burevestnik.bg - Мобилна версия


2500 евро глоба за отказ от имунизация срещу морбили одобри Германия

Законът влиза в сила през март 2020 г.

2500 евро глоба за отказ от имунизация срещу морбили одобри Германия

Германският парламент гласува задължителната имунизация на децата срещу морбили миналата седмица. Това става близо седем месеца след като в началото на май германският здравен министър Йенс Шпан внесе в парламента законопроект за това. Законът за защита срещу морбили ще влезе в сила идния март и родителите на деца, които не попадат сред изключенията по медицински причини, могат да бъдат глобени с до 2500 евро, ако не ваксинират децата си, информира сайтът Upworthy.com.

През последните години случаите на морбили се увеличават както в САЩ, така и в Европа.

Ситуацията е особено тревожна в Европа, където Световната здравна организация (СЗО) отчете близо 90 000 случая на заразяване и 37 смъртни случая през първите шест месеца на 2019 г. През 2016 г. заболелите бяха едва 5273. Украйна е начело в печалната класация с повече от 54 000 заразявания и 18 смъртни случая.

Германският здравен министър Йенс Спан определи закона като „защита на децата“. „Инфекцията срещу морбили е ненужна заплаха през 2019 г.“, коментира той и допълни: „Става въпрос за защитата на най-слабите, малките, които не могат да бъдат имунизирани до края на първата година от живота си.”

Германският парламент одобри законопроекта с 459 гласа „за” и 89 „против”. Въздържаха се 105 депутати.

Според документа родителите, които не могат да докажат, че са ваксинирали децата си срещу морбили до 1 август 2021 г., или тези, които отказват да направят имунизацията, ще бъдат глобявани. Изключение правят тези деца, които не могат да бъдат ваксинирани по медицински причини.

Съгласно закона учителите, работещите в детските градини, служителите в болниците и живеещите в приютите за бежанци също ще трябва да бъдат ваксинирани срещу морбили.

Скорошно проучване установи, че само 79% от населението в света вярва, че ваксините са безопасни. Проучването установи също, че европейците са най-недоверчиви към ваксините, като 16% са скептично настроени, отбелязва още електронното издание.


СПОДЕЛИ:

Коментари по темата


   mdrV

User Avatar Гост 10.12.2019 10:43:28

Оня православния талибан от Сливен да чете хубаво...

Още по темата