burevestnik.bg - Мобилна версия


Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Защо НРД 2023 стана

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорните партньори, въпреки постигнатото съгласие по разпределянето на икономиите по бюджета за 2022 г. и подписания анекс. От Лекарския съюз нарекоха проекта „опит за унижение на лекарите без аргументи“ и заявиха, че позицията им по отношение на преговорния процес и исканите оставки на председателя на Надзорния съвет на Касата д-р Александър Златанов и на управителя на НЗОК проф. Петко Салчев остава непроменена.

Позицията на проф. Салчев, изразена на заседанието на Надзорния съвет от 15 ноември, е, че това е вариант на НРД, върху който да се работи заедно с Лекарския съюз. „Както например на Българския зъболекарски съюз, след срещите с тях на експертно ниво, им изпратихме вариант на проект и им казахме – когато сте готови с Вашите предложения, ще се срещнете с Надзорния съвет. Мисля, че това е най-удачния вариант за преговори“, казва той. Д-р Златанов допълва, че така ще бъдат коментирани принципни неща, а експертите ще работят по конкретните текстове.

Възраженията на Лекарския съюз

От БЛС информират, че НЗОК предлага  да отпадне текстът, че неусвоените средства по съответните редове (ПИМП, СИМП, МДД, БМП) се използват за плащания само по тези редове при условия и ред, определени съвместно между НС на НЗОК и УС на БЛС, въпреки че този текст по принцип е пренесен в НРД от Закона за бюджета на Здравната каса.

Предлага се и НС на НЗОК да може да „прави компенсирани промени между средствата за здравноосигурителните плащания за медицински дейности, без да е нужно и да се изисква становище на БЛС, а разпределение на резерва на НЗОК да се прави не по-рано от 1.11.2023 г., въпреки че този срок се определя в закона за бюджета на НЗОК.

От Здравната каса предлагат още да се наложи ограничение на лекарите за работа на два договора с НЗОК. Това ще може да се случва само в лечебни заведения, които са на територията на една област (РЗОК). Общопрактикуващите лекари пък да работят само по един договор с Касата на територията на една РЗОК както като ОПЛ, така и в дежурен кабинет, разкрит към лечебни заведения.

Добавен е текст, че ако санкция „прекратяване на договор“, издадена по реда на предходен НРД, влезе в сила по време на действащия в момента НРД, договорът с изпълнителя се прекратява. Договорът с изпълнител на медицинска помощ да се прекратява без предизвестие, ако изпълнителят не представи отчети за извършена дейност повече от 2 последователни месеца, предлагат още от Касата, като в момента срокът е 3 последователни месеца. Предлага се да се намалят сроковете, в които изпълнителите на извънболнична помощ подават информация до РЗОК за промени, като например при промяна на графика да уведомяване на РЗОК един ден предварително (в момента срокът е до 3 дни от събитието), а при отсъствие да се уведоми РЗОК същия ден (в момента срокът е до 3 дни от събитието). За СИМП уведомяването при заместване е в срок 1 работен ден (в момента са 3 работни дни от началото на заместването).

„Навярно във връзка с искане на БЛС за възможност за работа и отчитане на прегледи от ОПЛ извън работния график, НЗОК предлага текст „При възникнала необходимост от извършване на профилактични, имунизации и диспансерни прегледи извън обявения работен график, ИМП уведомява РЗОК един ден предварително“, казват от Лекарския съюз.

Предлага се увеличаване на процента здравноосигурени лица над 18 години, обхванати с профилактичен преглед – от 33% на 46%. Предлага се възстановяване на отпадналото изискване за продължителност на профилактични и диспансерни прегледи в СИМП и ПИМП – 15 минути, като толкова трябва да бъде и минималната продължителност на консултативните прегледи (първични и вторични).

