burevestnik.bg - Мобилна версия


Д-р Дарина Хаджиева: Всеки, който е избрал пътя на медицината, е знаел, че ще се изправи пред трудности

Д-р Дарина Хаджиева: Всеки, който е избрал пътя на медицината, е знаел, че ще се изправи пред трудности

Д-р Дарина Хаджиева завършва медицина през 2017 г. в Медицинския факултет на Софийски университет . През септември същата година започва работа в МБАЛ “Д-р Атанас Дафовски“ АД, като лекар ординатор. От началото на 2018 г. е специализант по ендокринология в Отделението по вътрешни болести с дейност по ендокринология и нефрология. Участва активно в национални конгреси и семинари.

Д-р Хаджиева, как решихте да се посветите на медицината?

Решаваща роля в избора ми за медицината изигра моят брат. Той преживя тежък инцидент, получи изгаряния. В онзи момент, когато наблюдавах лекарите и целия екип, който беше около него, си пожелах някой ден аз да съм този човек, който помага и дава всичко от себе си за здравето и живота на хората.

Защо избрахте да специализирате ендокринология?

Ендокринологията е свързващото звено между всички специалности, тя е изключително логична и интересна. Избрах я, защото изучава най–фината настройка на човешкия организъм - хормоналния баланс

Лесен ли беше за Вас скокът от студентската скамейка към работата в болница?

Не ми беше никак лесно, но за мой голям късмет попаднах и започнах специализация в прекрасно отделение, с лекари и екип, които ми помагат, дават ми знания и ме напътстват, за да съм подготвена за следващото ниво на работа - да стана добър специалист в тази клинична област.

Как се отрази пандемията на дейността на отделението, в което специализирате?

По време на пандемията доста от пациентите бяха изплашени и избягваха да идват в болницата. Това доведе до повече спешни състояния, заради дългото чакане, дългото забавяне на хората преди да потърсят лекарска помощ. Увеличиха се значително болните с тежка декомпенсация на захарния диабет, особено след прекарана COVID инфекция.

Кои според Вас са най-големите трудности и предизвикателства, с които се сблъскват специализантите?

Това е доста труден, дълъг за разглеждане и наболял въпрос, тъй като трудностите и предизвикателствата пред младия специализант са много. Като започнем от липсата на достатъчно места за специализанти, преминем през финансовия аспект и стигнем до това, че срещаме затруднения да създадем доверие у пациентите. Но, въпреки всичко смятам, че всеки, който е избрал пътя на медицината, е знаел и осъзнавал, че ще се изправи пред трудности, които му предстоят .

Как виждате развитието си като ендокринолог, над кои проблеми от тази област бихте искали да работите в бъдеще?

Както всеки млад лекар и бъдещ ендокринолог, полагам много усилия, за да се докажа не само като специалист, но и като лекар, който успява да създаде доверие и добра връзка с пациентите.

Ендокринологията е обширна специалност, тя обхваща целия хормонален баланс на човешкия организъм, затова ми се иска да натрупам опит и знания във всяка отделна подобласт на тази огромна наука. Иска ми се да работя не само върху диагностициката и лечението, а и да успея да науча и създам у пациентите си навика да посещават профилактични прегледи, тъй като болестите от тази специалност много често протичат безсимптомно, а с добра профилактика бихме могли да ги открием навреме и да реагираме бързо .

Кое е любимото Ви занимание в свободното време?

Макар и рядко да намирам свободно време, когато го имам, обичам да го прекарвам с близки и приятели и заедно да обикаляме сред природата. Но, понякога обичам да оставам сама, да слушам музика или да чета любима книга с чаша кафе в ръка.

Какво искате да пожелаете на колегите, с които работите в края на тази толкова трудна година, втората от началото на пандемията?

Първо искам да им благодаря за това, че са ме приели и имам честта да работя и да се уча от тях. Това, което искам да им пожелая на първо място е здраве. Пожелавам им да бъдат търпеливи и все така всеотдайни в борбата за здравето и живота на нашите пациенти.


СПОДЕЛИ:

Коментари по темата


   RU2f

Още от Кой сте Вие, докторе