burevestnik.bg - Мобилна версия


Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбуни духовете в сектора. Този път причината е начинът, по който ще се заплащат онколекарствата в лечебните заведения. Според приетите текстове НЗОК ще заплаща онколекарствата в болниците на възможно най-ниската стойност, достигната в процедурите за договаряне от болниците.

Въпросният текст предизвика ожесточени полемики и в пленарна зала, когато беше приет. Според депутати това ще доведе до още по-големи дългове на болници, които поради ниските количества не успяват да договорят достатъчно ниски цени, както и до възможност пациенти да останат без лекарства заради блокирани доставки.

За проблема алармираха в сряда и от Българския лекарски съюз, БАТЕЛ, ARPharM и БгФарма. В отворено писмо организациите обясняват, че с прилагането на методиката е възможно доставната цена за едно лечебно заведение за даден период да бъде значително по-ниска от определената цена в Позитивния лекарствен списък (ПЛС) и постигнатите в процедурите за обществените поръчки цени. По този начин лечебните заведения ще натрупат нови дългове, тъй като реалната цена, на която те закупуват лекарствата, ще е значително по-висока. „Всички знаят колко са скъпи медикаментите за лечение на онкозаболявания и лечебните заведения ще търпят огромни загуби, ако днес си позволят да работят, а изведнъж след месец се окаже, че ще им платят 1/2 или 1/4 от цената, на която са закупили медикаментите”, обясни проблема пред Zdrave.net председателят на БЛС д-р Иван Маджаров.

Същото мнение изрази и  Евгени Тасовски, Изпълнителен директор на Българската генерична фармацевтична асоциация (БГФармА). „Различни фактори могат доведат до закупуване на лекарствени продукти на много ниски цени от едно или няколко лечебни заведения и Касата ще трябва да заплати по тези цени и на всички останали, въпреки че реалната цена на продукта е по-висока. По този начин болниците или ще задлъжнеят, или ще откажат да купуват тези лекарствени продукти, което ще ограничи възможностите за лечение на пациентите”, коментира той за Zdrave.net.

В четвъртък критично за новата методика се изказаха и от Асоциацията на университетските болници в Република България (АУБРБ). Според тях тя може да доведе до свръхзадлъжнялост и фалит на редица лечебни заведения. От Асоциацията са категорични, че в случаите, когато няма действащи рамкови споразумения, лекарствата в болниците, които се заплащат от НЗОК извън стойността на оказваните медицински услуги, следва да се заплащат по стойността, на която лечебното заведение ги е закупило, като тя не е по-висока от определената в Позитивния лекарствен списък.

Проблемът с ценообразуването ще засегне в голяма степен по-малките и общинските болници, които от чисто икономически съображения няма как да достигнат цените, договорени от други лечебни заведения. Когато една болница закупува много големи количества онкомедикаменти, логично получава и по-голяма отстъпка. Нещо, което няма как да се случи за болници, купуващи единични бройки. И в опит да осигурят медикаменти на своите пациенти, те ще натрупват все по-големи задължения, тъй като ще се покрива само част от цената на лекарствата.

Самото формиране на цената пък ще бъде неясно за лечебните заведения до последния възможен момент. „Няма нито една търговска дейност, в която е възможно да ти кажат, че цената, по която ще купуваш от друг, ще я научиш малко преди края на предишния месец. Никой не купува лекарства в месеца, в който ги прилага. Фактурират се предварително”, отбеляза д-р Маджаров.

Така проблемът в крайна сметка може да се прехвърли към пациентите, които ще се окажат без жизненоважните им лекарства, защото болницата няма ресурса да ги закупи.

В не толкова далечното минало имахме подобен казус, когато поради липса на медикаменти на онкоболните се налагаше да се сдобиват с предписаната им терапия чрез познати в чужбина, а не през уж гарантираното им право на лечение у нас. И опасността да се повторят проблемите в момента е реална.

Именно като „опасна” окачестви методиката председателят на Комисията по здравеопазване в парламента проф. Костадин Ангелов: „МФ да се занимава с управление на финансите на държавата и да не се опитва да налага опасни регулации в здравеопазването”, заяви той категорично пред Zdrave.net.

Очаква се самата методика да бъде обжалвана в съда, което пък ще доведе до нова несигурност в и без това клатещия се здравен сектор.

Бързото разрешаване на проблема е в интерес и на пациентите и на болниците. Нотка оптимизъм за това идва от думите на проф. Ангелов, който коментира: „В Комисията по здравеопазване сме предложили нови текстове на въпросната разпоредба. В момента тече тяхното публично обсъждане”. Това каза и Евгени Тасовски: „Проблемът е един и същ за всички и затова организациите се обединихме в обща позиция. По-бързото му решаване е в ръцете на парламента, където са внесени два законопроекта – на проф. Костадин Ангелов и на доц. Васил Пандов. Народните представители трябва да решат около каква формула ще се обединят”.

А дали ще се случи въпросното обединение, предстои да видим.


СПОДЕЛИ:

Коментари по темата


   Hf#G

User Avatar davidsonalbertloan@gmail.com 14.12.2023 16:39:49

Bok, kako si danas? Pa ako bi vas moglo zanimati da znate, ovog prosinca dajemo zajmove od 3%. Nudimo zajmove s jasnim i razumljivim uvjetima i kamatom od 3%. Od 5,000.00 USD do 450,000,000.00 USD, eura i funti itd. nudimo poslovne zajmove, osobne zajmove, studentske zajmove, zajmove za automobile i zajmove za plaćanje računa. Kontaktirajte nas sada putem e-pošte: davidsonalbertloan @ gmail.com

User Avatar един 14.11.2023 06:55:54

Цената на лекарствата е възможността на онкоболниците да си правят заплатите приказни , включително и на чистачките ,не е тайна ,че чистачка в местна онкоболница си заминава със заплата по голяма от тази на неонатолог в интензивен сектор на съседен МБАЛ ,затова тези търгове са много важни за т нар онколози ,правят се едни пари ей така .

User Avatar Гост 23.10.2023 14:10:12

Има една онкоболница, където привечер преди деня на поръчката, леко и тихо отварят пликовете с офертите, след което "тяхната" фирма смъква малко цената в своята. На другия ден тя печели...

User Avatar Идеалист 06.10.2023 05:52:33

Измишльотина на Кокорча. Него да да го лекуват така!

Още по темата