burevestnik.bg - Мобилна версия


Д-р Маджаров: В България изписването на рецепти трябва да е хибридно, както е в целия ЕС (Обновена)

Д-р Маджаров: В България изписването на рецепти трябва да е хибридно, както е в целия ЕС (Обновена)

„Във всички европейски държави с изключение на Естония съществуват и двата варианта на отпускане на рецепти – хартиен и електронен. В 7 от тях е достигната 90% използваемост на електронната рецепта. Това показва, че не забраната, а създаването на удобства помага за стигане на 90% използваемост на електронната рецепта.“ Това каза на пресконференция днес председателят на УС на БЛС д-р Иван Маджаров по повод предложението на МЗ за изменение на Наредба 4, според което хартиените рецепти ще продължат да бъдат издавани, успоредно с електронните.

То допълни, че българският лекар практически работи в условия на дигитализация, а електронната рецепта е много малка част от електронното здравеопазване. „Електронната рецепта не е основен елемент от дигитализацията. Тя е много малка брънка от електронното здравеопазване, в сравнение с всичко останало, което трябва да знаем за пациента. Данните за инцидентно отпуснат медикамент няма да от голямо значение след 5 години. По-важни са данните за медикаментите за хроничните заболявания, които се взимат, които вече са електронни по НЗОК“, каза д-р Маджаров.  

Той уточни и че фармацевтът не проследява терапията на пациента, а това го прави лекарят.

„Искаме така, както в цял Европа е хибриден модела, да бъде и при нас, защото българските пациенти и лекари имат същите права като европейските. Всяко ограничаване на правата на лекаря е недопустимо. В случая това е основно право – да препоръчаме терапия. Няма как някой да ми забрани да го правя, ако по някаква причина не ползвам електронно устройство“, категоричен беше д-р Маджаров.

По отношение на твърдението, че пациентите ще пострадат, председателят на БЛС заяви, че то се дължи на заблуждаващата информация, че електронната рецепта се издава дистанционно. „Електронната рецепта не изключва прегледа при лекар и това трябва да е абсолютно ясно“, отсече д-р Маджаров.

Той допълни и че нищо не пречи на фармацевти да пазят хартиената рецепта, както и да нанасят информацията в пациентското досие. „Ние продължаваме въпреки дигитализацията, да съхраняваме хартия в нашите кабинети и никой не го отменя това, въпреки протестите ни. Защо фармацевтите да не пазят хартиените рецепти? Освен това задължението за пациентско досие е на всички, които са се докоснали до пациента – на общопрактикуващи лекари, на лекари в болничната помощ, на лаборантите, включително и на фармацевтите“, каза още д-р Маджаров.

Зам.-председателят на БЛС д-р Николай Брънзалов каза, че хибридната форма на изписване на рецепти трябва да съществува, тъй като лекарят не може във всички ситуации да издаде електронна рецепта. „Лекарят трябва да има свобода да прегледа пациента и да прецени състоянието му. Рязкото навлизане на електронната рецепта ще ограничи и правото на лекарите да практикуват професията си", каза той.

От БЛС представиха и проучване, възложено на агенция „Тренд“ на тема "Едновременното използване на хартиена и електронна рецепта - ползи за лекари и пациенти".

Проучването е национално и е реализирано в периода 3-10 юни 2022 г. с 1003 респондета. На въпрос дали гражданите са чували за електронната рецепта 75% отговарят, че са чували, а на въпроса трябва ли да се премине изцяло на електронна рецепта 20% смятат, че "да", 10%  искат само хартиени рецепти, 58% искат електронна и хартиена рецепта, а 11% не могат да преценят.

Проучването показва още, че 84% от посетителите при личните лекари настояват да останат двете възможности за издаване на рецепти - хартиена и електронна. На въпрос купували ли сте антибиотик без рецепта - 44% отговарят с "да", 53% - "не". 55% от интервюираните са чували от близък да се купува такъв.

Също на въпрос заменят ли се лекарства в аптеката 41% от анкетираните са отговорили с „да“, а 95% казват, че им е било предложено от фармацевта.


Коментари по темата


   1#8s

User Avatar Лекар 13.09.2022 23:34:18

Хартиената рецепта трябва да остане. Sutor, non supra crepidam.

User Avatar Гост 12.09.2022 18:59:21

Хора, които никога не са лекували-фармацевти и пациентски организации, искат да налагат как Лекарите да изписват лекарства. Това е нечуван парадокс!

User Avatar Гост 12.09.2022 18:21:25

Явно решението на БЛС много сериозно бърка в бонусите на бившето министерство и върхушката на фармацевтите! Така е правилно!

User Avatar Гост 12.09.2022 15:10:15

Аман от властолюбиви аптекари с претенции!

User Avatar Силвана Петрова 12.09.2022 14:19:26

Абсолютно точно. Без хартиена рецепта не може! Фармацевтите да не се правят на лекари!

User Avatar Гост 12.09.2022 14:17:58

Мъкааа, голяма за Информационно обслужване. Продънената каца с парички се затвори

User Avatar Гост 12.09.2022 12:37:53

Точно така!!!!

Още по темата