По Механизма за гарантиране предвидимост и устойчивост на бюджета на НЗОК в болнична помощ се възстановяват текстовете от 2020 г., но периодите, които се определят, са декември 2022 г. – май 2023 г., юни – август 2023 г. и септември – ноември 2023 г., т.е. едно шестмесечие и две тримесечия, като в рамките на тези периоди лечебните заведения ще могат да прехвърлят икономии и/или да компенсират надвишения по бюджетите си. За следващ период икономии не се прехвърлят.

НЗОК предлага и завишаване на размера на санкциите, предимно на тези за болнична медицинска помощ, но и в извънболнична медицинска помощ. Така например управителят на НЗОК, съответно директорът на РЗОК, налага санкция „финансова неустойка“ в размер от 100 до 300 лв., вместо от 50 лв. до 100 лв. когато изпълнител на медицинска помощ е извършил някое от следните: нарушаване на критериите за качество на медицинската помощ, регламентирани в НРД; неудовлетвореност на пациентите от оказаните медицински дейности, свързани с оказаната медицинска помощ, заплатена от бюджета на НЗОК, установена съгласно наредбата и след оценка на критериите за качество на медицинската помощ, регламентирани в НРД.

За повторно нарушение финансовата неустойка е в размер от 300 до 750 лв., а не от 150 до 250 лв., както е в момента.

Управителят на НЗОК, съответно директорът на РЗОК, налага глоба от 600 до 1500 лв., а не от 300 лв. до 500 лв., когато изпълнител на медицинска помощ е в системно нарушение на критериите за качество на медицинската помощ, регламентирани в НРД, или има системна неудовлетвореност на пациентите от оказаните медицински дейности, свързани с оказаната медицинска помощ.

Възраженията на Здравната каса

Проблемните места в преговорите с БЛС са преди всичко в първичната извънболнична медицинска помощ, казва проф. Салчев пред Надзора.

По думите му голяма част от предложенията на Лекарския съюз не се приемат от експертите на Касата, тъй като противоречат на Рамковия договор в частта, касаеща осигуряването на достъп до медицинска помощ.

„Освен това не сме съгласни в специализираната извънболнична медицинска помощ да има тайминг (продължителност) на прегледите, а в първичната извънболнична медицинска помощ да няма“, казва проф. Салчев. Той уточнява, че са направени бележки по предложението на НСОПЛБ за изменение на НРД в частта първична извънболнична помощ, а от становището на НЗОК става ясно, че смятат предложенията за противоречащи на нормативната уредба.

„Ние какъвто и проект да изпратим на Българския лекарски съюз, ако този проект противоречи на закона, не можем да влезем в преговорен процес. Не съм убеден и че Надзорният съвет трябва да преговаря по различните направления на медицинските дейности – СИМП, ПИМП, МДД и т.н. Надзорният съвет, неговата функция е след като прочете моето становище, всичките наши бележки, бележките на Лекарския съюз и предложения вариант, може да седне и в цялост да преговаря с БЛС“, казва управителят на Здравната каса.

Според председателя на Надзора д-р Златанов най-добрия вариант за решаване на проблемите с Лекарския съюз е да се приеме предложението парламентарната комисия по здравеопазване да се включи като медиатор между Надзорния съвет на НЗОК и БЛС при провеждане на преговорите.

Днес стана ясно, че с писмо до парламентарната здравна комисия проф. Салчев е поискал тя да е арбитър в спора с Лекарския съюз. „Във връзка с възникналото напрежение и квалификации от страна на БЛС относно договорния процес и предложения проект на Национален рамков договор за медицинските дейности за 2023 - 2025 г. се обръщам към Вас с молба, ако прецените, да разгледате проекта на НРД, изпратен на БЛС и да дадете становище дали законните права и интереси на здравноосигурените лица в Република България са достатъчно защитени в приложения документ“, се казва в писмото.

Пълния текст на възраженията на БЛС и проекта на НЗОК за НРД 2023 може да видите тук.

Пълния текст на стенограмата от заседанието на Надзорния съвет от 15 ноември - тук.

Писмото на проф. Салчев до парламентарната здравна комисия - тук.

