burevestnik.bg - Мобилна версия


Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Лекари и пациенти настояват за законодателни промени, които да пресекат измамите с лекарства и добавки в интернет

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал се е на 70 години, сега е на 109 и продължава да лекува, заради което пенсионният фонд го ненавижда. Професорът е категоричен, че чистите кръвоносни съдове са най-важното условие да сте здрави и да живеете дълго и затова ви предлага единствено правилното решение – неговото. А то е да оставите всички лекарства и да си купите онлайн няколко опаковки от продукт, който предлага само той. Останалото е във вашите ръце. Годината е 2019, а офертата му е активна и до днес, 2023 г. 

А сега се запознайте със 109-годишната проф. Мария Васева. Тя също е „знаменит български кардиолог“, също се е пенсионирала на 70 г. и също е недолюбвана от пенсионния фонд. Въпреки всичко обаче проф. Васева продължава да лекува. Годината, в която тя ви подава ръка за помощ, е 2019, продуктът е същият, а от офертата й можете да се възползвате и в този момент, през 2023 г.

Дори и да имате желание, не можете да се срещнете с проф. Вачев и проф. Васева, нито да поискате преглед при тях. Те нямат кабинет, нямат телефон, нямат електронна поща, месинджър или вайбър, няма ги във Фейсбук, Туитър или по-новите мрежи. И, което е най-съществено – не фигурират в регистрите на БЛС, нито на Дружеството на кардиолозите в България.

Те просто не съществуват

А сега да се пренесем при лекарите, които всички познаваме – лично или от телевизионния екран. Годината е 2020. Водещият кардиохирург проф. Александър Чирков вече е напуснал този свят, но според някои сайтове е завещал чудесна природна рецепта за болно сърце с чесън и лимон, както и два вида билкови смеси, с които може завинаги да забравим сърдечните болежки. Според същите сайтове любител на алтернативните методи е и друг водещ представител на българската кардиохирургия – проф. Генчо Начев, който, твърдят те, смята, че хранителните добавки помагат, и то много.

„Не бях изненадан, защото не е за първи път – лекарство с чесън, лимон и не знам си какви магии... кукувича прежда. Много грозно и не е морално да се спекулира с доверието на хората, особено когато трябва да се продава нещо, което не е доказано“, коментира тогава проф. Генчо Начев.

На добавката се приписват чудодейни свойства – че удължава живота и разгражда килограми холестерол и тромбози. Според рекламата – в болниците у нас тя се използва за лечение само на депутати и министри, допълни кардиохирургът. И подчерта, че първо – в болницата, в която той работи, лекуват всички, не само депутати и министри, второ – че никога не прилагат хранителни добавки, и, трето – че няма такова лекарство, което лекува всичко. Годината е 2021.

Това, което се случи по-нататък обаче, далеч надмина общоприетите представи за лъжа, изречена публично

Пулмолозите д-р София Ангелова и д-р Александър Симидчиев, кардиолозите проф. Сотир Марчев и проф. Иво Петров, офталмолозите проф. Александър Оскар и д-р Веселин Даскалов, общопрактикуващият лекар д-р Гергана Николова, анестезиологът и бивш здравен министър д-р Мирослав Ненков, главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев също бяха замесени в реклама на продукти, които те дори не познават, а имената им бяха най-безочливо използвани и продължават да се използват в интервюта, които никога не са давали.

Някои от тях излязоха с изявления пред национални медии и споделиха недоумение от случващото се. Като достойни лекари и отговорни професионалисти изразиха притеснение от това, че хората могат да се подведат от рекламата, да си купят продуктите и да навредят на здравето си. Започнаха да подават и сигнали до институциите.

Заедно с тях обаче от сайтовете продължиха изявите на медици – фантоми без самоличност – „проф. Иван Георгиев“, „проф. Соня Петкова“, „проф. Милен Лазаров“.

И тук идва ред на първия въпрос:

Разпознат ли е проблемът от обществото, осъзнат ли е?

Засега едва ли отговорът е „да“, ако се има предвид, че вече няколко години нищо не се променя.

Или, с други думи, изпаднахме в положение да нямаме никакво решение, но пък да продължаваме да се възхищаваме от проблема, както е казал големият хуморист Ашли Брилиант.

Опит за повече реализъм, яснота и отправна точка за бъдещи действия неотдавна направи анестезиологът и бивш здравен министър д-р Мирослав Ненков. Той обяви, че е ангажирал юристи, сезирал е компетентните органи – ДАНС, ГДБОП - МВР, Прокуратурата, БАБХ и ИАЛ и призова хората, както направиха и други негови колеги преди това, да не се доверяват на реклами и да не прекъсват лечението си, назначено от лекар. Д-р Ненков увери, че с подставени от него лица се е сдобил с опаковки от рекламираните „неща“ и ги е предоставил за анализ на компетентните органи, като поддържа активна връзка с тях чрез адвокатите си. Той продължи да алармира през медиите за опасността от самолечението, и това негово постоянство определено заслужава респект.

