burevestnik.bg - Мобилна версия


МЗ съдейства на НКБ за привличане на педиатри

МЗ съдейства на НКБ за привличане на педиатри

Въпросът, свързан с намерението за напускане на медицински специалисти от отделението по педиатрия към МБАЛ „Национална кардиологична болница“ и произтичащото от това затруднение при осъществяване на дейността, е обсъден на проведена среща на ръководството на лечебното заведение с министъра на здравеопазването и директора на Столична регионална здравна инспекция. С цел доокомплектоване на лекарския персонал със съдействието на Министерство на здравеопазването в Столична община са организирани срещи със специалисти по педиатрия, практикуващи на територията на София.

Това се казва в отговор на служебния министър на здравеопазването д-р Асен Меджидиев на въпрос на депутата от „Демократична България“ Кремена Кунева относно животозастрашаващ недостиг на легла за интензивно лечение на деца в столицата.

Министърът пояснява, че ръководството на лечебното заведение е създало организация на работа, позволяваща осъществяване на интензивната педиатрична дейност. „Проведен е конкурс за длъжността началник на отделението по педиатрия и е избран лекар с две специалности - педиатрия и детска кардиология, и с дългогодишен клиничен опит в детско кардиологично интензивно отделение. Отправени са покани към трима специалисти по педиатрия с необходимия опит за осигуряване на интензивни грижи за деца“, казва д-р Меджидиев.

Административното ръководство на лечебното заведение обаче трябва самостоятелно да взима решения за осигуряване на финансова стабилност и създаване на условия за нормално функциониране при непрекъснато 24-часово изпълнение на лечебната дейност. Ръководството трябва да предприеме административни действия чрез реорганизация и временно преструктуриране на ресурсите или чрез договаряне за предоставяне на медицински специалисти от други лечебни заведения, при спазване на действащото законодателство, подчертава министърът.

По отношение на мерките, които МЗ предприема за предотвратяване риска леглата за интензивно лечение на деца в София да бъдат по-малко от адекватния на населението на региона брой, министър Меджидиев заявява, че ръководителите на лечебните заведения и на съответните структурни звена към тях могат да прилагат гъвкава политика на управление на човешките ресурси.

„Друга мярка от 2019 г. до момента е наличието на постоянна тенденция за ръст на цените на клиничните пътеки, които са увеличени неколкократно, като това е особено осезаемо при клиничните пътеки в областта на педиатрията и неонатологията. Част от предприетите мерките включват оптимизиране на наредбата за условията и реда за придобиване на специалност в системата на здравеопазването като общ подход за либерализация на специализациите, създаване на привлекателни условия за специализация и задържане на младите специалисти в страната“, казва той.


СПОДЕЛИ:

Коментари по темата


   zK8U

User Avatar Гост 08.02.2023 22:01:30

Този министър само плямпа, заплащането си е старото, бедното.

User Avatar аз 08.02.2023 14:49:33

Заплатите трябва не да са добри, а да са европейски!

User Avatar Гост 07.02.2023 18:12:24

Да бе, много са добри заплатите.

User Avatar Гост 07.02.2023 18:10:33

...педиатрична...

User Avatar Гост 07.02.2023 18:09:41

...педиатрична...

User Avatar Гост 07.02.2023 18:04:57

И защо напускат, нали са добри заплатите им

User Avatar Гост 07.02.2023 17:48:49

Значи всички други са отговорни за проблемите по оказване на интензивна пезиатрична помощ, само министърът не. Този малък сладурчо... Ама той всичко бил направил.

Още от Новини