Колаж: Надежда Ненова


СПОДЕЛИ:

Коментари по темата


   W2Ym

User Avatar davidsonalbertloan@gmail.com 14.12.2023 16:38:46

Bok, kako si danas? Pa ako bi vas moglo zanimati da znate, ovog prosinca dajemo zajmove od 3%. Nudimo zajmove s jasnim i razumljivim uvjetima i kamatom od 3%. Od 5,000.00 USD do 450,000,000.00 USD, eura i funti itd. nudimo poslovne zajmove, osobne zajmove, studentske zajmove, zajmove za automobile i zajmove za plaćanje računa. Kontaktirajte nas sada putem e-pošte: davidsonalbertloan @ gmail.com {}

User Avatar Гост 25.01.2023 11:37:27

Рекетът продължава...НРД то унищожи Салчев! Ако ги бе оставил да си краддват още щеше да си добрува!

User Avatar Гост 18.01.2023 18:28:53

Солидарният принцип убива здравеопазването...два стълба с един основен...на база минимална работна заплата за гарантиран минимален пакет и втори стълб по индивидуална партида на лични разположение на осиг.лице

User Avatar Гост 13.01.2023 12:26:24

И кой ще установява качеството на медицинската помощ, като Салчев не остави читав контрольор с медицинско образование в НЗОК и РЗОК. От две години контролът е методично унищожаван.

User Avatar oug 06.12.2022 17:38:38

Алчни, страшни и незнаеши колеги разумните граници на исканията си - защо не си видите заплатите на вашите ръководители на лечебни заведения и вашите приходи, за които лечебните заведения не заплащат осигуровки.Веднага ще разберете за какво става въпрос.Пари има много, но те ви се вземат от управляващите вашата болница.Вижте числата и не се правете на страдалци.

User Avatar Другото крило 25.11.2022 23:59:12

Кви са тия глоби по 50-100 лв.? Под 1500 лв. за първо нарушение и 20 000 лв. за рецидив не трябва да се коментират!

User Avatar един 13.03.2023 06:46:24

Можеш да искаш 20000 лв глоба ,като почнеш да плащаш по 100 лв за преглед ,след като финансовия резултат е 2-3 лв ,няма как да постигнеш такива нива на рекет и тормоз ,а и за толкова пари може да се случат и други случки на някой нахъсен проверяващ .

User Avatar аз 26.11.2022 16:17:20

Ами 1000 лв за преглед и 100 000 лв за операция искаш ли?

User Avatar Гостът с тротинетка 25.11.2022 17:40:20

Много милиарди _ трудно се разпределят справедливо ! Като четем коментари по_долу то при такива мръсници по_добре без НЗОК. САМО на частно и то при почтени лечители! Колегите в болницата се скъсват от работа а Диспечерите все не им стигат парите! То имоти в Гърция , джипове...засрамете се бре. Пак щяли от НЗОК Ви да раздават 13 заплата .

User Avatar един 14.12.2022 05:54:22

кои са тези дето се скъсали от работа в болниците , едно дете го разкарвам месеци наред по всички болници пълни с измислени светила професори да му лекуват епилепсията ,накрая се оказа тумор в мозъка ,който никой не се сети да снима и диагностицира ,добре ,че си го направих сам , за 20000 евра ни го оперираха в чужбина ,не при идиотите тук , които чакат първо да снесеш ,после да ти обърнат внимание ,добре ,че са диспечерите да открият нещо , щото като гледам какво чудо е по болниците ,май най добре е да се закрият масово ,а има и друго , при платени над 1 милион данъци и осигуровки , никога не сме влезли в болница и на операция без да сме си и платили реално всичко 2 ри път ,което опровергава това ,което сте написали .

User Avatar Гост 25.11.2022 10:08:09

Боже, прибери си НС на НЗОК барабар със Салчев! Иначе ще мрем ние, а здравните специалисти ще продължат да лекуват чужденците по чужбина. И е време да се премахне казионния БЛС. Колкото до депутатите — нищо да не медиират, ами направо да вървят на майната си!