След като институциите са сезирани и то неведнъж, е логично да очакваме отговор на въпроса има ли извършени административни нарушения или престъпления, по кои текстове на наказателния закон, кой е виновният и какво наказание следва да получи той. Логично е и да си зададем въпроса не е ли необходима и промяна на законовата рамка, която регулира рекламата на лекарствени продукти и на хранителни добавки, а така също и на отговорността на медиите, които публикуват и излъчват такива материали.

Само за сравнение ще припомним далечната 2012 г., когато бе приета законова промяна, която даде възможност за наказателно преследване на нападателите на медици. Тя дойде след много напрежение, много усилия, но и много разговори и последвали координирани действия между парламентарно представените политически сили, Прокуратурата, МВР и БЛС. През 2017 г. пък тогавашният главен прокурор Сотир Цацаров разпореди на прокуратурите в страната да реагират максимално експедитивно в случаите на посегателство над медици, да работят по тях приоритетно и в максимална координираност с органите на МВР.

Такъв подход очевидно е нужен и сега

Ето мнението на Владимир Томов, председател на Националния алианс на хората с редки болести: „Ние от пациентската общност сме категорични, че тази практика трябва да бъде криминализирана. Това е злоупотреба, опасна заблуда, която може да бъде дори животозастрашаваща. Естествено, приемането на законов текст е дълъг процес, който трябва да мине по надлежния ред след поредица обсъждания. Пациентските организации ще призоват това да се случи, защото е наистина необходимо и е в интерес на цялото общество. По същия начин настоявахме за законови промени за наказания на насилието над медици, по същия начин настояваме да се криминализират и злоупотребите със средства от Здравната каса – те не трябва да бъдат наричани „източване“, а да бъдат ясно дефинирани като кражба. Това са все измами, за които трябва да има наказание“.

С какво се е сблъскал един от лекарите, чието име е било брутално употребено в реклама на очни капки и на хранителна добавка за очни заболявания? Ето какво сподели пред Zdrave.net офталмологът проф. Александър Оскар: „Преди известно време мои близки ми се обадиха, за да ми кажат, че са видели във Фейсбук името ми и в поста се казвало, че съм създал капки за очи, които лекуват катаракта и спасява пациентите от операция. На едно място бях представен като Александър Оскар, на друго – като Александър Симидчиев. Седмица след това мои пациенти, които ми имат пълно доверие, ми се обадиха, че се прочели интервю с мен. В него аз съм представял някаква хранителна добавка за очни заболявания, те си я купили, цената не била ниска – около 90 лв. Уверих ги, че не съм създател на въпросната добавка и ги посъветвах да не я приемат. А сега на въпроса какво трябва да се направи. Категорично държавата трябва да влезе в ролята си и да намери законодателно решение на проблема. Трябва да разбере какви са тези продукти, какво съдържат, разрешени ли са като лекарства или като хранителни добавки по нашето законодателство. Това, което се случва, е измама, злоупотреба с доброто име на лекарите и нанася вреди на хората. То не може и не трябва да остава безнаказано“.

Сигурно никога няма да разберем колко са хората, които са станали жертва на фалшива реклама. Колко са захвърлили предписано лечение, колко са повярвали в чудодейни хапчета, капки и магнитни гривни и са получили хипертонична криза или са се оказали с повишено вътреочно налягане, ще остане неясно. Същественото днес е обществото да съумее да издигне бариера пред тази гигантска измама чрез силата на закона. Това е и единственото цивилизовано оръжие, способно да ни предпази от издевателството на невидимите хора или може би организации, които остават зад кадър, но вредят тихо, упорито и без страх от наказание. Засега.


СПОДЕЛИ:

Коментари по темата


   4u1S

User Avatar davidsonalbertloan@gmail.com 14.12.2023 16:40:29

Bok, kako si danas? Pa ako bi vas moglo zanimati da znate, ovog prosinca dajemo zajmove od 3%. Nudimo zajmove s jasnim i razumljivim uvjetima i kamatom od 3%. Od 5,000.00 USD do 450,000,000.00 USD, eura i funti itd. nudimo poslovne zajmove, osobne zajmove, studentske zajmove, zajmove za automobile i zajmove za plaćanje računa. Kontaktirajte nas sada putem e-pošte: davidsonalbertloan @ gmail.com

User Avatar Добри Колев 11.12.2023 12:12:14

Лъжата не е обявена от църквата за грях. Може би защото и тя е една голяма лъжа. Обществото ни няма морален стожер. Ще се наложи да предлагам забрани, въпреки, че никак не ми се иска. Забрана за реклама на лекарства и хранителни добавки. И нека най-сетне тъпите държавни институции, които само лапат пари, да вземат и да си свършат работата. Комисията за защита на потребителите къде дреме?

