burevestnik.bg - Мобилна версия


БСК се обяви срещу предложението заплатите от КТД да залегнат в рамковия договор

БСК се обяви срещу предложението заплатите от КТД да залегнат в рамковия договор

Предложението за промяна в Закона за здравното осигуряване, с което в Националния рамков договор се регламентират изисквания относно заплатите на медиците, които да не са под заложените в Колективния трудов договор, среща отпор от страна на Българската стопанска камара.

Припомняме, предложението беше внесено от група народни представители от „Продължаваме промяната“ и ГЕРБ заедно с други изменения в Закона в края на декември 2022 г.

Текстът, предложен от депутатите, гласи: „[Националните рамкови договори съдържат:] изисквания относно основните трудови възнаграждения на медицинските специалисти, работещи в изпълнение на договори с НЗОК, които са не по-малко благоприятни от предвидените в колективен трудов договор в отрасъл „Здравеопазване“.

Според БСК тази точка на практика регламентира автоматичното разпростиране на колективните трудови договори в отрасъл „Здравеопазване“ и е в противоречие с разпоредби от Кодекса на труда, уреждащи условията за разпростиране на колективен трудов договор са отраслово и браншово равнище.

„Въвеждането на подобна уредба би накърнило основните принципи за свобода на договаряне и би било в противоречие с Конвенции 98 за правото на организиране и на колективно преговаряне, на Международната организация на труда (МОТ), ратифицирана от Република България“, се казва в становището на работодателската организация по проекта.

„Не на последно място, въвеждането на автоматизъм при разпростирането на клаузи от колективен трудов договор на отраслово и браншово равнище би довело до сериозни затруднения и пречки за нормалното функциониране на множество лечебни заведения, които не са страна по договора“, допълват от БСК и предупреждават, че при настоящото незадоволително състояние на българското здравеопазване подобен риск е особено опасен за цялото общество.

„Поради изложеното, Българската стопанска камара не подкрепя направеното предложение и призовава то да бъде оттеглено от вносителите“, заявяват от там.


СПОДЕЛИ:

Коментари по темата


   z2Tu

User Avatar гост 11.01.2023 17:12:19

за какво има КТД като не могат да накарат работодателите да го спазват? Пореден абсурд!

User Avatar аз 10.01.2023 20:04:44

БСК са комуняги!

User Avatar Гост 10.01.2023 18:55:12

БСК са чорбаджиите изедници народни.

Още от Новини