User Avatar Medic 25.11.2022 08:29:15

За първи път БЛС и НЗОК търсят арбитър в преговорния птоцес! Това е безсилие! Ръководствата им не могат да си свършат работата! Салчев вкарва и здравната комисия в скандала.

User Avatar Гост 25.11.2022 09:24:27

Арбитър трябва да е съдът в Страсбург. Особено по отношение на внушените и записани в НРД 24 часов труд и разположение на личния лекар. Възмутително за европейска държава с подписана Хартата на основните права на гражданите в ЕС. Само в някаква просъветска кочинка това може да се случва и никой да не взима мерки за спазване правата на българските граждани. Вкл мутроподобните в УС на БЛС, МЗ, ИАМН, НЗОК

User Avatar Мнение 24.11.2022 22:04:08

НРД 2023-2025 обрича здравеопазването на мизерия, а медиците на робство, каквото нямаше дори в обругавания "Соц". Диктаторската НЗОК и джендърският БЛС разиграват поредния цирк наречен "Преговорен процес", от който най ощетени ще са пациентите и медиците, защото това ще подхрани нова емигрантска вълна от доктори и сестри към чужбина! Ще емигрират медици от предния фронт, работещи до леглото на пациента, а не боклуците от здравните администрации - МЗ, РЗИ, НЗОК, РЗОК, Управителни съвети, Бордове на директорите и многото други кърлежи администриращи здравеопазването! Така че от новия НРД нищо хубаво няма да се случи!!!

User Avatar Гост 24.11.2022 18:36:48

Въоръженото психо пак се появи !

User Avatar Гост 25.11.2022 09:17:36

И ще те тормози до смъртта ти, защото освен мародоер ограбваш труда на лекарите сигурно си и антиваксер и проруски ватник. Слава Україні! Смерть ворогам !

User Avatar аз 24.11.2022 17:12:37

A ако си болен и не отчиташ дейност по тази причина?

User Avatar Гост 25.11.2022 09:33:11

Пак ще има неудовлетворени и възмутени граждани ,че си болен и няма да ги преглеждаш. И да умреш, плебеите пак няма да ти простят

User Avatar Гост 25.11.2022 09:43:04

Там важи ли срока от 3 мес..

User Avatar БЛС-Въоръжено Крило 24.11.2022 15:54:59

неудовлетвореност на пациентите от оказаните медицински дейности, свързани с оказаната медицинска помощ, заплатена от бюджета на НЗОК ТОВА Е ДРУГАРСКИ СЪД бе неуважаеми тъпанари от Надзора. Само ко докажете нарушения тогава може да налагате глоби ,.не на базата на някой недоволен ,че чакал 2 часа при личния лекар примерно за преглед след като не си е записал час. Съгласно Стандарта за Обща медицина личният лекар трябва да даде час за преглед В РАМКИТЕ НА 5 РАБОТНИ ДНИ от дата на заявеното желание на пациент за медицински преглед. А комунистическите ви навици за възмутения колектив/граждани/селяни знаете къде да си заврете. Такива пролетарски другарски съдилища няма в нормалния западен свят. А тези от УС на БЛС ,които се съгласят с подобни издевателства застават именно до тези тъпанари с навиците си от соца да съдят интелигенцията

User Avatar ЗОЛ 25.11.2022 12:35:27

Ти пак ли изпълзя бе мишок ?! Нещо за Ахтопол няма ли да кажеш ?

User Avatar аз 25.11.2022 15:34:02

Ахтопол - лекари на свободна практика!

User Avatar един 14.12.2022 05:58:39

Скоро и в цялата страна на свободна практика , да си плащат да се научат ,че струва пари ,а като не са доволни или не щат , в Германия плащат , хората дават по 20000 евра месечно и бонус от 7000 ако прегледам над 1000 ,тук гледам 1500 месечно до побъркване и всички недоволи ,що , щото 90% не плащат нищо и влизат и почват да нареждат какво и как трябва да се лекуват ,накрая не могат да си подпишат листа ,щото неграмотни

Още от Актуална тема