User Avatar Борис Петков 29.08.2023 13:16:55

Инструменти с които може да проверявате за фалшиви новини Hybrid - Analysis . com (Shares reports and files publicly, uses Payload Securitys VxStream sandbox)

User Avatar Маргарита Иванова 26.08.2023 04:59:45

Писах вече за непрекъснатите реклами за лекарства,добавки и др.за лечение на ставите,гръбначния стълб.Записах всички фирми рекламиращи такива продукти.Някои рекламират своите продукти ,с които може да се излекува за 4 часа,други използват имена на известни хора,напр.Лили Иванова,които били със смлени кости и след ползване на техния продукт танцували,имена на професори,които не съществуват. Жестока измама за съсипване здравето на хората.Три месеца си правя собствено разследване,побъркала съм се от рекламите на фирми,произвеждащи продукти за лечение на стави. Спрете гаврата със здравето на хората! Спрете онлайн продажбата на лекарства! Днес прочетох за лекарство за кръвно кардиоактив и още едно,което беше рекламирано от измислен проф.Грорги Иванов.Жрстоко е да си играеш със здравето на хората.

User Avatar бягайте в чужбина, млади хора! 02.08.2023 21:04:22

тъпото стадо предпочита да вярва, а не да мисли. затова са му малко 500г робство

User Avatar МНЕНИЕ 04.05.2023 23:03:50

"......законодателни промени, които да пресекат измамите с лекарства и добавки ....." РЕШЕНИЕТО Е ЗАБРАНА НА ВСЯКАКВИ РЕКЛАМИ НА ЛЕКАРСТВА И ДОБАВКИ, ЗАБРАНА НА ВСЯКАКВА ТЪРГОВИЯ С ТАКИВА ИЗВЪН АПТЕКИТЕ, КОИТО ДА НЕ ПРОДАВАТ НИЩО БЕЗ ЛЕКАРСКА РЕЦЕПТА! НА НАРОДА ДА СЕ ВТЪЛПИ, ЧЕ ЕДИНСТВЕНО ЛЕКАР ИМА ПРАВО ДА ДИАГНОСТИЦИРА ЗДРАВНИТЕ МУ ПРОБЛЕМИ И ДА НАЗНАЧАВА КАКВОТО И ДА Е ЛЕЧЕНИЕ! Така е в белите държави, където всеки престъпил тези правила го очакват луди глоби, лишаване от всякакви лицензи и права и потъване за години в затвора!

User Avatar НЕДОУМЯВЯЩ 04.05.2023 22:42:07

".....Лекари и пациенти настояват за законодателни промени, които да пресекат измамите с лекарства и добавки в интернет......" Фарма-мафията превърна аптеките/ които трябва да са просто бакалници/ в амбулатории, където престъпно докторува всякаква сволоч! Срещу замайващи суми са се развихрили врачки, гледачки, екстрасеснси, баячки, леещите куршум и восък и всякакви шарлатани... До кога ще се рекламират всякакви боклуци след "клинични проучвания" и с нахалното "без лекарско предписание"? А ТЮМБЕЛИТЕ ОТ РЪКОВОДНИТЕ ОРГАНИ НА ИМПОТЕНТНИЯТ БЛС НЕ СМЕЯТ ДА ГЪКНАТ И СИ МЪЛЧАТ ЛИ МЪЛЧАТ? Само тормозят членовете си с измислени критерии за етика, квалификация и задължително членство, без което лекар не може да упражнява професията си! В Булгаристан става все по-отвратително да се упражнява лекарската професия и за това през Терминал-2 към чужбина не спира еднопосочният поток от медици! Високо квалифицирани кадри в които държавата е инвестирала милиони, но които кадри отиват да работят за благосъстоянието на чужди общества, които хитроумно са обявили това за тяхно право.

User Avatar В края на уродливия ни ПСЕВДОпреход 24.03.2023 07:17:52

По принцип тези реклами са качени в интернет от определени адреси и сайтове. Просто потърсете кои са те, и или блокирайте, или им пратете призовка! НЕ СА анонимни!

User Avatar surg 21.03.2023 08:40:08

по принцип си живеем в лъжи....и това е една от тях, всичките тия реклами са в сайтове които са добре известни, с известни собственици и не би трябвало да се проследят и накажат.....но, става дума за пари и това у нас не става....нали,

Още от Актуална тема