burevestnik.bg - Мобилна версия


БАРПТЛ: Апелираме към криминализиране на престъпленията с лекарства

Настояваме за увеличен контрол на компетентните органи върху всички процеси, свързани с нелегалния износ на лекарства, казват от БАТЕЛ

БАРПТЛ: Апелираме към криминализиране на престъпленията с лекарства

„Остро осъждаме всички престъпления с лекарства. Купуването от аптеки с цел продажба е незаконно, изнасянето на продукти от забранителния списък на СЕСПА е незаконно и следва да бъде наказвано с цялата строгост на закона“.  Това се казва в позиция на Българската асоциация за развитие на паралелната търговия с лекарства (БАРПТЛ) по повод доклада на ДАНС относно недостига на лекарствени продукти у нас, изнесен от председателя на Комисията по здравеопазване в парламента проф. Костадин Ангелов.

„Всеки член от БАРПТЛ спазва регулацията, разграничава се от престъпленията с лекарства и многократно сме призовавали за криминализирането им, без това да води до допълнителни регулаторни ограничения и забрани за легалния бизнес по смисъла на ЗЛПХМ и свързаната със здравеопазването нормативна уредба. Ние сме подали сигнал и за незаконна продажба на лекарства по пазари и в сайтове, но няма предприети мерки, а в същото време се правят опити да се ограничи и забрани легалната дейност по търговия с лекарствени продукти. Проблемът не е в законодателството, а в слабия превантивен и текущ контрол. Обявяваме се за холистичен подход и обсъждане на проблемите в лекарствоснабдяването, но  сме категорично против отправянето на безпочвени обвинения срещу дистрибуторите“, се казва още в позицията на Асоциацията.

От БРПТЛ заявяват категоричното си несъгласие с твърденията, че действащите законови нормативни документи облагодетелстват търговците на едро. „Членовете на нашата асоциация спазват стриктно законовите си задължения и ангажиментите към обществото. Нашата дейност е единствената в здравеопазването, която е ограничена със забранителен списък, с цел защита на пациентите. Парадоксът е, че когато един продукт е забранен за износ, не съществува никаква норма и насърчителна мярка, чрез която да се достави повече в страната. Създаването на забрана за износ не е достатъчно действие, за да има лекарства за пациентите“, казват още от Асоциацията.

От Българската асоциация на търговците на едро с лекарства (БАТЕЛ) също излязоха със становище относно доклада на ДАНС. „Ние настояваме за увеличен контрол на компетентните органи върху всички свързани с това процеси, така че да се гарантира изцяло спазването на закона. Затова заставаме изцяло зад прилагането от тяхна страна на всички административни инструменти, които и към момента са им дадени от законодателя“, казват от Асоциацията.

От БАТЕЛ допълват, че най-големите търговски компании в сектора, са и най-проверяваните участници в процеса на лекарство снабдяването от всички видове отговорни институции, в това число и ДАНС, но нито една проверка не е доказала укриване, умишлено задържане или нерегламентиран износ на лекарствени продукти. Според Асоциацията информацията от СЕСПА показва, че недостигът на медикаменти се дължи на намалени количества от дадени продукти в България, като причините затова най-често са производствени или свръх потребление, а не паралелна търговия. 

Пълния текст на позицията на БАРПТЛ може да намерите тук, а на БАТЕЛ - тук.



СПОДЕЛИ:

Коментари по темата


   VYLF

User Avatar Гост 19.09.2023 22:42:14

Смешна история. Като има недостиг, да не се изнасят продуктите от дефицитния списък. Режимът на обратен износ е разрешителен. На ИАЛ еизвестно кои фирми какво изнасят. Голям процент от реекспорта се осъществява директно от складовете на самите производители и вносители.Те най-добре знаят в коя страна какви цени на техни продукти са регистрирани!

User Avatar Лекар 19.09.2023 15:08:46

Уж все настояват за контрол а принуждават лекарите да изписват електронни рецепти за да им озаптят алчността!

Още по темата