burevestnik.bg - Мобилна версия


След 32 г. дейност в Русия "Лекари без граници" напуска страната

След приключване на програмите на организацията много хора ще останат без необходимата им медицинска и хуманитарна помощ

След 32 г. дейност в Русия

Тридесет и две години след започване на работа в Русия, неправителствената организация „Лекари без граници“ (Médecins Sans Frontières - MSF) преустановява дейността си в страната, съобщиха от там.

 През август тази година организацията е получила уведомително писмо от Министерството на правосъдието на Русия с решение за изтегляне на филиала на сдружението с нестопанска цел „Лекари без граници“ (Холандия) в Русия от регистъра на филиалите и представителствата на чужди неправителствени организации.

„С натъжено сърце трябва да прекратим дейностите си в Русия“, коментира д-р Яшо Вардхан, ръководител на програмите на MSF в Русия.

„Работата на нашата организация се ръководи от принципите на независимост, безпристрастност и неутралност и медицинска етика. Предоставяме помощ според нуждите. MSF присъства в Русия от 1992 г. В продължение на повече от 30 години ние успешно реализирахме десетки програми, вариращи от помощ за бездомните през спешна реакция до съвместната работа с Министерството на здравеопазването за иновативно лечение на туберкулоза и ХИВ. Работихме в различни региони на страната, включително Москва, Санкт Петербург, Кемеровска област, Чечня, Ингушетия, Дагестан, отскоро в Архангелска и Ивановска области, както и в южната част на Русия в Белгород и Ростов на Дон“, казва той.

След ескалацията на въоръжения конфликт в Украйна през 2022 г. помогнахме на хиляди хора от двете страни на границата с медицинска и хуманитарна помощ, с психично-здравна и психосоциална подкрепа, се отбелязва още в позицията на организацията.

„MSF продължава да бъде солидарна с хората, засегнати от този конфликт, и остава непоколебима в ангажимента си да предоставя хуманитарна помощ на нуждаещите се, независимо от коя страна на фронтовата линия се намират, ако необходимите условия за нашата работа бъдат осигурени от съответните органи. Бихме искали да използваме възможността да благодарим на всички наши колеги в Русия за тяхната упорита работа и ангажираност към хуманитарните ценности, които държим високо като организация“, заяви Норман Ситали, оперативен мениджър на MSF, отговарящ за програмите в Русия.

„Много сме тъжни да приключим нашите програми в страната, тъй като много хора, нуждаещи се от медицинска и хуманитарна помощ, сега ще останат без подкрепата, която бихме могли да им предоставим. MSF би искал отново да работи в Русия, ако и когато е възможно”, казват още от MSF.


СПОДЕЛИ:

Коментари по темата


   L*6k

User Avatar Гост 19.09.2024 08:57:10

"Русия е Нигерия със сняг" Сергей Блин. Напълно вярно за руската путинова кочинка, Смърт за съветската диктатура СССР 2.0. И на българските ватници също.

User Avatar Лекар 18.09.2024 23:43:50

Бавно, но сигурно Русия се превръща във втора Северна Корея.

Още от Новини