burevestnik.bg - Мобилна версия


Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?

Изминалата една година беляза целия свят със знака на битката срещу Covid-19. След тези тежки месеци, съпътствани със напрежение, страхове, умора и съмнения, и за съжаление – много загубени животи, е време да обърнем погледа към най-големите победители в нея, а именно медиците, които днес честват своя професионален празник.

Бяха ли достатъчни обаче тези над 12 месеца на изпитания, за да погледнем с други очи на лекарите, сестрите и всички техни колеги? Успяхме ли да станем част от тяхното натоварено до краен предел ежедневие, в което няма право на умора, време за почивка и дълъг отпуск? Успя ли еднa eпидемия да разкрие живот с десетки нощни дежурства, опашки от тежко болни хора, чакащи за грижа, а нерядко и за спасяване на живот с реален риск за своя собствен? Живот, в който едно оплакване, че няма да посетим скоро кварталния ресторант или да отидем на почивка с група приятели, звучи леко казано нелепо и инфантилно? Нужно ли беше да видим десетки телевизионни репортажи от болничните сектори, за да замислим за тежкия и отговорен труд, който се полага зад стените им?

Успяхме ли всички ние – „учени“, „лекари“ и „имунолози“ на маса да разберем колко труд се изисква в истинския живот, за да разгадаеш, ограничиш и дано – спреш, едно толкова малко и невидимо нещо, което обаче последователно убива и уврежда?

Осъзнахме ли, че без достатъчно лекари и всички останали медицински специалисти, системата на здравеопазването би била обезкървена, а утре „дупката“ в нея може да погълне и нас самите? Разбрахме ли най-накрая всички ние – пациенти, общество и политици – настоящи, бивши и бъдещи, че двата стълба, на които се крепи една държава, са здравеопазването и образованието? Две колони, в които ако днес не инвестираме достатъчно средства, достатъчно градивна визия и достатъчно уважение, утре всичко може да рухне?

Отговорите на всички тези въпроси са строго индивидуални за всеки един от нас, независимо каква роля заема в обществото. Може би някой си ги е дал, когато е излязал на терасата миналата зима, за да аплодира труда на медиците. Друг ги е научил, когато е благодарил на лекар за спасен живот на близък. Трети, когато уви, е загубил скъп човек. А някой със сигурност все още не си ги задава.

Едно със сигурност е ясно – тази година, повече от всякога, сме длъжни да благодарим на своите лекари. Тези, които останаха тук и които се борят денонощно с един все още непознат враг. Тези, чиито лица са трудно видими под маските и предпазните костюми. Тези, които спасиха стотици, но не спасиха себе си. Сред тях са и тези над 120 български медици и десетки други медицински сестри, фелдшери, санитари, шофьори на линейки и други техни колеги, които загубиха живота си в тази неясна война без правила и прогнози дори за най-добрия стратег.

Тази година повече от всякога им дължим своето „благодаря“.


СПОДЕЛИ:

Коментари по темата


   NEye

User Avatar Dimitrov 23.08.2022 13:44:10

Услуги за селскостопански и индустриални инвестиции Нашата финансова институция има за цел да подпомага финансово фермерите, като им предоставя финансиране. офертите са налични от 10 000 евро до сума от 5 000 000 евро с възможност за връщане с лихвен процент от 2,5% годишно за период на изплащане до 30 години. За контакт: infos@ pacific-offshorebank. com

User Avatar gost 15.03.2022 12:58:37

няма нужда България от медици

User Avatar Гост 03.03.2022 23:10:26

Слава Україні❤️Братя БОГ ДА БЛАГОСЛОВИ УКРАИНСКИТЕ ГЕРОИ НЕКА БОГ ДА ВИ БЛАГОСЛОВИ, МОМЧЕТА! БИЙТЕ СЕ ЗА СВОБОДАТА СИ, БИЙТЕ СЕ ЗА ЗЕМЯТА СИ, ПАЗЕТЕ СЕМЕЙСТВАТА СИ, ДОМА СИ И ВЯРВАЙТЕ В БОГА! ВЕЛИКАТА ОТЕЧЕСТВЕНА ВОЙНА ЗА ВАС ЗАПОЧНА! НЕКА БОГ ДА ВИ БЛАГОСЛОВИ! ЦЯЛА ЕВРОПА СЕГА ВАЗИ ГЛЕДА!

User Avatar Гост 06.07.2021 16:24:03

Голяма подигравка с труда на българските лекари е палячовци от цирка на Трифонов , след като цяла година се подиграваха с лекари и ваксини , сега да призовават да се ваксинираме .Егати наглите и безкрупулни манафи .

User Avatar Гост 06.07.2021 16:21:09

За тежко болните и починалите имат вина лекарите които са ги лекували . 5 пъти по- голяма вина имат българскте журналисти и шоумени дето пускаха по медиите откровени идиоти да дърдорят идиотии. А 10 пъти по- голяма вина си имат самите пациенти , щото господ им дал мозък за да мислят , ама те не го ползват .

User Avatar Гост 10.05.2021 12:17:47

В проста държава, ръководена от прости и слабограмотни хора може да има такива коментари като този по-долу! Смъртността зависи от редовите лекари само на 10%, чисто субективно като поведение, лечение и знания! Останалите 90% са в резултат на системни грешки, натрупвани с годините на грешно управление на българското здравеопазване! Истинските виновници търсете там: сред бившите министри на здравеопазването, "корифеите" на медицината като Цеко Воденичаров, Петко Салчев, Гайдарски дето разби Дихателния Център, Любо Гайдов - продал аптечните за жълти стотинки и много други, за да свършим с политическата шайка, наречена клас от бандити и мутри! Това е положението! Смъртността в България от Ковид-19 е в пряка зависимост от управлението на държавата, а не от дейността на лекарите!

User Avatar Гост 11.05.2021 19:50:08

Не пич, лекарите имат грях и то голям. 12 години мишкуваха от подаянията на мутрите без да гъкнат. Вчера Боци ги бъзна, че новите щели да им спрат ковид парите и те веднага се разбушуваха. Смешна работа!

User Avatar ндруан 07.05.2021 11:35:21

най-високата абсолютна смъртност в света е в българия. смъртно наказание за всеки лекар допуснал смърт на пациент

User Avatar един 13.07.2021 04:24:26

А какво да направим с пациентите ,които активно отказват предложенията на лекарите да се ваксинират ,вече познаваме над 10 такива ,които загинаха в болници ,пак ли лекарите да се разтрелят заради абсолютната смъртност ,какво са виновни лекарите ,че пациентите се самолекуват ,сами си купуват лекарства от аптеките без да ги е определил лекар , усложняват се и идват в последен стадии ,кой аптекар ще бъде разтрелян ,че е продал неправомерно и незаконно лекарство ,а с това в последствие е предизвикал смърт или пак лекарите са виновни .

User Avatar Der Spiegel : "Прeмиeрът cъc злaтнитe кюлчeтa в нoщнoтo шкaфчe” 29.04.2021 05:32:25

Нямам усещането, че медиците са оценени повече след пандемията...За съжаление!

User Avatar Der Spiegel : "Прeмиeрът cъc злaтнитe кюлчeтa в нoщнoтo шкaфчe” 29.04.2021 05:31:52

Нямам усещането, че медиците са оженени повече след пандемията...За съжаление!

User Avatar mag 26.04.2021 01:33:47

Българските институции трябва да проверят и да реагират на това дали ГРУ е отговорно за взривовете в българските военни заводи. Все пак сме членка в ЕС и НАТО.

Още от Актуална тема