Това каза пред БТА предложеният за министър на здравеопазването от „Продължаваме промяната-Демократична България“ проф. Христо Хинков по повод поста-обръщение на бившия здравен министър проф. Костадин Ангелов към него днес.

„Няма да има чистка в Министерството на здравеопазването, но предпочитам да си избера екипа. Не съм поставял условия, за да бъда министър. „Чистка“ е изключително грозна дума, не мога да приема такова нещо и не смятам, че така ще се управлява, ако се стигне до управление“, допълни проф. Хинков.

Помолен за коментар на позицията, че когато проф. Ангелов е бил министър, не е „разчистил“ проф. Хинков въпреки пенсионната му възраст, проф. Хинков заяви, че не знае „дали е възможно въобще да се съди за някакви изказани намерения, дори и не съвсем обработени като изказ, в един свободен разговор по телефона, без някаква конкретика“.

Визираният от проф. Хинков разговор по телефона стана обществено достояние чрез изтеклия запис от националната конференция на „Продължаваме промяната“. По време на срещата акад. Денков съобщава, че единственият въпрос, който му е задал проф. Хинков, е дали ще има свободата да разчисти министерството.   

„Това е много некоректно. Целият разговор по телефона с акад. Денков беше в посока на това, че съм готов да участвам в реформа“, каза още проф. Хинков. 

В отговор на въпрос как би окачествил думите „да разчисти“ министерството, проф. Хинков каза, че става дума за интерпретации, които се изкривяват в пространството и това е част от голяма активно мероприятие. „Цялата ми идея в разговора ми с акад. Денков е, че трябва да имам екип, тъй като без екип не мога да направя нищо. Под „екип“ имам предвид заместник-министри, главен секретар и някои директори на дирекции“, посочи още проф. Хинков.

Проф. Хинков посочи, че това да има свободата да си избере заместник-министрите е било казано в публичното пространство и е част от преговорите с ГЕРБ – министрите да могат да си избират заместник-министри. „Ако това не се реши на политическо ниво, ще се съобразя с това и ще работя със заместник-министри, които ми предложат“, каза още той.

На въпрос дали би станал министър след тази ситуация проф. Хинков коментира, че ако го покани акад. Денков, няма да се откаже от това, което му е обещал, но ако се променят условията и има друг министър-председател, би си помислил.


СПОДЕЛИ:

Коментари по темата


   #D9C

User Avatar Гост 30.05.2023 10:31:17

Радикалните действия са необходими, но не като израз на реципрочен реваншизъм, а като условие, без което неможе да се усъвършенства и развива системата. В този смисъл решението кой да си тръгне и кой да остане е на този който ще носи отговорността.

User Avatar Гост 30.05.2023 09:25:32

Необходимо е пълно разчистване от некадърници, крадци и интриганти....

User Avatar Гост 29.05.2023 18:49:25

Естествено, че чистка трябва да има! Герберчетата като дойдоха на власт какво направиха?? Точно това, при това за година- две изхвърлиха всичко свястно от администрацията и наместиха себе си и фирмите си. Какво се правят на жертви? Ако бяха свестни ,институциите щяха да работят. Навсякъде ведомствата са ръководени от техни хора. Не само, че не ги искаме като управляващи, но и като изпълнители.

User Avatar Гост 29.05.2023 18:38:03

Почваш с Мавров, Петенцето Иванова и смешките, които довлече

Още от Новини