burevestnik.bg - Мобилна версия


Д-р Тина Тодорова: В родилна зала има много адреналин, много “първи” мигове, но и много тежки моменти

Д-р Тина Тодорова: В родилна зала има много адреналин, много “първи” мигове, но и много тежки моменти

Д-р Тина Тодорова работи в АГ отделението на УМБАЛ “Софиямед” от 2015г., веднага след завършване на Медицинския университет - София. Специалност по акушерство и гинекология придобива през 2022 г

Д-р Тодорова, как се насочихте към акушерството и гинекологията?

Възможността да видиш първите пулсации на сърцето на плода, радостта в очите на майката, която за първи път докосва своята рожба – това са нещата, които няма как да не те “притеглят” към родилна зала отново и отново. От друга страна, гинекологията дарява с този шанс жените, които имат репродуктивни проблеми и е една изключително бързо развиваща се част от медицината. Трудно ми е да отговоря как се насочих точно към тази специалност. Няма конкретна “романтична” ситуация, в която сме се срещнали и е “пламнала любов” помежду ни.

Как премина специализацията Ви, какви са най-ярките спомени, които остави в съзнанието Ви това време?

Аз имах удоволствието – и все още имам, да работя с едни невероятни хора, които преди всичко са Човеци. Които ми показаха, че трябва да си съпричастен с болката на хората и че всеки човек има слабости и в това няма нищо лошо. Хора, които не се страхуват да предават знанията си на по-младите колеги и които чуват тяхното мнение. Колективът, с които работяq смело мога да твърдя, че е част от моето семейство. Имали сме невероятни преживявания заедно и в работата, и извън нея. Екипът ни е като една голяма фамилия, в която никога не е скучно.

Вече сте търсен специалист, как спечелихте доверието на пациентките си?

На този въпрос най-добре могат да отговорят моите пациентки. Смятам, че за един специалист е изключително важно да бъде максимално полезен, изчерпателен в обясненията си и честен със своите пациенти.

Към кои области на акушерството и гинекологията имате най-силен професионален интерес?

Все още не мога да взема еднозначно решение по този въпрос. Двете направления са коренно различни и удоволствието, което носят в края на деня, е коренно различно. В родилна зала има много адреналин, много “първи” мигове, но и много тежки моменти. Гинекологията е като игра на шах – трябва да имаш премерени движения, да планираш няколко хода напред за максимална полза за пациента.

Как виждате развитието си като специалист в бъдеще?

Искрено се надявам в положителна насока. Надявам се да мога да предам след време знанията си на по-младите колеги.

В личен план, кои са заниманията Ви за свободното време?

Когато имам възможност, гледам да прекарвам свободното си време близо до морето. То е моята форма на медитация.

Кои житейски принципи се стараете да отстоявате винаги и при всички обстоятелства?

Честността – това е най-важният за мен принцип. Стремежът ми винаги е бил и ще бъде да съм максимално открита към пациентите си.

Коя е най-голямата Ви мечта?

Най-голямата ми мечта в професионален план, ако трябва да е само една и да е наистина мечта, това е да имаме добро и качествено здравеопазване, до което да имат достъп всички хора.


СПОДЕЛИ:

Коментари по темата


   VhKq

User Avatar Ribka 01.02.2023 20:25:33

Прекрасна Д-р Тина Тодорова! Тя има всичко, което трябва да притежава един лекар!

User Avatar Elf 30.01.2023 08:47:45

A kolko i e zarobvashtoto dogovorche pri Tikov ?10 godini?

Още от Кой сте Вие, докторе