burevestnik.bg - Мобилна версия


1200 розови балона полетяха в небето над София в памет на жените, загубили битката с рака на гърдата

Инициативата е на Първа САГБАЛ "Света София" и си подкрепя от Столична община, медии и граждански организации

1200 розови балона полетяха в небето над София в памет на жените, загубили битката с рака на гърдата

1200 розови балона с хелий бяха пуснати над София днес край НДК в памет на жените, които губят битката с рака на гърдата. Така Първа САГБАЛ „Света София“ отбеляза 19 октомври – Международен ден за борба с рака на млечната жлеза.

За девета поредна година през октомври АГ-болницата, съвместно със Столичната община провежда информационна и профилактична кампания за това заболяване, което по последни данни засяга около 4500 българки всяка година.

Според СЗО това е най-разпространеното онкологично заболяване в света. Посланието на кампанията на Първа САГБАЛ „Света София“ е, че ранната диагностика спасява живот.

Освен Столична община, партньори на кампанията са Фондация „Една от 8“, Български форум на бизнес лидерите, БНТ и списание „Кенгуру“.

Мамологът и акушер-гинеколог от Първа САГБАЛ „Света София“ д-р Младен Младенов благодари на партньорите в кампанията и припомни, че лечебното заведение от 25 години разполага с мамологичен център, в който се провеждат скринингови прегледи, всекидневно се диагностицират и лекуват десетки пациентки. В рамките на кампанията през месец октомври безплатно ще бъдат прегледани около 100 жени.

„Уважаеми дами, бъдете щастливи, радвайте се на живота, но от време навреме не забравяйте да се преглеждате!“, каза д-р Младенов. Той честити на всички свои колеги днешния Ден на българския лекар.

Благодарност за всеотдайността на лекарите изрази и заместник-кметът на София Дончо Барбалов.

„За съжаление за поредна година пускаме 1200 балона, но в крайна сметка мисля, че усилията се отплащат, той като броят на хората, които сме прегледали в нашите програми и броят на тези, които сме диагностицирали не е малък. Надявам се скоро тази пандемия да отмине и да можем отново да продължим нашата активна работа в борбата с това заболяване“, каза той.

Представителят на българския форум на бизнес лидерите Зоя Паунова увери, че организацията вярва в мисията на отговорния бизнес в България не само да работи за разгръщането на силна и растяща икономика, но и да отстоява своята активна гражданска позиция като подкрепя за поредна година кампанията за профилактика и ранно диагностициране на рака на гърдата.

„Това, което ние казваме във фондация „Една от 8“ е: подчинете болестта на живота си, а не обратното!“, каза психологът на фондация „Една от 8“ Антонина Топалова и призова всички жени да си правят редовно профилактични прегледи.


СПОДЕЛИ:

Коментари по темата


   MHeT

Още от Новини