burevestnik.bg - Мобилна версия


2000 спешни медици преминаха обучение по ПУЛСС

2000 спешни медици преминаха обучение по ПУЛСС

От началото на обученията, провеждани по линия на проект ПУЛСС, до днес, 30 юли 2021 г., петдневно практическо и теоретично обучение преминаха общо 2006 от работещите в центровете за спешна медицинска помощ в страната, в т. ч. лекари и медицински сестри, фелдшери и лекарски асистенти, парамедици и шофьори на линейки. Това съобщават от Министерството на здравеопазването.

През седмицата 26.07-30.07. нови знания усвоиха 60 души от екипи на ЦСМП в Благоевград, Велико Търново, Видин, Враца, Кърджали, Монтана, Плевен, Разград, Смолян и Шумен.

Обученията по ПУЛСС се провеждат в Националния център за обучение и квалификация в системата за спешна медицинска помощ, а лектори са водещи лекари с богат професионален опит.

В изпълнение на проекта надграждащи знания и умения за работа със спешни пациенти ще получат близо 7000 души, работещи в системата на спешната медицинска помощ у нас. Веднага след екипите на центровете за спешна помощ курсове ще преминат и работещите в спешните отделения на болниците с над 50% държавно участие в капитала.

По линия на проект „Подобряване на условията за лечение на спешните състояния“, за Националния център за обучение и квалификация са закупени специализирани медицински манекени /симулатори/, както и необходимото за провеждането на обученията офис оборудване и обзавеждане, а всички 170 филиала на центровете за спешна медицинска помощ са оборудвани с нови компютърни конфигурации, уточняват от ведомството.

Министерството на здравеопазването изпълнява проект BG05M9OP001-3.007-0001 „Подобряване на условията за лечение на спешните състояния“ в качеството си на конкретен бенефициент по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“ 2014 – 2020. Основна цел на проекта е подобряване качеството на предоставяната спешна медицинска помощ чрез инвестиции в човешкия капитал. Общият бюджет на ПУЛСС възлиза на 7 млн. лв., които са 100% безвъзмездна финансова помощ. Крайният срок за изпълнение на проекта бе отместван във времето неколкократно, последните два пъти – заради COVID епидемията. В момента той е 31.12.2022 г.


СПОДЕЛИ:

Коментари по темата


   $HEu

Още от Новини