burevestnik.bg - Мобилна версия


БАЗ: Трябва законодателна промяна, за да има наистина безплатни зъбни протези

БАЗ: Трябва законодателна промяна, за да има наистина безплатни зъбни протези

За 2023 г. са изработени и отчетени в НЗОК 65 000 протези. За всяка пациентите са доплащали различни суми. Това съобщиха от Българската асоциация на зъботехниците (БАЗ) на пресконференция днес.

От там подчертаха, че пациентите между 65 и 69-годишна възраст реално са лишени от възможност да се възползват от правата си за изработване на тотална зъбна протеза, тъй като по закон тя трябва да е напълно безплатна. Освен това в бюджета на НЗОК има записани 3 млн. лв. за изработването на медицинското изделие в отделен ред в средствата за дентални дейности.

„Нямаме претенции към участниците в процеса, но настояваме да бъде спазен Законът за бюджета на Касата. Призоваваме законодателната и изпълнителна власт да направят анализ, да напишат становище, за да може този процес да стане наистина прозрачен и да се намери механизъм, така че пациентите да могат да се възползват от правата си. Ако не може да се вземе решение през НРД, да се пристъпи към законодателна инициатива“, каза Георги Дулев, главен секретар на БАЗ.

От асоциацията подчертаха, че въпреки че в НРД за дентални дейности е записано, че методиката трябва да бъде уточнена до 1 април, до ден днешен продължава подписването на Анекси преговорите по този проблем да бъдат отлагани. Основната причина за проблема е, че изработването на зъбни медицински изделия отсъства от Закона за здравно осигуряване. 

В случай че и на днешната среща между Здравната каса и Зъболекарския съюз не се постигне съгласие, от БАЗ ще внесат наново своите становища в новата Комисия по здравеопазване в парламента.


СПОДЕЛИ:

Коментари по темата


   SKvb

User Avatar ? 20.06.2024 13:50:48

“От там подчертаха, че пациентите между 65 и 69-годишна възраст реално са лишени от възможност” ??? Защо само в тази възрастова група са лишени, да не би за останалите да е различно?

Още от Новини